Sporturi

Daniela Silivaș a câștigat șase medalii olimpice la Seul! I-au schimbat anul nașterii pentru a fi eligibilă la Mondiale

21.04.2021 | 20:36
Daniela Silivas a castigat sase medalii olimpice la Seul Iau schimbat anul nasterii pentru a fi eligibila la Mondiale
Daniela Silivaș a câștigat șase medalii olimpice la Seul! I-au schimbat anul nașterii pentru a fi eligibilă la Mondiale
ADVERTISEMENT

Daniela Silivaș-Harper este una dintre cele mai importante gimnaste din istorie. A obținut șase medalii olimpice la JO de la Seul, dintre care trei de aur. După retragere, în 1991, s-a stabilit în Statele Unite, acolo unde s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper.

În episodul 56 al seriei “Olimpicii României” ne amintim de performanțele Danielei Silivaș, una dintre cele mai medaliate sportive ale României din istoria Jocurilor Olimpice. Se află pe locul 8 în această ierarhie cu cele 6 medalii obținute la Seul, în 1988.

ADVERTISEMENT

Daniela Silivaș a câștigat șase medalii olimpice la Seul! I-au schimbat anul naşterii pentru a participa la Mondialele de senioare

S-a născut pe 9 mai 1972 la Deva și a început gimnastica la clubul Cetate din oraș la vârsta de 5 ani, cu antrenorii Ioan Cărpinișan si Vasilica Oprea. La lotul național a fost pregătită timp de 6 luni de Bela Karolyi, înainte ca acesta să plece în Statele Unite, în 1981. Ulterior, i-a avut ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu.

Nu a rămas mult timp la juniori pentru că în 1985, Federația Română de Gimnastică i-a schimbat data nașterii din 1972 în 1970 pentru a fi eligibilă pentru Campionatele Mondiale de la Montreal. La vârsta de 13 ani, Silivaș a câștigat aurul mondial la bârnă reușind să ia nota maximă, 10. Deținătoarea titlului la acest aparat a fost Ecaterina Szabo la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

Şase medalii olimpice la Seul! A obţinut trei medalii olimpice de aur

A participat la o singură ediție a Jocurilor Olimpice, Seul 1988. Avea să fie o ediție memorabilă pentru gimnasta din România, care a dominat autoritar competiția. A câștigat nu mai puțin de șase medalii, dintre care trei titluri olimpice.

Daniela Silivaș a condus echipa României spre argintul olimpic pe echipe, formația noastră fiind depășită de URSS. A obținut încă un argint la individual compus, fiind învinsă de rusoaica Elena Shushunova.

ADVERTISEMENT
Echipa de gimnastică a României din 1988 de la JO Seul
Echipa de gimnastică a României din 1988 de la JO Seul

Calificată în toate cele patru finale de la sărituri, a urcat la fiecare aparat pe podium. La sărituri a câștigat bronzul, însă la sol, bârnă și paralele a câștigat aurul olimpic. A reușit să obțină medalii în toate cele 6 probe la care a participat.

Daniela Silivaş, exerciţiu la bârnă în 1988
Daniela Silivaş, exerciţiu la bârnă în 1988. Sursa foto: cosr.ro

7 note de 10 la Jocurile Olimpice! A egalat recordul Nadiei

La ediția de la Seul, Daniela Silivaș a obținut 7 note de 10 egalând recordul Nadiei Comăneci de note maxime la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. Nadia a reușit această performanță la Montreal, cu 12 ani mai devreme.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 6 medalii olimpice de la Seul, Daniela Silivaș a câștigat 10 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 7 de aur și 10 medalii la Campionatele Europene, dintre care 5 de aur. Două elemente tehnice din Codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică îi poartă numele: la sol există saltul Silivaș și la bârnă, urcarea Silivaș.

S-a retras din gimnastică în 1991 şi a plecat în Statele Unite!

S-a retras din gimnastică în 1991 și a plecat în Statele Unite, stabilindu-se în Atlanta. În anul 2002 a fost introdusă în Hall of Fame fiind cea mai tânără gimnastă care intră în galeria celor mai bune gimnaste din istorie.

În anul 2003 s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper, alături de care au trei copii: Ava Luciana, Jadan Scott și Rylan Bryce. În prezent, Daniela Silivaș Harper și familia ei trăiesc în Marietta, Georgia.

Daniela Silivaş Harper
  • 6 medalii olimpice a obținut Daniela Silivaș Harper la Seul
  • 48 de ani are Daniela Silivaș-Harper în prezent

 

ADVERTISEMENT