News

Daniel Dobre, interviu după victoria Simonei Halep la Wimbledon: „A învățat să se bucure de tenis”. Care a fost secretul victoriei cu Serena Williams, elogii pentru Ion Țiriac și Darren Cahill

13.07.2019 | 19:55
Daniel Dobre interviu dupa victoria Simonei Halep la Wimbledon A invatat sa se bucure de tenis Care a fost secretul victoriei cu Serena Williams elogii pentru Ion Tiriac si Darren Cahill
Daniel Dobre, în lacrimi în momentul în care Simona Halep a primit trofeul la Wimbledon *foto: captură youtube

Simona Halep a reușit o victorie impresionantă la Wimbledon. Cotată fără șanse mari la victorie, Halep a crescut de la meci la meci în fiecare tur al turneului și a reușit să obțină al doilea trofeu de Grand Slam din carieră. În spatele jocului aproape perfect de la acest turneu a stat și antrenorul Daniel Dobre, cel care a fost dese ori criticat în ultima perioadă, a oferit un răspuns contestatarilor săi într-un interviu amplu acordat jurnaliștilor străini de la Wimbledon, curioși cu privire la victoria neașteptată a Simonei pe iarba londoneză.

Interviu cu Daniel Dobre, după victoria Simonei Halep la Wimbledon

Cu ce gânduri ați pregătit turneul de la Wimbledon?

– Am mers la Eastbourne și am zis că nu contează ce vom face, să jucăm tot mai mult. Am avut 6 meciuri, la simplu și la dublu. Și cred că atunci când am venit aici, la Wimbledon, am fost mai relaxați, pentru că nimeni nu ne poate da trofeul de la Roland Garros înapoi. A fost un pic dezamăgitor jocul la început, dar în cele din urmă ne-a ieșit foarte OK.

Care a fost cel mai important moment pentru voi la acest turneu?

– Cel mai important moment a fost victoria cu Azarenka, fiindcă juca foarte bine. Dar în acel meci Simona a arătat foarte bine, a avut multe lovituri câștigătoare. Înainte de acea partidă, Virginia Ruzici ne-a zis că dacă va câștiga acest meci, va câștiga și turneul. Și așa a fost.

Daniel Dobre, în lacrimi în momentul în care Simona Halep a primit trofeul la Wimbledon
Simona Halep, noua campioană la Wimbledon, după victoria cu Serena Williams *foto: twitter

Daniel Dobre: „Am spus la Roland Garros că va câștiga Wimbledon!”

Și dvs ce ați gândit?

– Am spus la Roland Garros că va câștiga Wimbledon. Am spus-o și jurnaliștilor!

Ce înseamnă victoria asta pentru România?

– Pentru România este de necrezut. Roland Garros a fost ceva uriaș, dar la Wimbledon nu câștigase nimeni până acum. Virginia Ruzici a câștigat la Roland Garros, Ilie Năstase a făcut finală aici și a câștigat la Roland Garros, dar nimeni aici. După Roland Garros presa a tratat-o foarte rău pe Simona, că nu joacă bine, că nu o să mai fie în top 10. Acum mă aștept să văd ce vor mai spune.

Care este calitatea cea mai de preț a Simonei?

– Cred că are foarte mult talent. Poate să manevreze mingea cum își dorește. Atingerea mingei și coordonarea sunt cheia pentru ea. Are viteză nu doar la câteva mingi, ci la toate mingiile.

„Ion Țiriac este cel care o provoacă tot timpul”

Crezi că faptul că Serena a pierdut câteva finale, cu Kerber și Osaka, v-a dat ceva încredere că ar putea să aibă niște emoții în finala aceasta?

– Știam că Serena nu a jucat foarte multe meciuri sezonul ăsta. Așa că am decis că trebuie să o ținem pe teren, să o plimbăm, e scorul 0-40? Nu contează, jucăm până la final. Pentru că tu stai mai bine fizic și cu cât merge meciul mai mult, ai un avantaj. Plus că a jucat foarte bine și nu contează ce face oponentul, dar dacă ai jucat bine, nu trebuie să aștepți oponentul.

Ce rol a avut Ion Țiriac în cariera Simonei Halep?

– A jucat un rol important. Trăiește aproape de el, se antrenează la clubul lui în București. El este cel care o provoacă tot timpul. O influență foarte mare și pentru mine ca antrenor. Vede jocul foarte bine. Bine, sunt unele lucruri cum ar fi „Eu mă antrenam cinci ore cu Villas” pe care Simona Halep nu le poate face, pentru că nu poate să reziste atât de mult la un antrenament. Dar în afară de Țiriac, un rol important l-a jucat și Darren Cahill și de fiecare dată când avem nevoie de niște sfaturi apelăm la el, pentru că are mult mai multă experiență decât mine.

Interviu cu Daniel Dobre după victoria Simonei Halep la Wimbledon
Ion Țiriac, alături de Simona Halep după victoria de la Wimbledon

Pierduse 9 din 10 meciuri contra Serenei. Cum ai făcut-o să aibă încredere în șansa ei?

– Nu a fost cazul pentru că nu avea rost să ne uităm în urmă. Simona a avut mai multe șanse de care trebuia să profite. Lucrul pe care a trebuit să îl învețe a fost să profite mai repede de șansele ei. Asta a fost cheia în acest meci, să profite de șansele care se ivesc. În primele două meciuri a avut nevoie de multe mingi de break. Dacă ne uităm acum la statistica, a stat mult mai bine la acest capitol. Chiar dacă a jucat foarte bine contra Svitolinei, a fost un meci foarte greu. Victoria în acel meci a făcut să îi dea încredere pentru finala cu Serena Williams.

Daniel Dobre: „Până la US Open ne facem griji pentru Toronto și Cincinnati”

Dacă tot sunteți atât de bun cu predicțiile ce credeți că se va întâmpla la US Open?

– *râde* Nu sunt așa de bun la predicții. Până la US Open ne facem griji pentru Toronto și Cincinnati, pentru că are foarte multe puncte de apărat acolo. La US Open are apărat punctele din prima rundă. În mod normal, poate că ar trebui să facă semifinală sau finală, pentru că are finale peste tot. Dar trebuie mai întâi să facem puncte la Toronto și Cincinnati, pentru că mereu a jucat bine acolo. Sper să facă un rezultat bun acolo, să se califice la Masters. Ținta noastră era să terminăm top 10 la finalul anului.

Ea este adevăratul număr 1 în clasamentul WTA?

– Dacă ne uităm la ultimii ani, Simona Halep a fost mereu acolo. Ok, sunt și alte jucătoare care joacă bine, dar apoi o scădere de formă, coboară pe 20, 25, câștigă un Grand Slam, mai urcă, mai coboară. Simona a fost mereu acolo, dar nu știu dacă poate câștiga două turnee de grand slam într-un an. E discutabil dacă o să poată juca la fel de relaxată ca aici.

Interviu cu Daniel Dobre după victoria Simonei Halep la Wimbledon
Interviu cu Daniel Dobre după victoria Simonei Halep la Wimbledon *foto: Neal Trousdale

Putem vorbi de serviciul ei?

– Săptămâna trecută a jucat cu Su Wei și pentru că îi era frică de returul ei, a servit chiar și cu 180. Poate ajunge și la 185 km/h, am văzut asta și la Beijing. E vorba despre timing. Când este relaxată, poate servi foarte bine, poate să dea cu primul serviciu. Asta e foarte important. Și știe să varieze, să dea cu backhand-ul, să dea cu slice-ul. Dar despre serviciu, pot spune că este foarte bine.

„Simona Halep a învățat să se bucure de tenis”

Lucrurile merg grozav pentru tine, după ce i-ai luat locul lui Darren Cahill, ești pentru prima oară antrenor…

– Nu sunt pentru prima oară antrenorul Simonei. Am ajutat-o și la Singapore în 2014, când a învins-o pe Serena Williams, alături de Wim Fisette. Am mai fost alături de Darren aici, în 2015, la Wimbledon, în Cupa Davis. Ne știm de mult timp.

Cum este provocarea emoțională? A pierdut la Roland Garros trofeul, a avut multe suișuri și coborâșuri. Acum joacă constant bine?

– A trebuit să învețe să fie echilibrată, a învățat să se bucure de tenis și de viața în afara tenisului. Acum putem merge să ne relaxăm, să vizităm… asta i-a adus multă relaxare în afara terenului, care se transpune în joc. Are o familie grozavă, prieteni foarte buni, care i-au fost colegi în școala primară și care au ajutat-o. Asta a eliminat presiunea de pe umerii ei și cred că de asta îi e mai ușor să joace tenis.