Fotbal international

Darren Cahill: “Am un uriaş respect pentru Simona Halep”

Darren Cahill a vorbit la un post de televiziune din România despre relaţia sa profesională cu Simona Halep. Antrenorul australian a punctat şi asupra momentelor tensionate care au existat între ei în 2017.
23.12.2017 | 08:29
Darren Cahill Am un urias respect pentru Simona Halep

Darren Cahill este omul alături de care Simona Halep a reuşit să urce pe prima treaptă în lume în circuitul feminin profesionist de tenis. Omul care a lucrat în cariera sa şi cu australianul Leyton Hewitt, a vorbit pentru un post TV din România despre dificultăţile întâmpinate de-a lungul anului 2017 în relaţia sa cu jucătoarea româncă. Cahill spune că românii nu au acea mentalitate pe care şi-o formează sportivii din ţara sa, de a depăşi un moment critic mental, prin gândul că mâine va fi o zi mai bună.

Episodul cel mai tensionat s-a consumat în timpul turneului  de la Miami, la meciul cu Johanna Konta. Atunci Cahill a coborât, aşa cum face întotdeauna când simte că eleva sa începe să piardă nu doar meciul din mână ci şi concentrarea, şi i-a spus că toată problema creată era numai în capul ei. Însă Halep i-a răspuns foarte iritată: “Se pare că uneori am nevoie de energie de la voi. Probabil că cer prea mult”.

Darren Cahill s-a retras strategic

După acest clinci Cahill a decis să întrerupă colaborarea cu Halep, situaţie care a durat două săptămâni, după care lucrurile s-au reglat şi cei doi au pornit din nou la treabă, încheind anul cu această mare performanţă, prima româncă lider mondial la final de an în WTA.

M-am uitat (n.r. la acele imagini) de câteva ori, sunt greu de privit. Când coboară pe teren (n.r. antrenorul), ceea ce nu e în natura firii, pentru că în mod normal o jucătoare e singură acolo, vrei doar să te plângi, să dai afară din tine, să te eliberezi de o frustrare, ca atunci când dai cu racheta de pământ. Acum ai pe cineva în faţă cu care să vorbeşti şi îi dai: bang! bang! Aşa că ideea de a pleca a fost şi un pic de terapie de şoc. După care, ea trebuia să decidă dacă mai vrea să mă implic, poate ajunsesem într-un punct în care mesajul meu nu mai era receptat şi mesajul altcuiva putea fi mai bine primit. Ar fi fost foarte în regulă, pentru că eu vreau să-i fie cât mai bine şi să mă asigur că poate scoate maximum din cariera ei”. – a spus tehnicianul australian.

 Eu simt că românii în general se subapreciază, un pic… Partea negativă trece deasupra. În Australia nu avem aşa ceva. Noi am zice: ‘Nicio grijă, amice! O să fie bine, ne vom gândi la problemă mâine’. Noi ne eliberăm de presiune pentru că nu ne îngrijorăm prea tare când avem o problemă. ‘A fost o zi rea azi? Mâine o să fie mai bine. Hai acasă, să bem două beri. Ne relaxăm şi mâine o să facem orice am avea de făcut.
 
Pe măsură ce a trecut timpul, jucătorii au devenit tot mai mari, mai puternici, mai rapizi, antrenamentele au evoluat, sportivii joacă mai mult timp acum, pentru că au echipe mai bune, informaţii mai bune, aşa că Simona, cu înălţimea ei, 1,68 m, să fie capabilă să facă lucrurile pe care le-a făcut, cred că e remarcabil, am un uriaş respect pentru faptul că e capabilă să continue zi de zi. Nu obţine nimic cu uşurinţă, din cauza felului în care joacă, deci fiecare meci e o bătălie şi trebuie să fie gata mental şi fizic să sufere pe teren. Nu are arme nemaipomenite din cauza fizicului, a înălţimii şi a forţei ei, pe are alte jucăoare le au şi le folosesc pentru a câştiga unele puncte uşor. Ea trebuie să lupte pentru fiecare punct.”