News

Daniel Zamfir, liberalul parlamentar ALDE care vrea să își treacă proiectele de lege ca social democrat

24.09.2019 | 12:01
Daniel Zamfir liberalul parlamentar ALDE care vrea sa isi treaca proiectele de lege ca social democrat
ADVERTISEMENT

Daniel Zamfir, liberalul parlamentar ALDE care vrea să își treacă proiectele de lege ca social democrat. Concret, după ce a depus o serie de proiecte de lege controversate pe vremea când activ în PNL și a propus apoi ca parlamentar ALDE alte proiecte care nu au rezistat analizei Curții Constituționale, Daniel Zamfir vrea acum să apeleze la social-democrați pentru a-și promova noile inițiative legislative.

Daniel Zamfir, liberalul parlamentar ALDE care vrea să își treacă proiectele de lege ca social democrat

Specialiștii spun că, de fapt, acestea sunt proiecte mai vechi, dar rescrise. Cunoscut pentru atitudinea anti-bănci și anti-BNR, Zamfir reia tema plafonării dobânzilor la credite, cea a conversiei la cursul inițial plus cel mult 20% din devalorizarea leului dar și dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la prețul ”real”. Daniel Zamfir vine cu 4 proiecte de legi. Cea de protecție a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, legea de protecție a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanțe, egea de protecție a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive și intempestive și legea de protecție a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

ADVERTISEMENT

”Legile vizează circa patru milioane de familii care sunt expuse azi abuzurilor creditorilor, fie că vorbim de bănci, de IFN-uri sau colectori de creanțe. Mă voi asigura că acum direcția legislație din Senat va solicita și avizul Consiliului economic și social sa nu mai existe pretexte de neconstituționalitate. Îi am alături de mine, până acum, pe parlamentarii PSD care au semnat inițial proiectele și vrem ca ele sa treacă cat mai repede prin parlament, fiind deja solicitată procedura de urgenta”, spune senatorul Zamfir.

Daniel Zamfir, liberalul parlamentar ALDE care vrea să își treacă proiectele de lege ca social democrat. Daniel Zamfir
Daniel Zamfir este acuzat că a venit cu proiecte de lege mai vechi și refuzate inițial. Sursa foto – facebook

Daniel Zamfir, proiecte ca noi

De remarcat că Daniel Zamfir a renunțat la denumirea de legi ”anti-camătă”, și a înlocuit noțiunea cu ”dobânda excesivă”. Cu toate acestea, majoritatea prevederilor fac parte din vechile proiecte. Mai mult de atât, cei de la hotnews scriu că proiectele de lege nu sunt însoțite de studii de impact ci reiau aceleași aprecieri subiective ale autorului propunerii legislative, regăsite într-un text semnat de profesorul Piperea, cunoscut ca apropiat al lui Zamfir.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai scrie că merită remarcat în treacăt că în cazul conversiei de pildă o depreciere a leului de minim 20% atrage obligația băncii de a converti creditul la cursul istoric.