Fotbal intern

Războiul total Lupescu-Burleanu pentru şefia FRF naşte polemici şi între ziarişti! Daniel Şendre versus Costin Ştucan

Lupta la şefia Federaţiei Române de Fotbal este mai tăioasă ca oricând, România fotbalistică post-revoluţionară neavând niciodată în cei 28 de ani un duel de o asemenea duritate pentru preşedinţia FRF
03.03.2018 | 13:50
Razboiul total LupescuBurleanu pentru sefia FRF naste polemici si intre ziaristi Daniel Sendre versus Costin Stucan

Acuzele curg din ambele părţi, lupta se dă cu garda jos, cu lovituri sub centură ce nu lipsesc din fluxul zilnic de ştiri – vezi aici detalii cu ultimul scandal în direct la TV.

Iar din tot acest cadru nu puteau lipsi ziariştii cei mai cunoscuţi din mediul online şi nu numai, între care se nasc polemici aprinse de la distanţă, prin editoriale care susţin idei diametral opuse.

Fără a polemiza în vreun fel sau altul, asigurându-ne colegii de la Gazeta Sporturilor că demersul de faţă este unul jurnalistic şi nimic mai mult, FANATIK.RO vă propune un “duel” faţă-n faţă între doua moduri de a vedea lucrurile. Un Real – Barca al presei româneşti pe care vă invităm să-l savuraţi, un “meci” de la distanţă între opiniile a două dintre vocile cele mai ascuţite şi născătoare de tsunami-uri în mediul online de la noi.

Ce spune Ştucan

Pe de o parte, Costin Ştucan, fost redactor şef la Prosport şi actual “ziarist 360°, talentat, vigilent, suspicios, insistent şi polivalent” la Gazeta Sporturilor, a luat parte la lansarea candidaturii lui Ionuţ Lupescu şi a scos în faţă, în viziunea sa, “punctele negre” de pe pe obrazul Kaiserului. Doar pe acestea. Ştucan n-a iertat şi a scris cu nerv o opinie pe blogul personal, masiv distribuită de oamenii actuali din FRF şi partizani ai lui Burleanu, în care “a lovit” chiar şi în latura familială a fostului mijlocaş, reamintind de o declaraţie din urmă cu 4 ani a răposatului Lupescu senior:  

“Alegerile din 2014. Atunci, tatăl bărbatului de pe scenă declara: „Va fi o luptă din care vor câştiga fraţii Becali. Vin la putere odată cu Gică Popescu. Asta este situaţia! Va veni mafiotul cu fraţii Becali la conducerea FRF. Gică Popescu a fost un mare fotbalist, dar s-a mânjit până la Dumnezeu în momentul în care s-a asociat cu fraţii Becali. Hagi e un mare şmecher, îl bagă la înaintare pe cumnatul său. Dar va veni şi el pentru lovele”. La câteva zile după această declaraţie, Popescu şi fraţii Becali aveau să fie condamnaţi în Dosarul Transferurilor. Vorbele îi aparţin lui Nicolae Lupescu. Nu a mai apucat să-şi vadă fiul mulţumindu-le lui Popescu şi Hagi pentru sprijinul acordat înaintea alegerilor de peste o lună şi jumătate.”   Întreg articolul scris de Costin Ştucan poate fi citit aici.

Ce spune Şendre

De partea cealaltă, editorialistul FANATIK.RO Daniel Şendre  a remarcat “maniera tendenţioasă” în care anumiţi jurnalişti au relatat lansarea candidaturii lui Ionuţ Lupescu la FRF, printre care şi Costin Ştucan, cel mai activ în acest sens dintre ei.

Iată unde consideră Şendre că Ştucan a comis o eroare nepermisă în demersul său şi de ce crede că acesta ar trebui să fie un pic mai… discret pe subiect 😉 

“Costin Ştucan a fost la lansarea candidaturii lui Lupescu la FRF. Dar nu trimis de Gazeta Sporturilor, unde lucrează, aş putea pune pariu, cu treabă de acolo au fost trimişi alţii. Mizez pe un reporter şi un fotoreporter. Ştucan a fost în interes personal; cel puţin aşa lasă impresia în articolul scris pe blog, că vrea să se apuce de regie şi film.

În articolul cu pricina, al cărui titlu parafrazează ecranizarea afacerii Watergate, “Toţi oamenii preşedintelui”, un film despre manevre politice, corupţie şi jurnalişti eroi, al nostru nu scrie un cuvinţel despre programul cu care candidează Lupescu, ci doar înşiră o serie de nume “suspecte” prezente în sală. Şi cum o face? Grav, dramatic chiar, ca într-o veritabilă scenă de film cu mafioţi primordiali. “Bărbaţi grizonaţi, cu ochelari şi figura marcată de probleme de sănătate”, precum Toto Riina spre finalul vieţii, “care se STRECOARĂ aproape nevăzuţi printre invitaţii de 5 stele”.

Atenţie acum! “Te pup, Ionuţ”

Ei, ce ziceţi? Recunoaşteţi scena? Vă plac filmele cu mafioţi, nu vă plac, The Godfather şi tot trebuie să-l fi văzut!

Articolul e la fel, cap-coadă. Numai bărbaţi misterioşi, “în sacouri de catifea şi fular bleu în jurul gâtului”, care fie “stau în umbra lui Mircea Sandu pe toata durata evenimentului”, fie poartă dialoguri ferite de ochii lumii, deşi e toată presa de faţă. Toţi sunt însă “salutaţi cu respect şi pupaţi de cei din generaţia de Aur”, aceştia fiind reduşi practic la nivel de discipoli.

O înşiruire de personaje malefice şi subversive, cărora nu le dezvăluie numele decât la finalul fiecărei scene marca Francis Ford Coppola. Citeşti articolul în care se vorbeşte inclusiv de trădători şi auzi muzica din Naşul, ce să mai!

Aţi recunoscut, desigur, ideea! E aceeaşi pe care marşează Scufiţa Roşie de la FRF în lupta cu Kaizer Sose. Ufff, uite ca am luat-o şi eu pe ulei! În lupta maidanezului cu Kaizerul, am vrut să zic. Mi-am permis aici o licenţă poetică, în sensul în care RB nu e de rasă în fotbal.

Dar poate că e doar o coincidenţă nefericită, totuşi.

Ntz. La finalul articolului, regizorul surprinde cu o altă scenă interesantă. Îl introduce în poveste şi pe Cristi Borcea, deşi ăsta e în puşcărie, săracul, vorba vine, deci nu fusese prezent la eveniment. Ia, fiţi atenţi aici, că citez din Coppola, iar:

“În faţa televizorului, un bărbat de 48 de ani schimba mesaje cu cei din sală, de pe telefonul restricţionat. Şi el vorbeşte aceeaşi limbă cu ei.

Dacă nu ar mai avea câteva luni de detenţie pentru fraudarea propriului club, ar fi venit şi el la Marriott să-l susţină pe Ionuţ Lupescu.

Numele lui este Cristi Borcea şi, înainte de condamnare, şi-a petrecut concedii în străinătate alături de bunul său prieten care va candida la alegerile din aprilie.”

THE END

Elegant sau ce? Ziceţi că n-aţi început şi voi să auziţi melodia din Naşul 🙂

Evident că articolul în care un fost oficial de rang înalt UEFA este redus la un simplu paravan a fost share-uit pe Facebook de Toţi Oamenii Preşedintelui real, adică în funcţie, iar tartorul şef l-a preluat chiar pe blogul personal.

Misiune îndeplinită, Salvatore Costin Gravano! Execuţia a reuşit, dar nu prea, mie îmi seamănă mai mult a seppuku, ritual specific Yakuza.

Lăsând gluma la o parte, nu înţeleg de ce Costin alege să trateze lucrurile atât de superficial şi mai ales de ce se expune, atacându-i pe contracandidaţii lui Burleanu, în condiţiile în care are rude de gradul 1 angajate la FRF. Bine, dacă eşti rău intenţionat, ai putea remarca chiar şi un pattern aici. Jurnalistul îi atacă susţinut fix pe cei cu care îşi închipuie Don Răzvan că poartă războaie. A fost Hagi, acum e Lupescu.

Filme, bine-nţeles! Dar mi-aş permite să-i dau un sfat lui Costin, pe partea regizorală, eu mare cinefil fiind. Atenţie mare, că rămân amprente, chiar dacă afară s-a nins, s-a toate 😉

L-am citat acum pe Dem Rădulescu, cu o replică din filmul: “În seara asta dansăm în familie”.