Multe întrebări și prea puține răspunsuri, la doi ani și jumătate de la moartea interpretului Petrică Mîțu Stoian. Dosarul morții artistului a rămas uitat în sertarul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița. Autoritățile par să fi așteptat ca scandalul ”camerei hiperbare” să se domolească, după care aproape că au blocat total cazul.
Potrivit unor surse din anchetă, un raport medico-legal realizat de IML Timișoara a fost atașat dosarului morții lui Petrică Mîțu Stoian. Acesta contrazice în multe privințe necropsia realizată la Spitalul Județean Reșița, în 2021, la scurt timp după moartea lui Mîțu Stoian.
”Raportul medico-legal realizat la IML Reșița îl scapă de răspundere, în mare măsură pe medicul Matei, de la camera hiperbară. Practic, medicina legală ne spune că Mîțu Stoian murea oricum, progonosticul fiind letal.
Ce mi se pare scandalos este că, în încheiere, cei de la IML ne spun că nu pot să interpreteze imaginile de radiografie pentru că nu au specialiști. Păi, cum poți spune că murea de bronhopneumonie, dacă tu nu ai specialiști care să citească analizele”, a declarat Carmen Obârșanu, avocata familiei lui Mîțu Stoian, pentru FANATIK.
Avocata spune că a ridicat obiecțiuni la raportul de expertiză medico-legală, pentru că acesta nu răspunde la câteva întrebări extrem de importante, cum ar fi dacă artistul putea fi transportat la o clinică de specialitate, acolo unde să i se aplice proceduri care nu puteau fi realizate la spitalul din Reșița.
Potrivit reprezentantei familiei, sora artistului ar fi solicitat transferul lui Petrică Mîțu Stoian la Timișoara, însă medicii de la Spitalul Județean Reșița au refuzat-o. Anterior, interpretul fusese adus în cursul dimineții de 6 noiembrie 2021, de la spitalul din Oravița, în stare gravă.
La Reșița, el a fost stabilizat, iar în jurul orei 11, acesta a putut să stea de vorbă cu sora lui. Două ore mai târziu, starea lui s-a înrăutățit, așa că a fost mutat la secția ATI, unde, în timpul serii s-a constatat decesul.
În raportul preliminar al morții, legiștii de la Reșița constataseră, în 2021, existența unei barotraume și o valoare neobișnuit de mare a INR-ului (peste 6-7), ceea ce înseamnă că sângele artistului era extrem de ”diluat”, fiind dispus la accidente spontane hemoptizice, chiar și în cazul unei tuse mai puternice. Există suspiciunea că aceste valori se datorează administrării de anticoagulante. Aceste informații nu ar mai fi analizate în raportul IML realizat la Timișoara.
Chiar și în aceste condiții, dosarul morții lui Pterică Mîțu Stoian bate pasul pe loc de doi ani și jumătate, mai ales după ce interesul public față de acest subiect s-a stins.
Carmen Obîrșanu susține că în cauză nu s-au mai făcut audieri, dosarul fiind în continuare într-un stadiu incipient. ”Medicul care l-a băgat pe domnul Mîțu la camera hiperbară a fost chemat la audieri, însă a declarat că nu vrea să spună nimic până când nu vede raportul final. Așa că nu sunt informații noi”, a mai declarat avocata.
La data de 8 noiembrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a deschis un dosar penal având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă. Dosarul se cercetează ”in rem” (referitor la fapte, nu la persoane), iar până în acest moment, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.
Petrică Mîțu Stoian avea 61 de ani când a murit. Cu doar câteva luni înainte, el se îmbolnăvise de COVID-19, iar plămânii nu se vindecaseră complet. Apropiații spun că interpretul își administrase toate dozele de vaccin disponibile până la acel moment.