Editoriale

Daniel Șendre despre ultimul asalt la titlu: “Campioana mediocrității și smardoiul din Dăbuleni”

14.05.2018 | 23:37
Daniel Sendre despre ultimul asalt la titlu Campioana mediocritatii si smardoiul din Dabuleni

Craiova a fost ca smardoiul proverbial din Dăbuleni, care își rupe cămașa războinic de pe el, în fața barului din sat, execută câteva nikorotikave prin aer, se dă peste cap, aterizează pe burtă, apoi mănâncă bătaie ca-n filme. Mult zgomot pentru nimic am văzut azi la Craiova.

Nervi de Champions League, execuții de Liga a doua, trasee de microbuz. Încă o echipă care nu își merită galeria, în cazul oltenilor chiar stadionul. Mici la stat, pigmei la sfat, ce să zic.

FCSB a avut noroc, pentru a câta oară, ori doar cu ăsta ar fi nedrept să câștige campionatul. Bicele lui nea Gigi de la televizor, după meciul cu Iași, i-a întărâtat nițel pe roș-albaștri, care s-au dat peste cap să demonstreze că sunt bărbați. Au strâns din dinți, au pus osul, s-au dăruit, au alergat și într-un final i-au dat zmetia smardoiului în fața barului. Sper ca în sezonul următor să văd mai puține vorbe la Craiova și mai mult fotbal, asta de dragul suporterilor, măcar. Felicitările mele pentru modul în care umplu stadionul ăla și pentru patima cu care își susțin echipa, e clar că oltenii merită cel puțin jumătate din ce a însemnat Știința pe vremuri.

Cine va fi campioana finalului de campionat?

FCSB speră în continuare la titlu, așadar, pentru că CFR se poate încurca, teoretic, chiar daca joacă acasă.

Dacă nu se va întâmpla, o să-i felicit pe clujeni fără rezerve, nu e problemă. Și o să încep cu patronul, deși nimeni nu știe exact cine e, pentru că de acolo, din birouri, pleacă toate. Cei din conducere au făcut alegerea potrivită pe bancă, i-au dat mână liberă antrenorului, au investit cât trebuie și le-au oferit celor din iarbă condițiile de pregătire și liniștea de care aveau nevoie pentru a-și face meseria.

Iar Dan Petrescu și băieții și-au făcut-o bine până acum, sunt exclusiv la mâna lor pe final de campionat, nu la cea a lui Hagi. Felicitările din partea mea vor veni, așa cum spuneam.

Dar cam atât cu laudele în ce mă privește, sincer să fiu. Și ca să înțelegă și Dan de ce, o să-l citez pe unul dintre colegii lui de generație, poate chiar prieten, nu știu. Prezent aseară într-un studio de televiziune la pauza meciului cu Astra, Gabi Balint a zis că CFR e o echipă disciplinată, adică “fiecare jucător e la locul lui”. Vă dați seama? Asta e tot ce a putut să spună Balint despre, probabil, noua campioană a României la fotbal, seniori, că fiecare jucător își respectă locul în teren. Nu e trist?

O fi, dar ăsta este adevărul crunt, din păcate, e tot ce poți spune despre CFR în sezonul ăsta ca joc. Și nu mai insist, nici nu sunt convins că pot fi mai clar și mai complet decât a fost Gabi Balint, el bine intenționat fiind, nu vreau să înțeleagă cineva greșit. Adică îi lăuda pe clujeni.

CFR va fi campioana mediocrității, de fapt, cum la fel ar fi și FCSB. Un campionat slab, în care nu mai sunt nici bani, nici elite. Sponsorii sunt puțini și bagă într-un an în fotbal cât în doua-trei săptămâni în reclame pe TV. Iar dacă nu sunt bani, nu vin nici jucători buni din afară, care să ridice nivelul competiției măcar, nu zic să facă spectacol.

Stăm rău, așadar! E de felicitat în schimb LPF, care a avut ideea asta a play off-ului, prin care a mascat inteligent mediocritatea din Liga 1. Dar ea e acolo, de la Cluj până la Dăbuleni.