News

Daniel Dumitru, fostul director al Poștei Române, a fost condamnat la închisoare pentru luare de mită

16.06.2020 | 13:23
Daniel Dumitru fostul director al Postei Romane a fost condamnat la inchisoare pentru luare de mita
ADVERTISEMENT

Tribunalul București l-a condamnat pe Daniel Neagoe Dumitru, fost director general al Poștei Române, la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel, informează Agerpres.

Judecarea acestui dosar în  primă instanță a durat trei ani și jumătate, pronunțarea sentinței fiind amânată de nu mai puțin de 22 de ori.

ADVERTISEMENT

Daniel Neagoe Dumitru  a fost condamnat la câte 5 ani de închisoare pentru trei infracțiuni de luare de mită, însă pedepsele au fost contopite adăugându-se un sport la pedeapstă de încă un, astfel că s-a ajuns la 6 ani de închisoare.

Daniel Dumitru a scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu

Fostul director al Poștei a fost achitat pentru abuz în serviciu, instanța invocând o decizie a Curții Constituționale din 2017 care se referea la această infracțiuni. În ce privește conflictul de interese, procesul penal a fost închis deoarece fapta s-a prescris.

ADVERTISEMENT

Judecătorul a dispus confiscarea de la Dumitru a sumei de 575.000 de lei, dar nu s-a pronunțat în ce privește acțiunea inițiată de Poșta Română care ceruse, ca parte civilă, despăgubiri de 1.595.000 și 1.267.o00 de lei.

Daniel Neagoe Dumitru a fost trimis în judecată în decembrie 2016, fiind acuzat de trei fapte de luare de mită, două de abuz în serviciu și conflict de interese, faptele fiind săvârșite în anul 2010.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA susține că Daniel Neagoe Dumitru ar fi cerut unei companii cu care Poșta avea contract pentru servicii de curățenie să cedeze în subantrepriză lucrări către firma Dig Prodcom SRL, pe care Dumitru o controla printr-o interpusă.

Poșta Română, păgubită printr-o companie controlată de Dumitru

Potrivit DNA, în perioada iunie-iulie 2010, Daniel Neagoe Dumitru, în calitate de director general al Poştei Române, a pretins de la directorul unei societăţi comerciale (martor în cauză), cu care compania naţională pe care o conducea avea încheiat un contract de prestări servicii de curăţenie în unităţi poştale, să cedeze în subantrepriză unele lucrări către societatea Dig Prodcom SRL (în prezent radiată) pe care primul o controla printr-o interpusă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Dumitru și-a mărit pretențiile și a impus respectivei companii să încheie un contract de consultanță cu Dig Prodcom, fără ca aceste servicii să fie necesare. Prin aceste două contracte, Dumitru a obținut foloase necuvenite de aproape 154.000 de lei.

Dig Prodcom a fost inclusă, la presiunile lui Dumitru, și  într-o asociere de companii care urma să se ocupe încasarea electronică a facturilor la utilități prin terminale POS.

În acest mod, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe ar fi acceptat ca această din urmă societate comercială să preia, nejustificat, o parte din profitul companiei naţionale. Astfel, în baza prevederilor contractului de asociere în participaţiune, au fost întocmite pentru perioada noiembrie 2010 – august 2012 un număr de 22 de ‘deconturi pentru operaţiuni în participaţie’, fiind achitată către SC Dig Prodcom SRL suma totală de 1.595.739,28 lei”, se arăta în rechizitoriu.

Ulterior, Daniel Neagoe Dumitru a interpus compania Lonestar SRL în relația comercială dintre companiile deținătoare de POS și Poșta Română, companie care a cesionat apoi către Dig Prodcom drepturile și obligațiile ce decurgeau din contractul cu Poșta. Astfel, Dig Prodcom a mai obținut  un profit net de 1.267.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: