Românii vor putea intra în Marea Britanie doar pe baza ETA. De astăzi, cetățenii care vor să viziteze UK pot aplica pentru permisiunea de călătorie.
Electronic Travel Authorisation (ETA) este un sistem electronic de autorizare a călătoriilor necesar pentru a putea intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Necesar pentru orice călătorie de scurtă durată, ETA se va aplica în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025. Toți cetățenii europeni, ai țărilor aflate în Spațiul Economic European și ai Elveției vor avea nevoie de această autorizație.
Documentele pentru obținerea ETA pot fi depuse începând cu 5 martie 2025. Tot procesul are loc online, prin intermediul unei aplicații dedicate disponibile pe pagina de internet a guvernului britanic. Aprobarea va fi transmisă electronic solicitantului, iar perioada de prelucrare a documentelor este de trei zile. Solicitanții ETA cetățeni români au nevoie de un pașaport valid eliberat în România, o fotografie digitală recentă tip pașaport, o adresă de e-mail validă și o metodă de plată electronică (ex. Apple Pay, Google Pay)
Scopul acestei autorizații este siguranța frontierelor britanice, fiind elaborat acest sistem internațional pentru ținerea sub control a migrației prin metode tehnologice noi. Nu doar fenomenul imigrației ilegale este de interes. Sistemul urmărește și contracararea grupurilor de crimă organizată și identificarea potențialelor pericole la securitatea țării.
Începând cu 2 aprilie 2025, orice cetățean european, inclusiv român, care dorește să călătorească în Marea Britanie, trebuie să dețină ETA. Deținerea acestei autorizații va fi verificată pentru fiecare persoană în parte de către angajații companiilor aeriene care operează călătorii spre locații din Regatul Unit.
Fie că vorbim despre vacanțe, vizite de câteva zile la rude și prieteni ori călătorii de afaceri, ETA este necesar pentru intrarea în această țară. Este valabil chiar și pentru simpla tranzitare a teritoriului britanic. Se aplică și în cazul tranzitului aeroportuar în situația în care persoana trece pe la frontieră pentru control.
Solicitanții trebuie să depună cerere și să trimită documentele necesare înainte de plecarea spre Marea Britanie, luându-se în considerare și perioada de obținere a autorizației de călătorie. Așadar, începând cu 5 martie 2025, doritorii trebuie să demareze procesul de obținere a autorizației ce va intra în vigoare la 2 aprilie 2025.
ETA reprezintă pentru cetățenii români o ușurare a procesului de călătorie în UK. Având în vedere procesul ușor de obținere a autorizației și prețului accesibil, cetățenii români pot fi gata de plecare în doar câteva zile, cu toate actele în regulă.
Românii care vor să plece în Marea Britanie în scop turistic sau vizită pot face acest lucru pentru o perioadă de până la șase luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Au însă, nevoie de ETA începând cu data de 2 aprilie 2025.
Nu este necesară viza de intrare în UK în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands, Gibraltar. Perioadele de ședere fără viză de turist, pot varia în funcție de teritoriu.
Potrivit unui ghid dedicat românilor care vor să meargă în Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, ETA este foarte necesar unui număr de circa 500.000 de români care călătoresc în UK anual. De asemenea, această autorizație de călătorie este benefică și celor circa 270.000 de români care locuiesc în Regatul Unit.
Pentru a fi eligibil pentru obținerea ETA, cetățenii români trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
Procesul de solicitare ETA este foarte simplu. Folosind aplicația dedicată, trebuie încărcată o fotografie a pașaportului folosit pentru călătoria în UK, o fotografie recentă tip pașaport sau încărcarea unei fotografii folosind camera foto a telefonului. Ulterior, trebuie completate informațiile solicitate, incluzând informații personale (nume, prenume, data nașterii, adresă, loc de muncă, date ale pașaportului și date de contact). Trebuie, de asemenea, răspuns la întrebările privind securitatea și eligibilitatea. Acestea se referă la istoricul infracțional, dacă există și orice posibilă asociere cu vreun grup infracțional. Ultimul pas este plata taxei pentru obținerea autorizației. După completarea tuturor acestor câmpuri, solicitantul va primi un e-mail de confirmare.
Autorizația de călătorie în Marea Britanie va costa 10 lire sterline. Menționâm, însă, că există posibilitatea ca această taxă să fie majorată la 16 lire, potrivit MAE. Această sumă este valabilă pentru orice categorie de vârstă, inclusiv minori. Suma va fi plătită prin aplicația ce ajută la obținerea ETA. De menționat este, însă, faptul că suma nu va fi rambursată în cazul în care solicitantul renunță la călătorie sau la autorizație.
Comparativ, ETA se aliniază costurilor percepute în alte țări. pentru sistemul electronic de autorizare a călătoriilor din Statele Unite ale Americii (ESTA) costă 21 de dolari, adică 17 lire sterline. Autorizația de călătorie din Australia (ETA) costă 10 lire, iar autorizația din Canada costă 4 lire. Urmează să fie autorizat și un sistem european de autorizare a călătoriilor în Europa (ETIAS), acesta urmând să coste 7 euro, adică 6 lire.
Electronic Travel Authorisation este valabilă doi ani și poate fi folosită nelimitat până la expirarea perioadei. Persoanele care călătoresc sau tranzitează Marea Britanie trebuie să solicite ETA o dată la doi ani sau când le expiră pașaportul. La acesta se adaugă ETA, astfel că, în funcție de data de expirare, va trebui reînnoită și autorizația.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis și care sunt categoriile de persoane care nu au nevoie de ETA. Este vorba despre:
Totuși, ETA nu reprezintă un permis de ședere, de muncă sau studii în Marea Britanie. Românii ar putea avea nevoie de viză, însă în funcție de activitate și durata acesteia pe teritoriul britanic. Orice călătorie mai scurtă de șase luni într-un an nu necesită posesia unei vize.