Sporturi

Daniel Dobre și-a ”ratat” cariera de inginer pentru a o antrena pe Simona Halep! Povestea neștiută a tehnicianului

27.08.2019 | 17:56
Daniel Dobre este mintea limpede care trudește în umbra succeselor S1monei Halep

Daniel Dobre este mintea limpede care trudește în umbra succeselor S1monei Halep. Pentru că se spune că a revenit în staff-ul campioanei de la Wimbledon fără mari pretenții financiare, tehnicianul poreclit ”Brică” pare să se sacrifice pentru tenis. Știe perfect engleza și germana, dar mai presus de toate este un antrenor capabil, astfel că poate lucra oriunde și cu oricine. A rămas lângă Halep, iar șansa i-a surâs…

Tomai: ”Stă cu tine doar dacă-l respecți”

Se pare că principalul atu al lui Daniel Dobre este sufletul și asta l-a apropiat și de S1mona Halep, deși fostul număr 1 mondial pare să nu-i asculte, întotdeauna, indicațiile, ba chiar a avut și câteva reacții dure la adresa lui. ”Omul ăsta n-are familie, n-are copil. Stă cu tine doar dacă-l respecți. Pentru el, doar tenisul contează. Dacă el simte că te poate ajuta, se lasă pe el”, declara Firicel Tomai, primul antrenor al lui Halep, de la seniori.

Chiar și după triumful din Anglia, Dobre a evitat să-și asume o mare parte din laude. Ba mai mult, cu modestia devenită proverbială, l-a felicitat pe Darren Cahill. ”Nu este numai victoria mea, suntem o echipă mare. Foarte important a fost Teo Cercel, preparatorul fizic care lucrează de foarte mult timp cu Simona. Pe de altă parte, l-am avut pe Darren, care ne-a ajutat foarte mult și nu am cuvinte pentru ce a făcut. Domnul Țiriac ne-a susținut și el, dar Simona a fost cea mai importantă”, a declarat cu infinit bun-simț ”Brică”.

Daniel Dobre în timpul unui antrenament al Simonei Halep la Rogers Cup

Academie cu Marcu și cu Bosch, în buncărul lui Erich Honecker

Daniel Dobre a lucrat în mai multe perioade cu S1mona Halep. Înaintea primei colaborări, pregătise o trupă de copii la baza ”Voinicelul” din Sectorul 3. Apoi, a rămas un an alături de Halep, chiar dacă ”șeful orchestrei” devenise Darren Cahill. Ulterior, s-a întors la copiii ”voinicei”, iar după plecarea lui Cahill a revenit în staff-ul viitoarei campioane de la Wimbledon. Ca jucător, după cum însuși mărturisește, era genul cerebral și disciplinat. Precizia este, așadar, o trăsătură nativă și un amănunt inedit este legat de faptul că, până să devină antrenor, a fost la un pas să ajungă… inginer.

Apoi, după decembrie 1989, a plecat în Turcia, unde a trăit din antrenorat. După un timp, a ajuns la Salzburg, unde a deschis o școală de tenis alături de Adrian Marcu și de Gunther Bosch, un antrenor originar din România, devenit celebru ca tehnician al lui Boris Becker, chiar de la prima victorie a acestuia la Wimbledon, în 1985. Ulterior, toți trei au plecat la Berlin, unde au înființat o nouă academie, chiar pe terenul unei garnizoane unde se afla unul dintre buncărele lui Erich Honecker, președintele RDG până la căderea Zidului Berlinului.

Prima întâlnire cu Halep, pe când ea avea 10 ani

Daniel Dobre a întâlnit-o prima dată pe S1mona Halep la un turneu în Germania, pe când campioana de la Wimbledon avea 10 ani. I-a atras atenția încă de atunci. S-au revăzut în perioada în care tehnicianul o pregătea pe Alexandra Damaschin, cu care S1mo s-a intersectat în circuit. Iată, însă, ce spunea Daniel Dobre despre eleva sa, de curând: ”S1mona este un talent remarcabil și încă nu și-l folosește în întregime. O împiedică pe de o parte perfecționismul și standardele foarte înalte pe care le pretinde de la ea. E o ironie, dar e adevărat. Apoi, condițiile de antrenament, unde joacă fantastic, sunt diferite de cele din meciuri, unde intervin emoțiile și crisparea. O poveste interesantă vine de la una dintre edițiile turneului de la Wuhan. Toată echipa, inclusiv S1mona, a fost atât de afectată de schimbarea de fus orar, încât nimeni nu a putut să doarmă deloc. S1mona intra pe teren cu trei ore dormite pe noapte și cinci minute de tenis. Și a jucat fantastic. Era pe pilot automat, numai instinct”.

Controversa cu Miki Buzărnescu

În trecut, ”Brică” a antrenat-o și pe Alexandra Dulgheru, care în acea perioadă a cucerit singurele sale titluri WTA (2009 și 2010), dar a fost și directorul tehnic al Federației de Tenis. Fanatik.ro a dezvăluit că, în perioada în care lucra la FRT, Daniel Dobre s-a aflat în mijlocul unei controverse în legătură cu Mihaela Buzărnescu. Miki a avut un an 2018 de excepție, iar tatăl ei a povestit cum Dobre nu ar fi dorit să-i ofere jucătoarei un wild card pentru turneul WTA de la București. La acea vreme oficial FRT, acesta și-a motivat decizia prin faptul că s-a hotărât să se meargă pe mâna jucătoarelor foarte tinere.

”Ca jucător, aș fi fost ca Andy Murray! …Dacă aș fi avut un serviciu mai bun” – Daniel Dobre

50 de ani are actualul tehnician al locului 4 mondial

Tags: