News

Darius Vâlcov, pus sub control judiciar după ce a dezvăluit protocolul secret SRI-PÎCCJ. Ce acuzație i se aduce

18.06.2019 | 16:30
Darius Valcov pus sub control judiciar dupa ce a dezvaluit protocolul secret SRIPICCJ Ce acuzatie i se aduce

Fostul vicepremier al României și consilierul Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost pus sub control judiciar în scandalul protocolului secret semnat dintre Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Vâlcov a postat anul trecut documentele respective, iar acum i se aduce acuzația că a încălcat legea divulgând secrete de stat.

Darius Vâlcov, sub control judiciar în scandalul protocolului secret din justiție

Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar după ce a fost audiat la DIICOT în jurul orei 12 și 30 de minute. I s-a adus la cunoștință infracțiunea de divulgare de secrete. Acesta a publicat protocolul de colaborare dintre SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anul trecut, un protocol controversat despre care s-a spus că încălca legea supremă, Constituția.

În dosar a fost audiată și Adina Florea, adjunctul secției de investigare a infracțiunilor din justiție, instituție aflată sub vizorul Consiliului Suprem al Magistraturii. Așa cum presa vehicula de ceva vreme, fapta lui Vâlcov a fost încadrată la articolul 407 din Codul Penal și anume divulgarea secretelor de stat în spațiul public.

Vâlcov a postat pe Facebook protocolul secret semnat între SRI și PÎCCJ. Sursa foto: HEPTA.RO

Ce scrie în Codul Penal și ce riscă fostul consilier al lui Dăncilă

Divulgarea de documente secrete sau de către secrete de stat fără acordul instituțiilor despre care se face referire se poate pedepsi cu închisoare, conform legii, de la unu la cinci ani de închisoare cu executare. „(1) Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

(3) Divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.”, este paragraful care îl poate trimite în instanță pe Darius Vâlcov.