Sport

David Popovici, cel mai tânăr român la Jocurile Olimpice! În bazin, din întâmplare: “Mi-a recomandat ortopedul!”

David Popovici este cel mai tânăr sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La doar 16 ani, Popovici face performanță în înot, sport pe care l-a descoperit din întâmplare.
10.06.2021 | 20:39
David Popovici cel mai tanar roman la Jocurile Olimpice In bazin din intamplare Mia recomandat ortopedul
David Popovici în bazin
ADVERTISEMENT

Episodul 81 din seria “Olimpicii României” îl are în prim plan pe cel mai tânăr sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. David Popovici, în vârstă de 16 ani este calificat în proba de 100 de metri liber.

David Popovici, cel mai tânăr român la Jocurile Olimpice: “Am venit la bazin pentru că așa mi-a recomandat ortopedul”

A început înotul de mic, când avea doar 4 ani. A ajuns la bazin “de nevoie” după ce părinţii i-au descoperit o problemă la spate. Iar după ce aceasta s-a rezolvat, David a rămas în bazin şi a început să doboare recorduri:

ADVERTISEMENT

„Am venit la bazin pentru că așa mi-a recomandat ortopedul. Am rezolvat problema cu spatele și nu am avut o trecere atât de clară la performanță. Nu a fost un moment, un an, în care am zis vreau să ajung la Olimpiadă. Am ajuns de plăcere aici în momentul acesta”, a spus sportivul.

“Atunci am știut că vreau să fac asta! Să spulber cât mai multe recorduri naționale posibile”

Primul record naţional pe care l-a reuşit a fost la vârsta de 10 ani. De atunci, în doar 6 ani, a reuşit să doboare 36 de recorduri naţionale, reuşind să urce pe podium de 62 de ori, la toate categoriile de vârstă:

ADVERTISEMENT

“Primul record doborât s-a întâmplat la al doilea Campionat Național al meu și atunci am știut că vreau să fac asta! Să spulber cât mai multe recorduri naționale posibile”, a povestit David Popovici.

„Sper să nu fiu privit tocmai ca un copil, e frumos și interesant că sunt cel mai tânăr”

Este cel de-al treilea înotător, după Robert Glinţă şi Daniel Martin, calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivul s-a calificat la JO pe data de 18 mai, la Campionatul European de nataţie de la Budapesta:

ADVERTISEMENT

„Sper să nu fiu privit tocmai ca un copil, e frumos și interesant că sunt cel mai tânăr, îmi place să aud asta, am aproape 17 ani, dar să spui că s-a calificat la 16 ani sună mai bine. Sper să fiu privit la fel, să fiu tratat cu aceeași seriozitate și să demonstrez că e prima Olimpiadă din multe altele”, a povestit sportivul.

David Popovici
David Popovici

“După o primă privire m-am uitat în tribună și am văzut că sunt câțiva oameni cu mâinile ridicate care țipă, îi auzeam vag”

În calificările probei de 100 de metri liber, a câştigat seria cu timpul de 48,30 de secunde. Înotătorul a trecut peste baremul de calificare de 48,57, spunând că nu i-a venit să creadă în momentul în care a văzut tabela:

ADVERTISEMENT

„Nu prea am știut ce să simt… după o primă privire m-am uitat în tribună și am văzut că sunt câțiva oameni cu mâinile ridicate care țipă, îi auzeam vag. Atunci am știut că e real, numai că a trebuit să mă întorc de mai multe ori cu privirea la tabelă să pot să mă conving pe mine. Nu credeam că e adevărat”, rememorează David.

Planul de bătaie pentru Jocurile Olimpice a fost pus la punct de mult timp, după cum povesteşte Popovici: „Am găsit o poză pe facebook-ul mamei, cu un tort de la ziua mea de naștere, pe care era scris Tokyo 2020, practic de la 11 ani, aparent mi-am setat asta”.

David Popovici, alături de antrenor
David Popovici, alături de antrenor

Campion cu inimă mare: „Încercăm să strângem bani pentru copiii cu autism”

Deşi are doar 16 ani, David Popovici se implică şi în cauze umanitare. Sportivul va înota într-o cursă de caritate pentru micuţii cu probleme de sănătate, pentru a le asigura condiţii de recuperare. Latura sa sensibilă este moştenită de la mama lui:

„Încercăm să strângem bani pentru copiii cu autism, încercăm să le facem rost de pregătire și terapie în apă, avem nevoie de o sumă substanțială. Pe 19 iunie înotăm pentru ei, să putem să îi ajutăm.

Când eram mic, mama lucra la un Centru de Copii cu Autism și când eram în vacanță, mă lua de multe ori cu ea la serviciu. De mic mi-a plăcut să petrec timp cu ei și să mă joc cu ei”, a spus cel mai tânăr olimpic al delegaţiei României.

David Popovici nu doar s-a mulţumit doar să bifeze calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivul a reuşit să încheie finala continentală pe locul 6, reuşind recordul personal pe această distanţă: 48,03 secunde.

David Popovici, alături de antrenorul de concurs
David Popovici, alături de antrenorul de concurs
  • 16 ani are David Popovici 
  • 4 ani avea sportivul când a început înotul 
ADVERTISEMENT