News

Datoria imensă pe care România trebuie să o achite spitalelor din Europa. Pacienții riscă să nu mai beneficieze de tratament în alte țări

România trebuie să plătească o datorie imensă spitalelor din Europa. Există facturi restante și din 2015. Cum s-a ajuns în această situație
23.05.2024 | 23:20
Datoria imensa pe care Romania trebuie sa o achite spitalelor din Europa Pacientii risca sa nu mai beneficieze de tratament in alte tari
Datoria imensă pe care România trebuie să o achite spitalelor din Europa. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România se află în situația în care trebuie să achite o datorie imensă spitalelor din Europa. În acest context, persoanele care au nevoie de tratament în alte țări ar putea să nu mai fie primite în unități medicale din afara granițelor.

Datoria pe care România trebuie să o plătească spitalelor din Europa

Anunțul a fost făcut de Valeria Herdea, șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care spune că suma datorată este de peste 340 de milioane de euro. Există facturi restante încă de acum nouă ani, din 2015. Cum s-a ajuns în această situație?

ADVERTISEMENT

Conform președintei CNAS, România are de plătit această sumă deoarece în ultimii ani nu au fost alocați suficienți bani. „Datoriile s-au acumulat mai ales pentru că în ultimii 5 ani statul a alocat mult mai puțini bani pentru aceste servicii decât a cerut Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a transmis Valeria Herdea.

Cea mai mare datorie o avem către Germania (peste 130 de milioane de euro). Pentru românii care s-au tratat în Spania suma ajunge la circa 50 de milioane de euro. Aceste două state sunt urmate de Italia (43 de milioane de euro) și Franța (39 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT

Deși facturile ar trebui achitate în maximum 18 luni de când un pacient român a beneficiat de îngrijirile necesare, restanțele sunt și din 2015. Statul român ia în calcul achitarea datoriilor în rate.

„Statul român ar trebui să prioritizeze și aceste plăți”

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a transmis pentru Adevărul că, deseori, datoriile apar în perioada estivală, când românii merg în afara granților ca turiști.

ADVERTISEMENT

„Mulți se bazează pe cardul de sănătate și pe calitatea de asigurat. Se duc acolo fără să mai facă alte asigurări complementare. Și au fost situații în care oamenii au rămas datori.

Au trebuit să plătească direct acolo, s-au trimis bani din țară, s-au făcut împrumuturi. Nu este corect ce se întâmplă, statul român ar trebui să prioritizeze și aceste plăți”, a transmis Vasile Barbu.

ADVERTISEMENT

Situația actuală a apărut și în contextul în care mulți români și-au stabilit domiciliul în alte țări. Însă, unii dintre ei nu au plătit o asigurare complementară în statul în care se află.

„ Aici România este descoperită, în mod normal ar fi trebuit ca persoana respectivă să aibă grijă să își facă o asigurare acolo care să fie complementară, utilizând și calitatea de asigurat în România”, a adăugat Vasile Barbu.

ADVERTISEMENT