Alegeri 2024

Data alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost stabilită. Când a decis Guvernul că vor avea loc următoarele scrutine

Data alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost stabilită, joi, de coaliția de guvernare. Românii sunt chemați trei duminici consecutive la vot.
04.07.2024 | 16:40
Data alegerilor prezidentiale si parlamentare a fost stabilita Cand a decis Guvernul ca vor avea loc urmatoarele scrutine
Data alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost stabilită. Sursa foto: Facebook -Guvernul României/ Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că, în ședința de joi, Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern care validează decizia coaliției privind calendarul următoarelor scrutinuri.

Data alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost stabilită

După zile întregi de dezbateri, negocieri, dar și săgeți aruncate, coaliția PSD-PNL a decis în cele din urmă ca alegerile prezidențiale și parlamentare să se desfășoare astfel:

ADVERTISEMENT

Primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe data de 24 noiembrie, urmând ca cel de-al doilea tur să se desfășoare pe data de 8 decembrie.

De asemenea, pentru alegerile parlamentare s-a decis ca românii să meargă la urne pe data de 1 decemrbei, chiar de Ziua Națională a României.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform HG-ului privind data alegerilor prezidențiale și parlamentare românii sunt chemați trei duminici consecutive la vot.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că atunci când s-a stabilit calendarul alegerilor, ”s-a ținut cont de toate opțiunile exprimate de partide și, de asemenea, de toate prevederile legale”.

ADVERTISEMENT

Liberalul a subliniat că deși data alegerilor parlamentare a fost stabilită chiar de Ziua Națională a României,”partidele au spus că n-au niciun fel de problemă dacă avem alegeri pe 1 Decembrie. Pe 1 Decembrie este sărbătoarea noastră națională, de ce nu ar fi și o sărbătoare a democrației?

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că a încheiat împreună cu partenerii de guvernare un acord cu privire la data alegerilor prezidențiale și parlamentare ”care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament”. 

ADVERTISEMENT

Decizia coaliției a fost aspru criticată de președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban. Fostul premier al României consideră că acest calendar electoral este o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor.

Mai mult, liderul Forța Dreptei a acuzat că toate consultările inițiate de premierul Marcel Ciolacu cu partidele din opoziţie au fost un simulacru,”o bătaie de joc faţă românii”.

ADVERTISEMENT