Fotbal intern

Daniel Șendre explică de ce Hagi nu vede nume în teren, ci numere. “Arătați-i genialului un puzzle”

26.06.2018 | 11:51
Daniel Sendre explica de ce Hagi nu vede nume in teren ci numere Aratatii genialului un puzzle

Dacă vrem să înțelegem fotbalul și să ne și reușească, ca țară, trebuie să-l ascultăm mai mult pe Hagi. Pentru Gică, fotbalul e simplu, chiar nu-mi dau seama de ce noi, restul, îl tot complicăm.

Nouă, românilor, ne plac, mai nou, schemele. Adorăm să descifrăm tactica. Toate cronicile pornesc de la așezarea în teren, iar pe rețelele de socializare se dau bătălii acerbe între 4-4-2 sau 4-3-3, “ce-au aliniat ăia?”

Deși rezultatele demonstrează fără dubiu că nu mai știm să jucăm fotbal pe teren, antrenorii noștri se încăpățânează să-l joace și mai mult pe tablă. Rezultatul? Nu ne mai iese deloc.

Uitați-vă, în schimb, la Hagi! Poate cel mai mare fotbalist pe care l-a avut România și cu siguranță unul dintre cei mai buni antrenori. “Sunt fapte, domnilor”, cum îi place Regelui să spună, “nu vorbe”, Viitorul lui “a demonstrat”.

Dacă îl întrebi pe Gică Hagi de Cristiano Ronaldo, el îți răspunde așa:

“Cristiano e golgeter, e nouar, de la Pele nu am mai văzut. E și nouăr și decar. E ce era Pele înainte. Un 9-10 care le are pe toate: cap, ambele picioare, lovituri libere, șut, fizic, este o bestie”. Am citat întocmai.

Hagi nu vede nume pe teren, așadar, ci numere. E darul lui de la Dumnezeu! E ca puștiul autist, dar genial, din filmul “Mercury Rising”, care uitându-se la un puzzle banal, a văzut un cod secret, inserat acolo de o agenție de securitate guvernamentală. Motivul? Dacă există cineva în lume care îl poate vedea, fie și din întâmplare, un program secret, de o importanță vitală, în care s-au investit miliarde, e compromis.

Pentru Hagi, fotbalul gândit pe bancă e la fel de simplu ca cel jucat pe teren. Decarul e conducătorul de joc, cel care driblează și îți aduce fantezia, șeptarul e vitezistul care îți ară terenul în bandă și care termină cursele cu centrări, optarul e responsabil cu travaliul, la mijloc, acolo, unde trebuie să și joace, aproape de închizător, pătrarul e fundașul stânga, doiarul e Dan Petrescu, șesarul e turnul de control, fostul libero de pe vremuri și lista continuă până e completă echipa. Gică îi formează pe fiecare în parte, apoi îi așează cu mâna în teren, unde băieții joacă ce sunt. E o plăcere să te uiți la echipele lui, campioane de la juniori până la Liga 1. Acum le-ați aflat și secretul!

Dacă îl întrebi pe Gică Hagi de viitor, el îți va descifra codul

În doar câteva secunde, nebunul ăsta după fotbal îți va spune și unde s-a greșit, și ce trebuie făcut.

“Decarul a dispărut. A dispărut, fraților! Pentru că el nu mai era important, nu mai știa care e rolul lui. Cine face diferența în teren? Nu se mai știe. Ăsta e fotbalul românesc și o să ne coste. Pentru că noi nu putem fi nordici, nu putem fi olandezi, nu putem fi nemți. Noi suntem latini. Dragilor, învățați o dată, suntem latini. Fotbal creativ. Fantezie! Iar astea au dispărut. Nu mai avem jucătorul ăsta.”

Și-atunci, dacă ai ceva în cap, înțelegi ce trebuie făcut, care e strategia pe care ar trebui s-o avem, ca țară. Să construim un plan la nivel național. Să formăm decari. Să creștem forța optarilor. Să îmbunătățim viteza la șeptari. Să nu mai antrenăm la juniori după ureche, ci conform unui stil de joc, pe care jucătorul român se pliază și care și-a demonstrat eficiența în trecut. Așa procedează toate țările care contează în fotbal, de aceea când ajung la naționale, ai lor știu deja ce trebuie să joace. Noi una le cerem puștilor noștri la cluburi, alta mai târziu, când așteptăm calificări de la ei cu naționala. De aici și statul acasă, unde privim Mondialul la televizor, descifrându-le altora schemele.

Haideți să-i arătăm lui Hagi puzzle-ul, să-l privim cu admirație descifrând codul și apoi să-l punem în practică întocmai! Iar fotbalul românesc va înceta să se mai compromită total, ca acum.

Tags: