News

Daune de 200.000 de euro plătite de spitalul din Piatra-Neamț pentru o infecție nosocomială

O instanță judecătorească a decis că Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț trebuie să plătească daune de 200.000 de euro unui pacient care s-a infectat cu stafilococ în timp ce era internat.
17.07.2021 | 15:31
Daune de 200000 de euro platite de spitalul din PiatraNeamt pentru o infectie nosocomiala
ADVERTISEMENT

Pacientul fusese internat cu fracturi la membre în urma unui accident rutier însă procesul de vindecare a fost afectat de infecția cu  stafilococ, astfel că a rămas cu un picior mai scurt cu 4,5 cm, scrie reporteris.ro.

În replică, reprezentanții spitalului din Piatra-Neamț au susținut în instanță că bărbatul era deja infectat în momentul în care a ajuns în spital, aserțiune contrazisă de către raportului Institutului Medico-Legal.

ADVERTISEMENT

Hotărârea judecătorească, luată la aproape 5 ani de la accidentul rutier suferit de către bărbat, l-a nemulțumit atât pe acesta, cât și spitalul, ambele părți făcând apel la decizia prin care unitatea spitalicească din Piatra-Neamț ar trebui să plătească daune de 200.000 de euro.

Bărbatul a fost externat fără să fi fost vindecat de infecție

V.C.G., locuitor al unei comune din Neamț, a suferit un accident rutier în septembrie 2015 și a fost dus la spital cu o mână și cu un picior rupte, motiv pentru care a avut nevoie de două operații. Analizele făcute în spital au arătat că bărbatul era infectat cu Staphylococcus aureus.

ADVERTISEMENT

În acțiunea depusă în instanță, în 2017, V.C.G. a susținut că a fost externat fără să fi fost vindecat de infecția cu stafilococ și fără să i se fi recomandat un tratament pentru aceasta, consecința fiind că operația suferită la picior „nu se vindeca, avea dureri și nicio certitudine de vindecare sau de ameliorare”.

Din acest motiv, bărbatul a mers Clinica de Ortopedie și Traumatologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost reconfirmată infecția cu Staphylococcus aureus MRSA. Medicii de la Târgu-Mureș i-au comunicat că tratamentul primit la Piatra-Neamț a constat în antibiotice pentru infecții ușoare sau moderate „ceea ce nu era recomandabil, pentru că a determinat reacția bacilului care a devenit mai rezistent și nu putea fi combătut fără tratament perfuzabil în spital de specialitate.

ADVERTISEMENT

În procesul inițiat împotriva Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț, bărbatul a cerut plata a 800.000 de euro daune morale și 10.000 de lei daune materiale. El a justificat suma cerută prin faptul că a rămas cu un picior mai scurt cu 4,5 centimetri, va trăi toată viața cu proteză și va avea nevoie de îngrijiri permanente.

În schimb, reprezentanții  legali ai spitalului au afirmat că bărbatul a venit deja infectat cu stafilococul auriu, acesta regăsindu-se în mod normal la o treime din populație, iar varianta MRSA la circa 2%. În condițiile fracturilor suferite în urma accidentului, „au existat condiții favorabile activării bacteriei, care se afla într-o stare latentă în organismul reclamantului”

ADVERTISEMENT

Mai multe cazuri de infecție cu stafilococ la spitalul din Piatra-Neamț

Pentru tranșarea disputei, s-a cerut o expertiză la IML Iași, în urma căreia a fost infirmată teza susținută de consilierii juridici ai spitalului  din Piatra-Neamț.

Este probabil ca infecția nosocomiala depistată în decembrie 2015 (Stafilococ auriu MRSA) sa fie dobândită pe perioadele de spitalizare ca urmare a caracteristicilor de rezistență a germenului identificat și ca urmare a condițiilor de risc pe care le‑a prezentat pacientul (intervenții multiple cu protezare cu proteza metalică, aplicarea de grefon, dilacerări de țesuturi)”, se spune în raportul expertizei.

IML a amintit că în 2015 au mai fost raportate cinci cazuri de infecție cu stafilococul auriu MRSA și  a argumentat că, în lipsa infecției, rezultatul tratatării fracturilor ar fi fost mai  bun.

Pe baza acestui raport, instanța a decis să acorde despăgubiri de 200.000 de euro, care vor fi plătite direct de spital întrucât firma de asigurări cu care avea contract a respins cererea de plată a despăgubirilor. Decizia nu este definitivă, întrucât atât V.C.G., cât și spitalul au depus apel împotriva acestei sentințe.

ADVERTISEMENT