În acest sens, statul le face ”un cadou” tuturor românilor și firmelor care au restanțe la Fisc chiar înainte de alegeri, pentru că vrea să le șteargă o mare parte din penalități și dobânzi. Care ar fi singura condiție? Datornicii să plătească până pe 15 decembrie, data limită când expiră ”oferta”.
Conform Observatornews.ro, vor fi vizate anumite categorii de contribuabili, în timp ce sumele care vor fi ”șterse” din contul datoriilor diferă. Concret, Ministerul Finanțelor îi vizează pe cei care au avut venituri din chirii, depozite, dividende sau drepturi de autor, care nu au reușit să-și plătească dările la stat.
Aici intră inclusiv românii cu popriri pe conturi, cu mențiunea că vor fi iertate de datorii și firmele, PFA-urile, precum și companiile de stat. Important de reținut, pentru a beneficia de această amnistie, românii trebuie să-și plătească datoriile până pe 15 septembrie, după care au de depus o cerere pentru a li se anula 85% din dobânzi și penalități.
De exemplu, un român care are venituri din chirii de 30.000 de lei pe an trebuie să plătească 1.800 de lei impozit. În 108 de zile de întârziere, omul ar trebui să plătească penalități și dobânzi de 58 de lei. Dacă va plăti impozitul până pe 15 decembrie, românul va scăpa de penalitățile de 49 de lei și ar trebui să mai plătească doar 9 lei.
Mai mult, o firmă care are datorii de 1 milion de lei din neplata TVA, la care se adaugă 77 de zile întârziere, va avea restanțe de 23.000 de lei. Conform noii legi, firma respectivă va avea de dat la stat doar 3.400 de lei.
Se pare că Ministerul Finanțelor lucrează momentan la acest proiect, după care îl va pune în dezbatere publică. În total, ANAF ar avea de recuperat 34 de miliarde de lei de la cetățeni și firme. Marcel Boloș, ministrul finanțelor, are între timp mari probleme și e aproape să fie demis, fiind considerat un ministru neperformant.
În urmă cu mai multe ore, ministerul condus de Boloș anunța că guvernamentală a urcat la peste 50% din PIB, o cifră enormă și nesustenabilă. Concret, datoria e de 862,3 miliarde lei, în condițiile în care veniturile totale de la buget sunt 308 miliarde, iar cele programate sunt de 404 miliarde.
Ministrul Marcel Boloș a reușit să enerveze pe multă lume și prin desele sale inovații, care s-au dovedit a fi un fiasco total, de la e-factura la e-semnătura electronică. Acum, Marcel Boloș a venit cu ideea conceptului de Declarație Unică Inteligentă, deja criticată de experți.
”Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declaraţia Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar aşa intenţionăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăţi.
Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei. Declaraţia Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declaraţia Unică Inteligentă şi valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat Marcel Boloș pentru Profit.ro.