News

Darius Vâlcov cere prescripția într-un dosar de luare de mită, în valoare de 4,3 milioane lei. Și strategul Vioricăi Dăncilă e la un pas de achitare

După dosarul Hexi Pharma, un alt caz mediatizat de corupție care ar putea să se încheie cu prescripția faptelor este cel al fostului senator Darius Vâlcov.
06.03.2023 | 18:48
Darius Valcov cere prescriptia intrun dosar de luare de mita in valoare de 43 milioane lei Si strategul Vioricai Dancila e la un pas de achitare
Darius Vâlcov a fost ministru al finanelor, parlamentar și primar al municipiului Slatina Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Craiova este așteptată să se pronunțe în dosarul de luare de mită în care Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare de către instanța de fond. Fostul strateg al PSD, din vremea Vioricăi Dăncilă, a fost trimis în judecată în anul 2017 pentru fapte de corupție din vremea când era primar al municipiului Slatina și ulterior parlamentar.

Avocatul lui Darius Vâlcov a renunțat să mai ceară audierea martorilor și a anunțat instanța că s-a împlinit termenul de prescripție

Pe 8 decembrie 2022, judecătorii au rămas în pronunțare și au la dispoziție 120 de zile pentru a da o sentință și pentru a-și motiva hotărârea, termen care expiră la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

La termenul din noiembrie, avocatul lui Darius Vâlcov a renunțat să mai solicite audierea martorilor, și a cerut instanței să constate că în cauză a intervenit prescripția răspunderii penale.

Prescripția în dosarul Vâlcov ar fi intervenit în septembrie 2022

”(…) având cuvântul, precizează că nu mai insistă în audierea martorilor, solicitând să se stabilească de către complet dacă în prezenta cauză este incidentă Decizia RIL nr.5/2019, potrivit cu care data consumării infracţiunii şi implicit a momentului de la care curge termenul de prescripție pentru infracțiunile simple a căror latură obiectivă presupune ori producerea unui rezultat ori primirea unui folos necuvenit este reprezentat de primul prejudiciu produs sau de primul moment în care se primește un folos necuvenit. (…)

ADVERTISEMENT

Totodată, mai arată că în prezenta cauză inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…), prima primire de foloase necuvenite a avut loc în septembrie 2014, iar a doua primire de foloase necuvenite a avut loc în februarie 2015, iar în situaţia în care este incidentă în cauză Decizia RIL nr.5/2019 urmează să se calculeze prescripţia răspunderii penale prin raportare la fapta din septembrie 2014”, se arată în dosar, potrivit FANATIK.

În cazul infracțiunilor lui Darius Vâlcov, pentru care legea prevede pedepse între 5 și 10 ani este de 8 ani. Pe 11 februarie 2019, ÎCCJ a stabilit că, în cauzele care implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp, data de la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale se calculează de la momentul apariției primei pagube ori a primirii primului folos necuvenit. Mai precis, spune avocatul lui Vîlcov, prescripția a intervenit în septembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Parchetul cere sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene

Reprezentantul Ministerului Public a cerut amânarea în legătură cu cererea avocatului, insistând că termenul de prescripție se calculează de la data ultimului moment în care s-au primit banii (nu de la primul, așa cum apare în decizia ÎCCJ invocată).

În schimb, el a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, motivând că în respectiva cauză au fost comise ”infracțiuni de corupție la nivel înalt”.

ADVERTISEMENT

”La interpelarea instanţei reprezentantul parchetului arată că nu este în măsură să susţină cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene la acest termen de judecată, având în vedere că este vorba despre o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de dată recentă, respectiv 07.11.2022 în care dosarul cu privire la care a fost sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene avea ca obiect fapte de corupţie şi nu fapte în legătură cu fondurile europene şi de aceea solicită acordarea unui nou termen pentru a motiva cererea şi prin raportare la această ultimă decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se mai arată în transcriptul ședinței din 24 noiembrie.

Vâlcov mai are un dosar la ÎCCJ

În acest dosar, Darius Vâlcov este acuzat că a pretins și primit foloase necuvenite în valoare totală de aproape 4,3 milioane lei de la mai multe societăți comerciale, pentru lucrări de reabilitare a Centrului istoric al orașului Slatina.

Într-un alt dosar, Darius Vâlcov a mai primit 8 ani de închisoare, tot în prima instanță, pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.

Dosarul a fost repus anul trecut pe rol, după trei ani de suspendare, timp în care ÎCCJ a așteptat un răspuns de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene legat de înființarea unor completuri specializate. În acest dosar, faptele invocate de procurori s-au petrecut în perioada 2008-2012.

În 2021, Vâlcov a fost achitat definitiv pentru instigare la dare și luare de mită, într-un al treilea dosar, tot din perioada în care era primar.

ADVERTISEMENT
Tags: