Sport

David Popovici a scris istorie la Mondialele de la Budapesta! A realizat o performanţă unică în ultimii 49 de ani

David Popovici a câştigat medalia de aur şi la proba de 100 de metri liber, la două zile după succesul de la 200 de metri liber. Sportivul de 17 ani a intrat în istoria Campionatelor Mondiale de nataţie.
22.06.2022 | 20:25
David Popovici a scris istorie la Mondialele de la Budapesta A realizat o performanta unica in ultimii 49 de ani
Moment istoric pentru David Popovici la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta
ADVERTISEMENT

David Popovici scrie istorie pentru nataţia mondială la 17 ani, după ce a câştigat medaliile de aur la 100 şi 200 de metri liber. Sportivul de la CS Dinamo a reuşit o performanţă unică în ultimii 49 de ani, una pe care a mai realizat-o un singur înotător în istorie.

Cum a intrat David Popovici în istoria Campionatelor Mondiale de nataţie. A egalat recordul din 1973

De-a lungul celor 19 ediţii ale Campionatelor Mondiale de nataţie, doar doi înotători au reuşit să câştige medalia de aur la probele de 100 şi 200 de metri liber. Primul a fost Jim Montgomery, la chiar prima ediţie a competiţie, în 1973. Apoi, timp de 49 de ani, nimeni nu a mai reuşit să atingă această performanţă.

ADVERTISEMENT

La Budapesta, la ediţia a 19-a, David Popovici a făcut dubla la 100 şi 200 de metri liber, la prima sa participare la Campionatele Mondiale de nataţie la seniori. La ambele probe, înotătorul de 17 ani a reuşit să stabilească recorduri mondiale pentru juniori, iar specialiştii prevăd deja că va doborî şi bornele de la seniori.

Performanţa atinsă de David Popovici nu a fost reuşită de nume grele din nataţia mondială. Vorbim de legendarii Ian Thorpe, Michael Phelps, Ryan Lochte sau Caeleb Dressel, toţi multipli campioni olimpici.

ADVERTISEMENT

David Popovici a intrat în Top 10 timpi all-time la probele unde a câştigat aurul

Pe lângă performanţa uriaşă de a câştiga două medalii de aur, David Popovici a intrat şi în Top 10 timpi all-time la probele de 100 şi 200 de metri liber. Iar un lucru este sigur, sportivul de 17 ani are tot timpul din lume să corecteze recordurile mondiale.

La 200 de metri liber, David Popovici a înregistrat un timp de 1:43.21, în finală, şi ocupă locul 4 în Top 10 all-time. Românul este depăşit doar de Paul Biedermann, deţinătorul recordului mondial al probei, Michael Phelps şi Yannick Agnel.

ADVERTISEMENT

În semifinala de la 100 de metri liber, David Popovici a terminat cursa în 47.13 secunde şi a pătruns în Top 10 all-time. Acum, sportivul de la CS Dinamo ocupă locul 9 în acest clasament, condus de César Cielo, cu 46.91 secunde, recordul mondial al probei.

Nataţia din România a avut un singur record mondial

Dacă va doborî un record mondial, David Popovici va deveni al doilea sportiv din România care reuşeşte această performanţă în nataţie. În 1986, Tamara Costache a corectat de patru ori recordul mondial la proba de 50 de metri liber.

ADVERTISEMENT

Pe 16 iulie 1986, la Bucureşti, Tamara Costache a doborât recordul deţinut Dara Torres, după ce a înotat în 25.50 secunde. În aceeaşi zi, românca a corectat performanţa şi a coborât ştacheta la 25.34 secunde.

Două săptămâni mai târziu, pe 1 august 1986, Tamara Costache a corectat din nou recordul mondial, la Jocurile Balcanice, când a înotat în 25.31 secunde. La Madrid, pe 23 august 1986, a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale, cu 25.28 secunde, record care a rămas în picioare până pe 11 aprilie 1988, când a fost doborât de Yang Wenyi (China).

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi