Datoriile la ANAF vor fi putea fi colectate de poștași, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului de Finanțe, pregătit în cadrul amnistiei fiscale. Este vorba despre un parteneriat între minister și Poșta Română.
Prin această colaborare va fi facilitat accesul datornicilor la amnistia fiscală. Mai exact, schimbarea este făcută pentru contribuabilii care nu dețin un cont pe Spațiul Privat Virtual (SPV).
În primă fază, poștașii vor informa românii cu privire la datoriile pe care le au și vor livra documentele necesare pentru amnistie. Ulterior, reprezentanții poștei vor putea colecta prin POS sau numerar, datoriile.
De asemenea, după ce oamenii vor primi documentele respective, ei pot efectua plățile inclusiv la oficiile poștale din țară. „Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fscală va încheia o convenție cu Compania Națională Poșta Română SA pentru prestarea serviciilor stabilite de prezenta ordonanță în temeiul art. 30 din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice cu modificările și completările ulterioare.
„Urmează să se comunice contribuabililor care nu sunt înrolați în serviciul ”Spațiul privat virtual (SPV)” o informare, împreună cu documentele necesare pentru accesarea măsurilor de amnistie fiscală reprezentând anularea unor obligații bugetare reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024 și.
Încasarea în numerar sau prin intermediul cardului bancar, a obligațiilor bugetare care fac obiectul anulării potrivit legii, în baza unei convenții încheiată de Poșta Română cu Agenția Națională de Administrare Fiscală”, se arată în document.
Ministerul Finanțelor va plăti Poșta Română pentru acest serviciu. Mai exact, pentru tipărirea și comunicarea documentelor către datornici există un tarif de 10,90 lei, cu TVA, pe plic. În cazul tipăririi, comunicării și preluării plicurilor de la contribuabilii care vor să acceseze amnistia, Poșta Română va primi 15,56 lei cu TVA/plic.
Pentru fiecare operațiune de încasare a sumelor datorate de contribuabili, Poșta va fi plătită cu 4 lei. În cazul celor înscriși în SPV, documentele sunt transmise online, iar plățile vor putea fi efectuate tot aici.
Amnistia fiscală prevede datoriile restante la data de 31 august 2024 și a intrat în vigoare la 6 septembrie. Declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor pot fi depuse până la data de 25 noiembrie 2024.