Editoriale

Daniel Șendre despre specialistul TVR în fotbal la Mondial: “Nea Lippi și placa de gresie”

03.07.2018 | 14:23
Daniel Sendre despre specialistul TVR in fotbal la Mondial Nea Lippi si placa de gresie

După aproape o oră de analiză făcută cu un aer superior-plictisit, așa, de fin cunoscător al fenomenului, aproape nedemn pentru el să comenteze greșelile de semi-profesioniști ale mexicanilor, moderatorul, secondat și mai curios de Falemi, îl întreabă brusc pe Stoichiță: “Dar dumneavoastră cum ați fi abordat meciul cu Brazilia? Ce ați fi făcut?”.

Liniște grea secunde bune. Liniște. Un pufăit. Capul dat pe spate și o privire în tavan. Liniște iar. După care, nea Lippi își dezvăluie geniul de antrenor: “Sigur, aș fi încercat, dar mai prudent”.

Să zicem că în loc să apeleze la un specialist în antrenorat ca nea Lippi, care să descifreze jocurile de la Mondial, TVR ar fi adus în studio un zidar. Credeți că ar fi zis altceva? Deși, dacă stau să mă gândesc, posibilitatea e mare. E ca și când moderatorul l-ar fi întrebat pe maistru cum ar fi pus el faianța în vestiarul mexicanilor, iar acesta ar fi răspuns: “Cu mai multă grijă”.

Nimic care să sune ca venind de la un specialist, așadar! Și nu unul oarecare, ci chiar președintele Comisiei Tehnice a FRF, Dumnezeu să ne ierte absența de la Mondial!

După platitidinile cu care ne încântă, Mihai Stoichiță pare că n-a înțeles rolul său în studio, înainte și după meciuri. Bănuiesc că specialiștii de la TVR l-au adus pentru ca profanii de acasă să înțeleagă de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat pe teren, lucruri care scapă ochiului neavizat și care se învață în ani petrecuți pe terenurile de fotbal, în școli de antrenori, la cursuri pe la Coverciano și în fața monitoarelor pe care s-au derulat sub privirea ta mii de ore de fotbal, sport pe care ai ajuns să-l descifrezi cu ochii închiși, după sunetul scos de lovirea balonului, nu pentru ca nea Mihai să ne zică cine a pierdut meciurile. Pentru că asta am văzut și noi deja.

Zi-ne, bre, nea Mihaie, dă ce gresia nu e dreaptă? E dă la șapa turnată strâmb înainte sau dân cauză că maistru’ n-a folosit polobocu’? Trebuia să fi plecat cu placa întreagă sau cu ea tăiată în jumătate? Să vede că n-a avut suficiente rosturi? Ar fi ieșit mai bine dacă ar fi pornit cu ea pă lung, nu pă lat? Dân stânga, dă lângă cadă, sau dân dreapta, pă sub chiuvetă? Posibil să fi greșit chiar selecția? Să fi optat pentru plăci mai deschise la culoare, ca să creeze senzația de spațiu!? Zi-ne, bre, nea Lippi, ceva ce numai un specialist ca matale ne-ar putea spune, nu platitudinile alea de microbist pasionat de table! Ești în studioul TVR, la Mondial, nu pe bănci în Herăstrău, la lebede!

Eu am cel puțin trei prieteni în listă care scriu lucruri mai interesante pe Facebook decât zici matale la TV. Și ei nici nu primesc bani pentru asta!

Oriunde te uiți, în lume, cei invitați să analizeze meciurile la TV, ca specialiști, o fac cu stop cadre, cu analize tactice, cu informații tehnice care te lipesc de ecran, cu trasee explicate, cu spații încercuite și detalii care țin de vestiar. Privind, înțelegi unde s-a câștigat un meci și motivele din cauza cărora s-a pierdut altul. Afli de ce pressingul n-a funcționat la mexicani sau de ce se lipeau mijlocașii brazilieni de tușe. Cum de a ajuns fundașul stânga să centreze pentru golul înscris de fundașul dreapta la unul dintre golurile francezilor cu trupa lui Messi. Înțelegi. Înveți. Te miri. Aștepți cu nerăbdare emisiunile de după.

La noi, după primele două optimi, Argentina – Franța și Portugalia – Uruguay, meciuri cu nume mari și echipe grele implicate, extrem de ofertante – teoretic, cel puțin – pentru un specialist, motiv pentru care moderatorul a și ales să înceapă discuția chiar cu acesta, nea Mihai a super-analizat, năucitor, iar: “Asta-i viața!”.

Bine, nea Mihaieee! Ești idolul nostru! Cât o plăti TVR, în fiecare zi, din banii românilor, pentru o expertiză atât de profundă!? …Întreb la mișto, pentru că nu contează, interioarele arată bine, face!

Stoichiță despre Oscar Tabarez

“Elementul principal pe care îl are în dominația psihologică asupra jucătorilor este mintea care o are”

Stoichiță despre Argentina – Franța, în general

“Eu n-am fost la emisiunea de mai devreme, dar m-am uitat la voi, mi-a plăcut foarte mult cum ați comentat. Scorul a fost mincinos, nu știu dacă ați spus asta”

Stoichiță despre Cavani, care plângea la interviuri, la final:

“E sentimentul național, care el simte, nu se poate”