S-au stabilit posibilele adversare pentru România în Liga Naţiunilor

Cosmin Contra, echipa naţională, preliminarii, liga naţiunilor, Romania-Kazahstan

UPDATE, 11 octombrie, ora 14:00 / S-au stabilit urnele pentru Liga Naţiunilor, următoarea competiţie importantă la care va participa naţionala României. "Tricolorii" sunt capi de serie în grupa C şi ar putea avea adversari importanţi. Iată cum arată urnele. Vor fi trei grupe de patru echipe şi una de trei. România va avea o adversară de la numărul 2, una de la numărul 3 şi, în cazul în care nimereşte într-o grupă de 4, şi una din urna 4.

1: Ungaria, România, Scoţia, Slovenia

2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia

3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de astăzi

4: Cipru, Estonia, Lituania. 


UPDATE, 8 octombrie, ora 21:10 / Aparent important doar pentru moral, golul marcat de Ciprian Deac, în Danemarca-România 1-1, ar putea influenţa decisiv mandatul lui Contra. Asta pentru că, datorită acestui punct, "tricolorii" îşi asigură statutul de cap de serie în Urna C. Rămânem peste Scoţia şi Slovenia, care au jucat între ele şi au terminat la egalitate. Astfel, mai putem pierde o poziţie, în faţa Greciei, dar chiar şi aşa rămânem între cele mai bine patru echipe din Urna C. Un eventual succes ar fi putut însemna chiar o urcare în Urna B, dar în cele din urmă nu am avut prea multe ocazii pentru a obţine trei puncte în Danemarca.

UPDATE, ora 23:40 / România debutează cu dreptul sub comanda lui Cosmin Contra, 3-1 contra Kazahstanului, rezultat care îl apropie pe noul selecţioner de un obiectiv important pentru această primă acţiune. Cu punctele obţinute din acest succes, "tricolorii" trec peste Ungaria şi Irlanda şi ajung până pe locul 24 în ierarhia coeficienţilor pentru Liga Naţiunilor. Acesta este ultimul loc care permite prezenţa în urna B a competiţiei.

Slovenia, învinsă la ultima fază de Anglia, scor 0-1, este marea pierzătoare a zilei. Cehia bate şi ea şi rămâne în faţa României, pe 23. Scoţia, care trece de Slovacia, rămâne aproape de "tricolori". Cu victoria din Muntenegru, Danemarca îşi fortifică poziţia de urna B. Totuşi, cu o eventuală victorie duminică, România ar trece şi peste danezi şi ar avea locul în a doua urnă ca şi asigurat. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.


Cosmin Contra debutează astăzi ca antrenor al echipei naţionale, contra Kazahstanului, partidă programată de la ora 21:45, la Ploieşti. Pare mai degrabă un meci de acomodare la noile cerinţe pentru selecţionerul numit în urmă cu doar o săptămână, dar lucrurile sunt departe de a sta aşa.

România nu mai are nici o şansă de calificare la Campionatul Mondial din Rusia, indiferent de rezultatele partidelor cu Danemarca şi Kazahstan, ultimele din aceste preliminarii. Dar în funcţie de aceste rezultate se va stabili urna din care vor face parte tricolorii la prima competiţie importantă din mandatul lui Contra, Liga Naţiunilor.

"Am găsit un grup bun la naţională, dornic de antrenamente. Trebuie să rămânem în grupa valorică C pentru a fi capi de serie la tragerea la sorţi a Ligii Naţiunilor, aşa că pentru noi sunt importante aceste ultime meciuri", a declarat Cosmin Contra înaintea debutului.

Este o declaraţie care arată că noul selecţioner nu şi-a făcut temele tocmai corect. România nu poate retrograda din grupa C valorică indiferent de rezultatele din ultimele două meciuri. Chiar şi dacă le pierde pe ambele. Există, însă, într-adevăr miza de a fi cap de serie. România este în ultima poziţie pentru care asigură statutul de cap de serie în urna C. În plus, există o miză bonus Cu două victorii, România poate urca în grupa valorică B.

Cum se fac grupele şi cum ar arăta în acest moment

UEFA a decis ca din septembrie 2018 să inaugureze Liga Naţiunilor. Va alinia la start toate cele 55 de selecţionate afiliate la UEFA. Acestea vor fi repartizate în funcţie de coeficienţii de la ultimele trei ediţii de preliminariile pentru turneele finale. Astfel, se vor crea patru urne valorice.

Cele mai bune 12 reprezentante ale continentului vor face parte din Liga A şi vor fi împărţite în patru grupe de câte 3 echipe. Următoarele 12 echipe din Europa vor merge în Liga B şi vor fi împărţite după acelaşi format. 15 echipe vor merge în Liga C, acolo unde vom avea o grupă de trei echipe şi alte trei grupe de câte trei.

În fine, grupa D, din care fac parte cele mai slab cotate 16 echipe naţionale, împărţite în patru grupe de câte patru echipe. Conform coeficienţilor din acest moment, România ar face parte din Liga C. Iată cum ar arăta ligile, din care se va face împărţirea în grupe, aşa cum scrie mai sus.

Urna A

1

Urna B

2

Urna C

3

Urna D

4

Danemarca este una dintre selecţionatele pe care România le poate depăşi, iar pentru ca acest lucru să se întâmple ar fi nevoie obligatoriu de o victorie în partida directă de duminică. Lupta pentru a rămâne cap de serie în urna C se dă în special cu Scoţia, următoarea clasată sub "tricolori".

Cum se obţin cele patru locuri de Euro din Liga Naţiunilor

Practic, Liga Naţiunilor va fi prima competiţie de mare importanţă pentru Cosmin Contra ca selecţioner. Şi începe peste un an! Până atunci, România mai are cele două partide din această săptămână şi îşi va mai programa mai multe amicale. Preliminariile pentru Euro 2020 se vor disputa abia după disputarea meciurilor din grupele Ligii Naţiunilor.

UEFA pune la dispoziţie câte un loc care duce la Euro 2020 pentru fiecare dintre cele patru ligi. Teoretic, câştigătoarele celor patru grupe din fiecare ligă merg la un baraj, din care învingătoarea primeşte dreptul de a fi prezentă la turneul final.

Doar că, din Liga A spre exemplu, majoritatea echipelor vor fi deja calificate la Euro în urma preliminariilor. Pentru că, foarte important, barajele din Liga Naţiunilor pentru calificarea la Euro 2020 se vor disputa în martie 2020, adică după ce se vor termina preliminariile pentru CE 2020.

Astfel că echipele deja calificate nu vor merge spre barajul din martie, din Liga Naţiunilor, ci vor lăsa locul următoarelor clasate, dar care nu şi-au asigurat deja locul la turneul final. Astfel se poate ajunge în situaţia ca, dacă o singură echipă din Liga A să nu fie calificată după preliminariile normale, aceasta să meargă direct din Liga Naţiunilor, de unde primeşte locul alocat pentru grupa sa.

Dacă toate echipele din grupa A sunt deja calificate, atunci locul se reportează pentru grupa B. Interesant este că, prin noul sistem, devine clar că vom avea la Euro 2020 una dintre echipele din Liga D. Adică una dintre cele mai slabe din Europa. Puteţi vedea mai sus echipele din grupa D.

Cum ar putea România să ajungă în Urna B

În funcţie de ultimele două meciuri pe care România le dispută în actualele preliminarii se va decide şi liga din care vor face parte „tricolorii”. În acest moment, diferenţa faţă de Ungaria, cea mai slab cotată echipă din Liga B, este de 0,909 puncte de coeficient. În plus, o altă naţională pe care România o poate depăşi este Danemarca, tocmai adversara pe care „tricolorii” o vor înfrunta pe 8 octombrie, în preliminarii. În cazul în care obţine victorii în ultimele două meciuri, România ar urca sigur peste danezi. De menţionat că o victorie în preliminarii înseamnă 1,660 puncte de coeficient, un egal oferă 0,800, iar eşecul aduce în plus doar 0,360 puncte. Astfel, două victorii ar însemna 3,320 puncte de coeficient, care ar da aproape sigur un loc în Liga B date fiind diferenţele mici dintre echipele care se luptă pentru acele poziţii.

Ce se întâmplă cu preliminariile pentru Campionatul European

Apariţia Ligii Naţiunilor nu va însemna finalul erei cu preliminarii pentru turneele finale. Această competiţie este organizată de UEFA, deci nu are nici o legătură, din start, cu tot ceea ce înseamnă Campionatul Mondial, competiţie patronată de FIFA. Liga Naţiunilor va conta doar pentru Campionatul European, dar va oferi doar patru locuri pentru această competiţie. Restul de 20 vin tot după preliminarii. Doar că se vor modifica perioadele în care se dispută meciurile. Preliminariile Euro 2020 vor începe în martie 2019. Vom avea 10 grupe, din care primele două echipe se califică la Euro, unde vor fi a acompaniate şi de cele 4 echipe venite din Liga Naţiunilor. Din preliminarii se vor disputa câte două meciuri în martie, iunie, septembrie, octombrie şi noiembrie 2019.

viewscnt
OraPostulSportEveniment
18:30Telekom Sport 2
Campionatul Mondial de Handbal. România - Cehia
1 EUR4.6315 lei-0,0012
1 USD3.9449 lei+0,0122
1 XAU158.0497 lei-0,6933