Sport

Dați drumul la sistemele de încălzire, sau obișnuiți-vă cu salvările pe teren! “Este nevoie de amenzi mari! Să nu se mai întâmple ca la Dinamo” Exclusiv

20.01.2021 | 20:33
Dati drumul la sistemele de incalzire sau obisnuitiva cu salvarile pe teren Este nevoie de amenzi mari Sa nu se mai intample ca la Dinamo Exclusiv
ADVERTISEMENT

Liga 1 se joacă la foc automat, dar pe terenuri înghețate! Cu meciuri din trei în trei zile la temperaturi cu minus, riscul de accidentări este unul uriaș. Mai ales că unele echipe nu folosesc sistemele de încălzire la capacitate întreagă. Sau chiar deloc, cum a fost cazul lui Dinamo. Emilian Hulubei, președintele AFAN, trage un semnal de alarmă!

Suntem conștienți că pur și simplu nu existau alte date pentru a programa meciurile. Mai ales că este și Campionatul European la vară. Pe de altă parte este inacceptabil ca un teren să fie dotat cu sistem de încălzire, dar să nu fie folosit.

Nu trebuie să se mai întâmple situații cum a fost cazul la Dinamo. Iar pentru asta este nevoie de amenzi foarte mari pentru cluburile care nu țin cont de riscurile la care expun jucătorii. Mie nici la Giurgiu nu mi s-a părut că funcționa încălzirea.

Emilian Hulubei, reacție în numele jucătorilor din Liga 1: “Este inacceptabil să nu folosiți sistemele de încălzire”

Sunt lucruri pe care observatorii trebuie să le verifice. ‘Merge și așa’ nu trebuie să mai existe. Cluburile din Liga 1 să fie obligate să aibă sistem de încălzire și, foarte important, să îl și folosească!”, a declarat Emilian Hulubei pentru FANATIK.RO.

Pe terenuri aproape impracticabile, jucători importanți în Liga 1 și pentru loturile naționale au suferit accidentări foarte serioase. Florin Ștefan și-a rupt mâna pe terenul înghețat de la Sfântu Gheorghe. Iar cei care au auzit urletele de durere ale fundașului de 24 de ani în timp ce era urcat în salvare nu mai pot să privească în altă parte.

ADVERTISEMENT

David Lazar, Cristi Bălgrădean și Hervin Ongenda sunt și ei jucători care au ieșit accidentați în această etapă. Alții au scăpat la limită, vezi cazurile Răduț și Deac. Pentru că pe asemenea terenuri, jocul devine automat și mult mai dur. Mai sunt opt etape de disputat până când iarna se va termina din punct de vedere calendaristic. Posibil multe zăpăezi de înfruntat. Iar siguranța jucătorilor trebuie să fie pe primul plan, peste orice sumă de bani.

Budescu, după Astra – Universitatea Craiova: “Avem picioarele înghețate, se dezgheață joi după-amiază”

Este foarte greu pentru toată lumea să joace pe un asemenea teren. Și pentru fundași. În jumătatea asta am avut gheață, abia stăteau în picioare. Dar din păcate nu avem ce face. Suntem la -10, -15 grade și este imposibil să joci fotbal. Avem picioarele înghețate, se dezgheață joi după-amiază”, a declarat Constantin Budescu după meciul cu Universitatea Craiova. Disputat luni!

Declarația lui Budescu a provocat amuzament, dar decarul Astrei a tras un semnal de alarmă foarte serios. Multe dintre terenurile pe care s-a jucat în această etapă au fost pur și simplu impracticabile. Cea mai gravă situație a fost la Dinamo – Chindia, unde istalația nici măcar nu a fost pornită. Doar norocul a făcut să nu fie accidentări grave la acea partidă.

ADVERTISEMENT

Pentru Liga 1, un program atât de încărcat în luna ianuarie este o premieră. Situația a fost creată după perioada foarte lungă în care nu s-a jucat din cauza pandemiei de coronavirus. Campionatul trecut s-a terminat mult mai târziu, iar startul celui actual a fost întârziat. Și ne aflăm într-un sezon care oricum trebuia jucat pe repede înainte, pentru că urmează Euro. O situație excepțională care cere o soluție… banală. Dați drumul la sistemele de încălzire!

Mormane de zăpadă
Morman de zăpadă la marginea terenului de joc înainte de Dinamo – Chindia, scor 0-1.

Singura veste bună pe care o primim este că temperaturile vor crește în următoarele zile”, este concluzia tristă, dar realistă a lui Emilian Hulubei.

Dar avertismentul președintelui AFAN trebuie luat de toată lumea foarte în serios. Altfel vom ajunge să ne obișnuim cu imaginile în care salvările intră pe teren pentru a transporta jucători la spital.

ADVERTISEMENT