Sport

Danemarca protestează prin tricourile sale de la Cupa Mondială pentru încălcarea drepturilor omului în Qatar. Care este mesajul firmei de echipament

Tricourile Danemarcei de la Cupa Mondială reprezintă o formă de protest față de tratamentul de care au avut parte muncitorii de pe șantierele din Qatar.
29.09.2022 | 14:12
Danemarca protesteaza prin tricourile sale de la Cupa Mondiala pentru incalcarea drepturilor omului in Qatar Care este mesajul firmei de echipament
Tricourile Danemarcei de la Cupa Mondială reprezintă un protest față de abuzurile comise asupra muncitorilor imigranți din Qatar. sursa foto: Footy Headlines
ADVERTISEMENT

Naționala Danemarcei și-a prezentat ineditul echipament de joc pentru Cupa Mondială din Qatar prin care își arată dezacordul total pentru tratamentul la care au fost supuși muncitorii imigranți care au lucrat la construcția stadioanelor pentru turneul final de la sfârșitul acestui an.

“Negrul de doliu, culoarea perfectă pentru tricoul Danemarcei”

Astfel, nordicii vor evolua în tricouri monocromatice care atenuează logo-ul federației, precum și numele sponsorului tehnic, Hummel.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pe lângă cele două tricouri standard pe care naționala daneză le-a avut la toate turneele finale, roșu și alb, a mai apărut un al treilea echipament, complet negru, în semn de doliu pentru toate victimele din Qatar, implicate în realizarea infrastructurii pentru Mondial.

“Este culoarea perfectă pentru al treilea rând de tricouri la Cupa Mondială din acest an”, a transmis firma de echipament sportiv Hummel.

ADVERTISEMENT

“Nu dorim să fim vizibili într-un turneu care a costat viețile a mii de oameni”

“Am vrut să transmitem un mesaj dual. Tricourile nu sunt doar inspirate de EURO ’92, aducând astfel un tribut celui mai mare succes din istoria fotbalului danez, dar sunt și o formă de protest împotriva Qatarului și a încălcării drepturilor omului. De aceea, am atenuat toate detaliile de pe tricoul Danemarcei, inclusiv emblema și logo-ul nostru.

Nu dorim să fim vizibili pe durata unui turneu care a costat viețile a mii de oameni. Susținem naționala Danemarcei până la capăt, dar nu înseamnă că susținem Qatar-ul în calitate de națiune organizatoare. Credem că sportul ar trebui să îi aducă pe oameni împreună. Iar când nu se întâmplă asta, vrem să luăm atitudine”, a fost mesajul difuzat de cei de la Hummel, care îmbracă naționala Danemarcei.

ADVERTISEMENT

Țara lui Hamlet a adoptat o poziție fermă față de întreaga promovare a Cupei Mondiale, iar în acest sens a avut de suferit și campionul european din 1992, Brian Laudrup. El a fost dat afară de televiziunea daneză TV2 după ce a apărut într-un clip prin care promova vizitarea Dubai-ului, oraș unde vor fi cazați mulți dintre fanii ce vor merge la Mondialul din Qatar.

Organizatorii minimizează numărul victimelor

Peste 30 de mii de muncitori imigranți, majoritatea proveniți din Bangladesh, Nepal, India, Sri Lanka, Pakistan și Filipine, au fost implicați în construcția a șapte noi stadioane, a unui nou aeroport, a 100 de hoteluri și a numeroase drumuri.

ADVERTISEMENT

În februarie 2021, cotidianul britanic The Guardian a informat, pe baza cifrelor primite din partea ambasadelor din Qatar, că 6500 de persoane au murit din cauza condițiilor jalnice în care își desfășurau munca.

Guvernul qatarez a replicat că au fost numai 37 de morți între 2014 și 2020 printre muncitorii de pe șantierele Cupei Mondiale și că doar trei au fost în urma unor accidente de muncă. Federația Engleză de Fotbal a solicitat în mod public acordarea unor compensații pentru orice accident sau deces legat de orice proiect de construcție destinat Cupei Mondiale.

ADVERTISEMENT