Sporturi

Daniel Negreanu, interviu spectaculos! Cel mai bun jucător de poker din lume: “Nu ai cum să citeşti mişcările unei femei!”

04.03.2019 | 10:00
Daniel Negreanu, într-un turneu EPT

Daniel Negreanu, canadianul cu origini mioritice, este unul dintre cei mai buni jucători de poker din lume și a dezvăluit secretul succesului său în revista „Bluff Europe”. Daniel Negreanu este un nume binecunoscut în lumea jocurilor de noroc. Părinţii săi, Ani și Constantin, părăseau „raiul comunist” din motive „economice” în 1967 și se stabileau în Canada, la Toronto, unde 7 ani mai târziu, mai exact pe 25 iulie 1974, s-a născut „Kid Poker”. Încă din copilărie a fost fascinant de jocurile cu cărţi, a învățat poker înainte să termine școala generală, a intrat la liceu, dar a abandonat cărțile de școală în favoarea cărților de joc. Și-a dedicat tot timpul studiului… pokerului, a început să joace în cazinourile din Toronto și în partide private și… ilegale!

„Am pierdut 10 dolari în prima mea noapte de poker”

Pasiunea s-a transformat peste ani într-o adevărată meserie. Azi, Daniel Negreanu este unul dintre cei mai buni jucători de poker din istorie, iar averea strânsă de la mesele verzi a ajuns la aproape 40 de milioane de dolari. Amatorii se întreabă mereu cum pot ajunge şi ei la acest nivel, iar canadianul cu origini româneşti şi-a dezvăluit secretele într-un interviu acordat revistei „Bluff Europe”.

Când ai început să joci poker? Cum te-ai simţit când ai câştigat primii bani?

Daniel Negreanu, la masa de joc
Daniel Negreanu, la masa de joc

„La începutul fiecărui an îmi setez zece obiective pe toate planurile și lupt pentru ele”

– Obişnuiam să joc biliard când eram copil. Îmi plăcea să pariez pe rezultatele sportive şi jucam blackjack. Totul până într-o zi, când un prieten m-a introdus în lumea poker-ului. Am pierdut 10 dolari în prima noapte, dar de atunci am început să joc în mod regulat.

Atunci te-ai decis să faci pasul spre mesele profesioniste?

– Nu ştiu dacă pot spune cu exactitate vârsta la care am luat această decizie. Cred că eram profesionist cu mult înainte să-mi dau seama. La 18 ani, jucam câte 40 de ore pe săptămână, de luni până duminică. Cred că la 22 de ani mi-am dat seama că asta o să fac toată viaţa.

Ce au însemnat pentru tine eşecurile pe care le-ai suferit la începutul carierei?

– Prima oară am ajuns în Las Vegas prin 1990. La primul turneu la care am participat acolo am pierdut cam 3.000 de dolari. Nu m-am lăsat. M-am întors în Canada şi am început să studiez şi mai mult strategiile de poker. Adunam date despre jucători şi despre modul cum reacţionau în situaţii limită. Poate cel mai important, învățam să îmi controlez la maximum starea emoțională. Acest fapt, însă, avea să aibă un efect negativ asupra vieții mele de zi cu zi. Ajunsesem, practic, să fiu un om rigid, pe fața căruia nu se putea citi nici tristețe, nici fericire, nici altceva. Mai târziu, am realizat că nu trebuie să fiu neapărat un nesuferit pentru a fi un mare jucător de poker. La 23 de ani, m-am mutat în Las Vegas şi eram sigur pe mine. Ştiam că de acum voi câştiga.

Care a fost cel mai greu moment din viaţa ta?

– Prin 1996, am pierdut la un turneu de la Las Vegas. Terminasem toţi banii şi m-am dus la hotel. Atunci m-am gândit că am terminat-o cu poker-ul. Am dormit şi când m-am trezit am spus că totul a fost o lecţie. Când jucam în Toronto eram foarte agresiv. În Las Vegas am jucat la fel şi am pierdut. Pentru că acolo banii sunt altfel, se joacă altfel şi nu poţi să faci faţă. Sunt oameni cu bani mulţi, trebuie să ai altă abordare. Am studiat mai mult, mi-am schimbat stilul şi am început să câştig. Am ştiut să trec cu bine peste cel mai greu moment.

E vreo diferenţă între World Series of Poker şi primele turnee la care ai participat?

– Îmi place să particip în turneele de World Series. Asta îmi dă posibilitatea să trăiesc viaţa ca atunci când aveam 20 de ani şi singurul lucru pe care îl făceam era să joc la turnee de poker. Nu mai pot să trăiesc patru luni jucând peste tot, dar când merg la World Series mă simt ca şi cum dau un test extrem. După trei săptămâni de turneu ajungi să urăşti pe toată lumea. Când seria de turnee WSOP se termină te gândeşti „Doamne, ce mi-aş mai dori să mai existe un turneu unde să joc!”.

„La începutul fiecărui an îmi setez zece obiective pe toate planurile și lupt pentru ele”
Daniel Negreanu şi Joseph McKeehen la masa de joc

Cum te motivezi să participi în continuare la turnee?

– Nu-mi fac prea multe planuri după ianuarie. Pentru turneele de poker am puţine obiective. Ca importanţă, jocul este cam pe ultimele locuri în planurile mele. Mă preocupă mai mult să fiu fit. La începutul fiecărui an îmi setez zece obiective pe toate planurile și lupt pentru ele. Dacă spui Universului că vrei ceva și faci tot posibilul, atunci vei reuși. Am făcut cam tot ce am vrut în viață.

Obsedat de hochei și de… Angelina Jolie!

Ce efect a produs „boom-ul” de participanți în jocurile online de poker? Bănuiesc că sunt avantaje şi dezavantaje…

– Este minunat că mulţi oameni joacă poker în aceste zile, chiar şi în mediul online. Cu toate acestea, numărul mare de participanţi a schimbat puţin lucrurile. Era ceva special la turneele WSOP din trecut, lucrurile s-au schimbat… şi s-au schimbat într-un fel pozitiv în ultimii ani.

Ce faci ca să te relaxezi între turneele la care participi? Ce hobby-uri ai?

– Sunt obsedat de hochei! Și îmi place să văd cât de multe meciuri pot. În plus, îmi place să ţin o dietă cât mai echilibrată. Eu nu mănânc carne, nu beau lapte, nimic. Trebuie să dormi 8-10 ore dacă poți, pentru că stai 10-12 ore la masă fără să dormi. Eu joc poker de 20 de ani și știu cum să fac, dar pentru cei mai noi, după 10 ore, nu e ușor să rămâi concentrat și să știi ce faci la masă. Eu am experiență și nu mai e o problemă

Ce ai fi făcut dacă nu începeai cariera în poker?

– Dacă nu jucam poker, mi-ar fi plăcut să fiu jucător de fotbal sau de hochei, dar am fost prea mic pentru asta. Poate și actor. Am jucat în câteva filme la Hollywood, chiar și într-un film cu Wolverine! Dar peste tot mi se cere să joc rolul vieții mele, de jucător de poker. Aș vrea să experimentez mai mult. Tare mi-ar plăcea să joc într-un film alături de Angelina Jolie.

Bucuria supremă este să faci bine pentru alţii”

În vara anului trecut ai ieşit pe locul doi la un turneu şi ai câştigat trei milioane de dolari. Ce ai simţit când ai terminat partida?

– Treceam printr-o perioadă mai dificilă. Tocmai mă despărţisem de o femeie alături de care trăiam. Aveam multe chestii pe cap în acel moment, probleme logistice cu mutarea şi lucruri de genul ăsta. Am fost mândru că am reuşit să joc bine şi să câştig şi o sumă bună. După 20 de ani de carieră ştiu când am un joc bun. Dacă ştii cu adevărat tainele jocului, o să înţelegi că un tip care a câştigat patru turnee consecutive a reuşit performanţa pentru că joacă bine.

Eşti o persoană care participă la multe acte de caritate, iar un premiu aşa de mare îşi oferă oportunitatea să fii darnic…

– De ce să nu foloseşti anumite fonduri pentru a face o diferenţă în vieţile oamenilor? Ăsta este secretul pentru bucuria supremă: să faci bine pentru alţii. Nu este nimic mai frumos decât un gest caritabil. Faci ceva, fără să-ţi ceară cineva, şi te simţi bine apoi. Cred că aşa trebuie să facem toţi cei care am acumulat o avere, să facem în aşa fel încât viaţa altora să fie mai bună. E şi o metodă bună pentru a scăpa de problemele personale.

După atâţia ani petrecuţi la turnee, a existat vreun moment în care să te plictiseşti sau să nu te mai atragă poker-ul?

– Mie îmi place poker-ul pentru că în fiecare an apar copii noi care joacă foarte tare. Pentru mine este interesant că întotdeauna vreau să-mi schimb jocul. Și de asta nu mă plictisesc niciodată.

Care a fost cea mai grea înfrângere din carieră?

– La WSOP 2001. Era Main Event cu 12 jucători la masă. Aveam un as şi un popă contra lui Henry Nowakowski. El avea doi şesari. Am pierdut şansa să dau o mare lovitură, poate cea mai mare din cariera mea.

De ce sunt bărbații „proști”, la masa de joc, în comparație cu femeile

În circuit eşti cunoscut ca un jucător care vorbeşte mult la masă. Este o strategie a ta?

– Se poate spune şi așa. Da, uneori vorbesc mai mult decât oponenţii mei, care sunt foarte tăcuţi. Îi întreb pe adversari diverse chestii ca să pot să-mi dau seama dacă sunt stresaţi. Aşa pot să-mi dau seama dacă au o mână bună sau nu. Unii sunt nemulţumiţi când vorbesc, iar chestia asta mă face să fiu şi mai vorbăreţ.

Aplici lucruri din psihologie în timpul meciurilor? Joci vreun rol când eşti în turneu?

– Nu, sunt pur şi simplu eu. Oamenii cred că eu nu sunt atent dacă vorbesc mult şi glumesc cu cei din jur. Îmi place să-l fac pe adversar să se relaxeze, pentru că în acel moment îmi dau seama care sunt calităţile lui, dar şi slăbiciunile. Îmi place să-i tachinez. Să spun că am nişte cărţi şi în mână să am cu totul altceva. Ăsta e un mare avantaj pentru mine.

Este mai greu să citeşti, la masa de poker, o femeie sau un bărbat?

– Nu ai cum să citeşti mişcările unei femei. Bărbaţii, în comparaţie cu femeile, sunt proşti atunci când vine vorba de a citi limbajul trupului. Ele sunt mult mai conectate cu partea intuitivă. Când joc împotriva unei femei am probleme mari. Există o femeie, o finlandeză, împotriva căreia am jucat de multe ori în ultimii zece ani, care mă domină net. Pot să joc cu cărţile pe faţă, ea oricum mereu ştie ce am pe masă.

„Când eram copil, am vizitat în România câteva locuri de-a dreptul fabuloase

Ce şanse are un amator să facă bani din poker? Cât de greu este?

– Secretul este să stai bine la matematică şi să înveţi repede cum stau lucrurile. În maximum două luni poţi câştiga bani buni din poker. Există un obstacol. Să-ţi doreşti să câștigi mult și repede. Dacă motivaţia ta principală este să faci repede bani, să te îmbogăţeşti peste noapte, nu o să ai niciun rezultat, îţi garantez acest lucru.

Te-ai născut la Toronto din părinţi români. Ce simţi pentru România?

– M-am născut într-o familie iubitoare, nu am nici cel mai mic motiv să mă plâng. Totul la noi în casă se întâmpla în stil românesc: mama avea grijă să te ghiftuie chiar dacă nu-ți era deloc foame, iar tata avea grijă să nu fie niciodată paharele goale. Când eram copil, aveam 10 ani și ceva, am vizitat România şi am stat cam o lună. Am apucat să vizitez câteva locuri de-a dreptul fabuloase.

Când un bărbat are succes, femeile roiesc în jurul lui. În cazul tău cum este?

– Acum câţiva ani am avut o relaţie de lungă durată, dar nu mă gândeam să mă căsătoresc. Motivul? Simplu. Nu-mi doream să mă căsătoresc sau să fac copii cu acea femeie. Acum gândesc cu totul altfel. Poate şi pentru că am 44 de ani. Dacă o să mă căsătoresc şi o să am copii, o să fiu fericit. La fel se va întâmpla şi dacă nu o să am copii. Aş fi fericit şi dacă nu o să mă căsătoresc şi nu o să am copii. O parteneră care să mă impulsioneze, să fie alături de mine şi să fie o mamă perfectă, asta ar fi benefic pentru viaţa mea. În prezent sunt într-un proces de „audiţii”…

Cum este să fii milionar?

– Am o casă mai mare, o mașină mai bună, dar, altfel, banii stau unde au stat înainte, când nu am avut. Când am fost mic, întotdeauna eu am crezut în capul meu că sunt milionar, chiar dacă nu aveam niciun ban.

1998, anul care i-a schimbat viaţa

Daniel Negreanu s-a mutat prima oară în Las Vegas în 1995, la 21 de ani, dar norocul nu a fost de partea lui. După mai multe turnee în care nu a reuşit să dea lovitura, canadianul s-a întors în Toronto, hotărât, însă, să revină în „capitala” jocurilor de noroc. În 1997, a bifat primele victorii importante, la Campionatul Mondial de poker de la Foxwoods, unde a câştigat 133.600 de dolari. Anul următor, s-a impus la World Series of Poker şi a pus mâna pe prima brăţară şi pe un cec în valoare de 169.400 de dolari. Cu această ocazie a devenit cel mai tânăr jucător de poker care câştigă un titlu la WSOP, record pe care l-a deţinut până în 2004.

„Nu ai cum să citeşti mişcările unei femei. Ele sunt mult mai conectate cu partea intuitivă. Când joc împotriva unei femei am probleme mari”
„Pentru mine, jocul de poker este doar o afacere”
„Nu am trișat vreodată și nu voi face acest lucru”
„După ce pierzi, trebuie să te ridici și să te concentrezi pentru a juca tot mai bine”

1.038.825 dolari a fost cel mai mare câştig obţinut de Daniel Negreanu la turneele WSOP
8.200.000 de dolari e cel mai mare câştig al lui Negreanu într-o singură seară
39.500.000 de dolari a câştigat Daniel Negreanu din poker până în 2018, locul 2 all-time