DATE OFICIALE. Cîţi bani cheltuiesc românii pe mîncare

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
20/08/2016, 21:36
DATE OFICIALE. Cîţi bani cheltuiesc românii pe mîncare

România este pe primul loc în Europa, potrivit datelor Eurostat, în ce priveşte ponderea cheltuielilor cu mâncarea. În ciuda reducerii TVA-ului la alimente şi a creşterii salariilor, 30% din cheltuielile unei familii se duc pe mâncare şi sucuri.

Românii cheltuie anual pe produse alimentare 14 miliarde de euro, potrivit unei firme de cercetare a pieţei. Cehia, o ţară cu o populaţie de două ori mai mică, are o piaţă alimentară de 13,3 miliarde de euro.

Pâinea noastră este cea mai ieftină din rândul statelor comunitare, dar suntem pe locul al treilea în funcţie de preţul cărnii şi aproape de media europeană dacă discutăm despre legume sau lapte.

Ca să facă faţă, cele mai multe familii au redus cheltuielile cu sănătatea sau educaţia, dar nu au renunţat la concedii sau la maşină. Institutul de Statistică arată că până la 8 procente din cheltuieilile unei familii se duc pe carburanţi, adică o treime din suma alocată mâncării.

„Probabil că aducem şi o frustrare din spate, am răbdat mult în ultimii ani. O nouă generaţie, când va veni va conta mai mult în economia generală, va merge mai mult cu metroul, va fi mai conştientă de mediu, va fi mai conştientă de timpul petrecut în maşina personală şi va renunţa la ceea ce astăzi pare bun va începe să semene cu ce se întâmplă în Europa”, a explicat analistul ecnomic, Andrei Mitroi.

Mai bine decât România stau şi ţări precum Bulgaria sau Polonia, unde 19%, respectiv 17% din cheltuieli sunt cele cu mâncarea şi băuturile răcoritoare. O gospodărie din Marea Britanie alocă mai puţin de 9% din venituri pe alimente şi sucuri.

sursa: libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Gigi Becali, sfat pentru Denis Alibec. “Vrei să revii? Nu mai fuma două pachete şi lasă calculatorul!”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×