Sport

Dănuț Lupu, semnal de alarmă pentru Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo: „În meciurile-cheie «câinii» au făcut surprize!” Exclusiv

Dănuț Lupu, fost mijlocaș și la Dinamo, și la Rapid, a comentat, în exclusivitate pentru FANATIK, derby-ul pe care „câinii” îl vor juca în „Ștefan cel Mare” cu giuleștenii.
22.10.2021 | 21:31
Danut Lupu semnal de alarma pentru Rapid inaintea derbyului cu Dinamo In meciurilecheie cainii au facut surprize Exclusiv
Dănuț Lupu, semnal de alarmă pentru Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo: „În meciurile «cheie» a făcut surprize!”. Exclusiv
ADVERTISEMENT

Marea confruntare dintre Dinamo și Rapid, care va conta pentru etapa 13 din Liga 1 Casa Pariurilor, este programată pentru sâmbătă, la ora 20:30, pe stadionul din șoseaua „Ștefan cel Mare”. În clasament, diferența dintre cele două formații este una însemnată: Dinamo se află pe locul 15, cu 7 puncte, în timp ce Rapid este mult mai sus, pe locul 6, cu 21 de puncte.

Dănuț Lupu a jucat și la Dinamo (136 de meciuri / 25 de goluri în 3 perioade: 1987-1990, 1995-1997, 2000-2002), și la Rapid (92 de meciuri / 19 goluri, în trei perioade: 1994, 1995, 1997-2000). A câștigat campionatul și cu Dinamo (1990), și cu Rapid (1999). a luat o Cupă și cu Dinamo (1990),  și cu Rapid (1998), cu care a mai câștigat și o Supercupă (1999).

ADVERTISEMENT

Dănuț Lupu, semnal de alarmă pentru Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo: „În meciurile-cheie «câinii» au făcut surprize!”

Dănuț Lupu este acum managerul secției de fotbal a Clubului Sportiv Dinamo, secție care are nu numai Academia cu grupe de copii și juniori, de la 6 la 19 ani, ci și echipă de seniori, pe primul loc în seria bucureșteană a Ligii a IV-a (antrenor: Daniel Iftodi). În biroul său de la tribuna oficială a stadionului „Dinamo”, Dănuț Lupu ne-a declarat, în exclusivitate, că o remiză ar reprezenta un rezultat bun pentru Dinamo în derby-ul cu Rapid.

Chiar dacă Dinamo trece prin momente foarte dificfile atât din punct de vedere sportiv, cât și financiar, Dănuț Lupu atrage atenția la faptul că, de-a lungul timpului, „câinii roșii” s-au mobilizat și au avut prestații bune în derby-uri. În plus, fostul internațional susține că victoria neașteptată obținută de Rapid, etapa trecută, în fața campioanei CFR Cluj, scor 2-0, ar putea să-i facă pe jucătorii giuleșteni să trateze cu oarecare superficialitate meciul de sâmbătă.

ADVERTISEMENT

„De multe ori, rezultatele astea pozitive pot să-ți ia puțin din elan și concentrare. Rapidiștii pot să trateze meciul puțin superficial. Și asta ar ajuta pe Dinamo. Eu cred că acest meci este deschis oricărui rezultat”

„Rapid nu are un joc extraordinar, dar măcar e consistent.  Se apără foarte bine, au pe spate doi jucători foarte buni, cu experiență extraordinar de mare, Săpunaru și Grigore, au doi mijlocași la închidere care, vorba aia, bagă capul în crampoanele adversarului și mor pentru echipă, Albu și Crepulja, iar în atac Bălan își face treaba corect cân este alimentat cu mingii bune”

„Acum, dacă stăm să ne gândim, trebuie să recunoaștem că Mircea Rednic are valoare net superioară față de Mihai Iosif, dar până la urmă nu joacă antrenorii, joacă echipele ce le învață antrenorii. Dar Dinamo, de-a lungul timpului, în meciurile-cheie a cam făcut surprize”

„Când nimeni nu se aștepta, Dinamo a cam reușit, și de-a lungul ultimilor ani, foarte grei, surprize împotriva Stelei. Cu toate că Steaua era favorită. Fac abstracție de ultima întâlnire.  Așa că trebuie să ne așteptăm la orice, eu îmi doresc să scoată un rezultat pozitiv. Cred că și un meci egal ar fi un plus pentru Dinamo”

Dănuț Lupu mai lămurește o dată conflictul cu suporterii pentru că „Am fost, sunt și voi rămâne dinamovist, dar să nu-mi înjure familia!”

Dănuț Lupu va fi prezent la meci, chiar dacă relația sa cu suporterii dinamoviști nu este deloc bună. „Ostracizatul” ne-a lămurit cum stă „cestiunea”…

„Pot să mă înjure cât vor pe mine, dar să nu se ia de familia mea. Eu suport pentru mine, dar numai pentru mine, totul până la familie. De aceea am reacționat urât, recunosc și-mi pare rău, îmi cer scuze, dar mi-am pierdut cumpătul când mi-au înjurat familia. Sper și vreau să trecem peste acel moment penibil”

„Nu o spun prima oară, se știe treaba asta: oricât m-am simțit de bine cât am jucat la Rapid, suporterii giuleșteni m-au iubit mai mult decât dinamoviștii, simțeam că plutesc când scanda Giuleștiul «Lu-pu!, Lu-pu!», eee, cu toate acestea eu am fost, sunt și rămân dinamovist.Și țin cu Dinamo în meciul cu Rapid… … sperând într-un miracol!” (râde)

Meciul Dinamo – Rapid nu se va bucura de prezența celor două galerii, care au anunțat că nu vor veni la meci în semn de protest împotriva restricțiilor impuse de autorități din cauza recrudescenței grave a pandemiei de COVID-19, ulterior Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) hotărând să interzică iarăși prezența spectatorilor pe stadioane indiferent de stadiul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Ultimul meci oficial dintre Dinamo și Rapid

Ultimul meci oficial dintre Dinamo și Rapid datează din 11 aprilie 2015, atunci când „câinii” îi „mușcau” pe giuleșteni cu 2-0, pe „Arena națională”, în etapa 26 din Liga 1. Dinamo rămânea pe locul 7, ocupat și înaintea etapei, Rapid cobora un loc, de pe 16 pe 17 (erau 18 echipe în Liga 1).

Victoria lui Dinamo a fost adusă de autogolul lui Pavel Cmovs, din debutul meciului, minutul 2, și de golul lui Bogdan Gavrilă, marcat în minutul 61. La acel moment, pe banca lui Dinamo se afla Flavius Stoican, iar la „cârma” giuleștenilor se afla Cristi Pustai.

ADVERTISEMENT

„Indiferent de situația din clasament, derby-ul este un altfel de meci. Jucătorii se vor mobiliza foarte bine, aportul suporterilor va fi important”, a declarat Vasile Maftei, fost fundaș al Rapidului, la Digi Sport.

La finalul acelui sezon 2014-2015, Dinamo termina pe locul 7, departe de cupele europene, dar și de… retrogradare (un loc de vis acum…), în timp ce Rapid pleca în surghiun la „matineu”, în Liga a II-a.

Cifrele derby-ului Dinamo – Rapid

  • 110 meciuri s-au jucat între Dinamo și Rapid (al treilea derby de tradiție, după Dinamo – Steaua/FCSB și Rapid – Steaua/FCSB),  terminate cu 50 de victorii ale „câinilor”, 23 de remize şi 37 de succese giuleștene
  • 342 de goluri s-au marcat în cele 110 jocuri anterioare, ducând media la 3,1 goluri/meci
  • 9 din cele 110 meciuri s-au încheiat fără gol
  • 11 noiembrie 2007 este data ultimei victorii a Rapidului pe terenul lui Dinamo, 2-0 prin golurile marcate de Cesinha şi Mazilu
  • 6-0 este cea mai mare diferenţă de scor înregistratî între cele două echipe, pe 17 septembrie 1988, ăn favoarea lui Dinamo, goluri Cămătaru (2), Mateuţ, Rednic, Andone, Vaişcovici
  • 4-0 este cea mai clară victorie a Rapidului cu Dinamo: aprilie 2000, goluri Lupu, Iencsi, Sergiu Radu (2)

(statistică lpf.ro)

ADVERTISEMENT