Stiri sportive

SUPER REPORTAJ FANATIK! Niculae şi Pancu, faţă-n faţă!

În egalul de la Clinceni (0-0), cu formaţia locală, Rapid şi-a regăsit un cuplu de atacanţi pierdut într-o dramă fotbalistică petrecută în urmă cu opt ani. La aproape un deceniu distanţă...
14.03.2014 | 00:18
SUPER REPORTAJ FANATIK Niculae si Pancu fatan fata

În egalul de la Clinceni (0-0), cu formaţia locală, Rapid şi-a regăsit un cuplu de atacanţi pierdut într-o dramă fotbalistică petrecută în urmă cu opt ani. La aproape un deceniu distanţă de eşecul respectiv şi o zi de la bucuria oferită suporterilor pătimaşi ai feroviarilor, FANATIK i-a vizitat pe Daniel Pancu şi Daniel Niculae în fieful lor, la baza ProRapid.

7 iunie 2006. Rapid îşi ia “adio” de la un nou titlu de campioană după ce a pierdut meciul cu Jiul Petroşani la masa verde, cinci jucători ai lui Răzvan Lucescu fiind eliminaţi în acel meci de coşmar. Printre ei şi Daniel Niculae. La sfîrşitul sezonului, la doar 23 de ani, “Nico” lua calea Occidentului, plecînd în Ligue 1, la Auxerre, aducîndu-le lui George Copos şi Rapidului 3,5 milioane euro în schimbul său. Şi astfel a luat sfîrşit ultima perioadă în care boemia şi farmecul au cochetat cu lotul şi conducerea Rapidului. Lot în care Moldovan şi Perjă ofereau ultimele goluri şi alunecări din postura de fotbalişti, perioadă în care Artavazd Karamian era decarul feroviarilor şi nu înţelegea numele Clinceni. Conducere în care Dinu Gheorghe nu visa la Astra ci la titluri şi cupe în Grant alături de Constantin Zotta, pe atunci secretar general.

13 martie 2014.  La aproximativ opt ani distanţă, ProRapid găseşte mulţi din cei enumeraţi, cu toate că timpul nu iartă nimic! Iar modalitatea cea mai dură pe care o găseşte la îndemînă să-şi arate puterea este schimbarea. Ridurile. Părul alb. Durerile de spate. Chiar şi schimbările în funcţie. Dinu Gheorghe, Lucescu şi Zotta au rămas istorie şi în istorie. Perjă a lăsat tibiile adverse şi a învăţat să deposedeze oficialii cu diplomaţie. Moldovan şi-a regăsit plăcerea de a fi în mijlocul fenomenului de pe bancă. La fel de vulcanic, la fel de pătimaş, doar că el e cel care creează drumuri şi destine altor tineri. Nu mai e coleg, e Mister. Sau domn’ profesor. Doar cîţiva rămîn în aceleaşi posturi, însă între toţi se desting ultimii doi idoli ai Grantului. S-au întors într-o perioadă în care doar caracterele puternice rămîn alături. Cifrele lor impresionante pentru alb şi vişiniu au construit două legende: Pancu şi Niculae!

Pancu către Niculae: “Ai numai figuri de vedetă!” 

Primul îşi face apariţia veteranul Daniel Pancu. Punctual, golgheterul în activitate al feroviarilor primeşte cu căldură vizita reporterilor. “Nico a venit? Nu? Bă, ce să mă fac cu el? Mereu întîrzie…”, aruncă Pancu, zîmbind, prima glumă. Între timp, cu cîteva minute în urma căpitanului său, Niculae păşeşte calm pe aleea ce duce la vestiar. “Mă simt obosit. E greu! Jocul este cel care te readuce în formă optimă, nu doar antrenamente”, decretează Niculae după debutul de la Clinceni. Pancu se intersectează cu cel care îi devenea coleg de cameră la doar 17 ani. “Are figuri de vedete, e un star, uite cum ne face să aşteptăm după el”, îşi strigă “Pancone”, jovial, nemulţumirea. Cei doi îşi zîmbesc, precum doi complici, şi se scuză trei minute. Vin schimbaţi în echipamentul de antrenament.

Visul idolilor din Giuleşti! “Promovăm şi luăm titlul!”

E rîndul lui “Nico” să îi întoarcă gluma colegului. Şi celui care, în urmă cu 14 ani, îi era idol. Poate şi azi.Tremuri? Îţi e frig? Nu prea mai rezişti la răcoare… Oasele, oasele, se amuză Niculae. Deşi împreună adună peste 300 de meciuri în culorile Rapidului, vedetismul nu i-a atins pe cei doi. Fotograful îi aşează în orice poziţie, momente savurate de către noul şi vechiul cuplu al Giuleştiului precum doi juniori. Frate, parcă sîntem la box. Uită-te ce feroci sîntem. Dar tocmai asta vrem, să se ştie că sîntem puternici şi anunţăm că aşteptăm cu nerăbdare să revenim în Liga 1. Simţim lipsa derby-urilor şi ca să ne retragem mai avem nevoie de un titlu cu Rapid, anunţă Niculae. Pancu îl aprobă, dar în acelaşi timp, cu umorul caracteristic, avertizează fotograful. “Pe Nico nu îl lua din profil, nu-i stă bine”, glumeşte cel supranumit de galerie “Panco italiano”.

Veteranii şi-au descoperit vîrsta: 91 de ani!

Inevitabil, sînt întrebaţi cum se simt înconjuraţi de aerul tineresc care pluteşte în jurul lor şi emanat de puşti precum Nicolae Vasile sau Mădălin Martin. “Bătrîni, evident! Parcă avem…”, răspunde prompt Niculae, care însă este întrerupt de Pancu. “91 de ani! (n.red. vîrsta pe care o împlineşte clubul Rapid anul acesta). Aşa ne simţim“, replică cu care este de acord şi Daniel Niculae. Totuşi, elanul şi dorinţa de a trece împreună cu cei aflaţi în momentul de faţă peste perioada cea mai grea din istoria feroviarilor le oferă celor doi atacanţi posibilitatea de a spera la noi succese. “Promovăm cu siguranţă, noi trebuie să luăm licenţa şi să ne fie aprobat planul de reorganizare. Vine meciul cu Iaşi, este greu, dar avem cel mai frumos public. Sincer, nu ne rezistă nimeni din eşalonul secund în Giuleşti. Petrolul s-a chinuit cu noi şi chiar puteam cîştiga dacă fructificam ocaziile avute”, decretează idolii zecilor de mii de fani giuleşteni.

Amintiri cu Niculae şi Pancu. “Zi ce fiori te-au trecut cînt m-ai văzut!”

Trecerea timpului, perioadă în care carierele le-au oferit drumuri diferite, i-au găsit la fel de apropiaţi ca în urmă cu 14 ani, cînd lui Pancu îi era trimis în cameră un puşti timid de numai 17 ani. “Eu, cînd l-am văzut pe Sabău, mi s-au încurcat picioarele şi limba. Zi, Nico, cum te-ai simţit? Doar eşti mai tînăr“, aruncă provocarea Pancu către coechipierul său. “Cum naiba să mă simt? Emoţii, clar! Erai deja un idol”, rememorează Niculae, care însă nu are şi ultima replică. “Lasă, acum eşti tu! Acum eşti veteran”, îl laudă Pancu pe atacantul de 31 de ani care, de la 17 ani pînă în prezent, a trecut pe la echipe ca Auxerre, Monaco sau Nancy. “Nico era cuminte rău, mult mai cuminte şi decît Bulgaru’ (Ioniţă II). Ăsta micu, Bulgaru’, îmi mai arunca glume pe care nu le prindeam, dar Nico nimic. Cuminte rău, pe cuvînt”, încheie Pancu cu promisiunea că o să mai ofere momente care o să îi aducă în centrul aparatului foto. Au părăsit locul reportajului invocînd urgenţa plecării la antrenament. Au plecat precum doi oameni maturi, responsabili de greutatea care se află pe umerii lor, dar cu visele neatinse de vreme, de iluzii frînte, de realitate şi neajunsuri. Au plecat precum doi prieteni şi colegi care speră să readucă spiritul, culorile şi galeria celei mai iubite echipe pentru ei unde le e locul. Adică sus! Speră să o facă la 31 de ani (Niculae) şi aproape 37 (Pancu). Sau, cum ei au spus, ca la 91 de ani. Fără griji şi fără bani!

IMG_6588 IMG_6589 IMG_6590 IMG_6591 IMG_6594

Tags: