Fotbal intern

Daniel Pancu, INTERVIU EVENIMENT: “Nu am nici un fel de discuţie cu Pustai! PUNCT!”

Cum te-ai simţit în iarnă, cînd la reunire erai tu şi încă patru - cinci colegi?...
02.04.2015 | 15:43
Daniel Pancu INTERVIU EVENIMENT Nu am nici un fel de discutie cu Pustai PUNCT

Cum te-ai simţit în iarnă, cînd la reunire erai tu şi încă patru – cinci colegi?

– A fost o senzaţie ciudată, dar nu eram disperat că lucrurile nu se vor rezolva. Singurul duşman al nostru era timpul. Eram convins că vor veni jucători, pentru că nu-şi permitea nimeni să dea afară un lot întreg fără să aibă garanţii că vor veni alţii. Apoi, la scurt timp, a plecat Dinu Gheorghe. Care m-a dezamăgit tare… Dar poate a avut motive foarte bine întemeiate… Numai că mulţi dintre jucători au fost propuşi de dînsul şi pînă acum, după şase etape, se dovedeşte că a făcut alegeri bune.

„Le-am spus că nu mai vorbesc toată viaţa cu ei dacă nu vin la Rapid!”

Te-ai gîndit vreo clipă să renunţi?

– M-am gîndit de foarte multe ori în ultimii ani, începînd cu retrogradarea, cu Divizia B, dar să fi renunţat în iarnă, la jumătate de drum, nu era frumos nici pentru mine, nici pentru rapidişti. Deci nu, în ianuarie chiar nu m-am gîndit deloc să renunţ. Ba din contră! Eram calm,aveam un presentiment că lucrurile se vor aşeza. Iar după şase etape se pare că am simţit bine.

A fost o adevărată telenovelă pînă cînd Săpunaru şi Niculae au semnat…

– Discutam mereu cu ei, le spuneam că nu mai vorbesc toată viaţa cu ei dacă nu revin la Rapid. Jucătorii străini care au venit sînt de valoare, dar fără „Săpun” şi „Nico” sînt absolut convins că nu reuşeam sau nu o să reuşim să ne salvăm.

„Nico nu credea niciodată că aş refuza banderola”

Cum ai primit vestea că nu mai eşti căpitanul Rapidului?

– Eram în cantonament, am fost foarte supărat pentru că nu înţelegeam ce se întîmplă. Dar am rezolvat-o în două zile şi deja se discută mult prea mult pe marginea acestui subiect. A fost, s-a dus şi nu vreau să mai discut despre asta.

Te-a anunţat cineva că nu vei mai purta banderola?

– Am aflat la un meci, eram titular şi nu aveam banderola. Şi era totul clar, nu mai aveam nevoie să mă anunţe cineva. Apoi am avut o discuţie cu antrenorul şi am lămurit-o. Doar că Nico nu credea cînd am spus că nu voi mai purta niciodată banderola. De asta a şi încercat să mi-o dea la meciul cu Oţelul. A dat urît că am refuzat s-o port, dar era o decizie luată de mine cu mult timp în urmă. I-am anunţat pe toţi, nici nu mai trebuia încercat. Nico s-o fi gîndit că, probabil, nu aş refuza niciodată banderola.

„Nimeni nu poate fi căpitan înaintea mea!”

Pustai ce a discutat cu tine pe marginea acestui subiect?

– Ştiu că venise cu alte idei despre mine, nu ştiu cu cine vorbise exact. Apoi mi-a spus că sînt o surpriză plăcută pentru el, dar eu aşa am fost tot timpul! Nu ştiu ce impresie avea despre mine. Mi-a spus că se gîndea că o să joc mai puţin, că e mai bine să fie căpitan Săpunaru, care o să fie titular meci de meci. I-am spus că nu am nici o problemă. E decizia antrenorului, o respect şi la revedere, ne-am înţeles. Nu e nici o problemă! Randamentul meu e acelaşi şi cu banderolă, şi fără banderolă.

Ai spus că venise cu nişte idei despre tine. Cumva referitoare la viaţa extrasportivă?

– Nu, pentru că aici vorbim de fotbal. Probabil la vîrsta mea s-a gîndit.

Săpunaru nu a avut nici un cuvînt de spus?

– Nu ştiu ce a spus, întrebaţi-l pe dînsul. Dar deja se discută prea mult, eu am încheiat-o de atunci. Prefer să vorbim despre fotbal, despre echipă, nu despre unde este banderola. Pentru că, pînă la urmă, şi Săpunaru este un super-super rapidist, la fel şi Nico. Dar înaintea mea nu poate nici unul să poarte banderola pentru că nu are cum. Din cei în activitate nu are nimeni cum să fie căpitan, pentru că sînt faptele, care nu pot fi şterse.

Aş fi mulţumit să mă retrag cu Rapid în prima ligă

În ce condiţii ai mai purta banderola?

– Nu! Nu mai există, pentru că din moment ce am lăsat-o, am acceptat lucrul ăsta, nu mai pot reveni.

Cu Pustai ce relaţie ai? Se consultă cu tine avînd în vedere experienţa pe care o ai?

– Nu! Nu avem nici un fel de discuţie. Este o relaţie ca de la antrenor la jucător. Punct.

Din vară ce vei face?

– Nu ştiu! Vedem ce se întîmplă, sper să rămînem în prima ligă. Personal, mi-aş fi dorit să mai joc, dar nu este nici un fel de problemă. Aş fi mulţumit să mă retrag cu Rapid în prima ligă.

Te gîndeşti la modul serios să te retragi chiar dacă Rapid nu retrogradează?

– Eu încă nu mă gîndesc la retragere, dar se pot întîmpla multe în următoarele două luni. Iar gîndul şi toată energia mea sînt pentru salvarea echipei. Restul, vedem de la vară ce-o fi. Care, cum, cine rămîne, ce face. Singurul lucru pe care mi-l doresc este să fiu sănătos.

„E primul lucru pe care l-am cerut, dar acum îmi pare rău. Nu-mi stă în caracter”

Nu a discutat nimeni din conducere cu tine pe marginea acestui aspect?

– Nu şi îmi pare rău că am făcut public faptul că, în cazul în care ne salvăm, aş vrea să mai joc un an. Şi îmi pare rău, pentru că ar fi primul lucru pe care îl cer şi eu o dată, în viaţa mea, de la cineva. Acum, îţi spun sincer, regret că am făcut treaba asta pentru că nu îmi stă în caracter.

Cu străinii cum te înţelegi?

– Foarte bine! Mai mult, din cîte ştiu eu, cîţiva dintre ei şi-au manifestat dorinţa să continue şi din vară. Au rămas surprinşi plăcut de România şi, în special, de Rapid. Din păcate, nu prea am ieşit cu ei prin oraş pentru că după meciuri sînt mai obosit, am şi eu o vîrstă, şi mă duc să mă culc. Altă dată ieşeam şi … (rîde)

În final, cum vei sărbători o eventuală salvare de la retrogradare?

– O să-mi fac un tricou, o să scriu pe el „CAMPIONII” şi o lună numai cu el umblu pe stradă. Promit!

76 de goluri în 230 de partide a reuşit Pancu în tricoul Rapidului

6 trofee a cucerit Pancu cu Rapid: un campionat, trei Cupe ale României şi două Supercupe

„A fost puţin ciudat cînd am fost la Fenerbahce – Beşiktaş, pentru că am stat singur. Oficialii clubului primiseră locuri în altă parte, iar galeria lui Beşiktaş nu a avut voie la meci. Am trecut printre fanii lui Fenerbahce, am stat într-un loc bine păzit. Cei de la Beşiktaş nu mă vor uita niciodată. Ştiu să-şi respecte legendele. Mă cheamă tot timpul la meciuri”

„Cu punctele adunate ar fi trebuit să ieşim din zona retrogradării, dar uite că nu cedează nimeni. Aşa putem ajunge chiar şi pe locul şapte, dar, la fel de bine, putem să terminăm şi pe 15”