News

Darius Vâlcov, acuzat de plagiat. Părți importante din teza de doctorat, copiate din alți autori. Decizia anunțată de CNATDCU

29.04.2020 | 14:06
Darius Valcov acuzat de plagiat Parti importante din teza de doctorat copiate din alti autori Decizia anuntata de CNATDCU
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă, este acuzat de plagiat de CNATDCU, după ce comisia a descoperit că părți importante din teza sa de doctorat au fost copiate din alți autori.

Darius Vâlcov, acuzat de plagiat

Darius Vâlcov este acuzat de plagiat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, după ce s-a descoperit că părți mari din teza sa de doctorat au fost copiate din alți autori, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă ar fi copiat 50 de pagini, ce reprezintă 23% din teza sa de doctorat, în mod integral sau parțial, din alți autori, anunță CNATDCU. Din acest motiv, comisia de lucru a decis să propună retragerea titlului de doctor în cazul lui Vâlcov.

”În urma analizei efectuate am constatat că teza de doctorat „Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană” elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN la Academia de Studii Economice din Bucureşti include texte copiate din alţi autori fără ca acestea să fie citate conform normelor academice şi fără a indica sursa, peste 80 de pagini.

ADVERTISEMENT

Constatând aceste abateri grave de la etica cercetării, consider că se confirmă existenţa plagiatului înscrisă în sesizarea UEFISCDI nr. 516/27.02.2019 cu privire la teza de doctorat „Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană” elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN şi propun retragerea titlului de doctor în Finanţe domnului VÂLCOV D. DARIUS BOGDAN”, afirmă în raportul său prof. univ. dr. Alin Marius Andrieş, membru al comisiei de lucru din cadrul CNATDCU.

Fostul consilier a copiat 50 de pagini din alți autori

Potrivit raportului, din cele 212 pagini ale lucrării de doctorat semnată de Darius Vâlvoc, 50 de pagini reprezintă texte preluate integral sau parţial din alţi autori, fără a cita sursa, iar în cazul a 30 de pagini, citarea este eronată.

ADVERTISEMENT

”Din cele 212 pagini ale tezei, 50 de pagini, reprezentând 23% din teză, sunt preluate în bloc sau cu mici ajustări.fără indicarea sursei; alte 30 de pagini sunt preluate cu citări greşite”, susține alt membru al comisiei, care propune retragerea titlului de doctor pentru Darius Vîlcov.

Decizia finală în cazul fostului consilier al premierului Dăncilă aparţine Consiliului General al CNATDCU, iar o astfel de hotărâre nu a fost făcută publică.

ADVERTISEMENT

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice a decis că Darius Vâlcov a plagiat un sfert din teza sa de doctorat fără a indica sursele preluărilor. Decizia a venit în urma dezvăluirii făcute de PressOne, care arăta că teza fostului consilier este plagiată.

”49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, aşa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susţinerii publice a tezei de doctorat”, arăta raportul Comisiei de Etică a ASE, publicat în octombrie 2019.

ADVERTISEMENT