2024 a fost poate cel mai bun an din cariera lui David Popovici, în care a cucerit două medalii olimpice, una de aur și una de bronz, în cadrul Olimpiadei de la Paris. Sportivul român a dezvăluit în ce condiții dificile se antrenează și cum ar reacționa rivalii săi dacă ar vedea “peisajul” bazelor sportive autohtone.
David Popovici a dovedit că este un veritabil campion atât în bazinul de înot, cât și în afara lui. Este genul de om care nu se ferește să spună lucrurilor pe nume, iar ultimul aspect pe care l-a scos la iveală este dat de condițiile vitrege de antrenament.
Baza sportivă din Complexul Național “Lia Manoliu” a devenit o a doua casă pentru tânărul sportiv din București, însă realitatea este destul de dură. Facilitatea a ajuns una învechită, lipsită de investiții majore, aflată într-o stare precară.
Înotătorul medaliat la Paris în 2024, care l-a provocat pe multiplul campion olimpic Leon Marchand chiar la el acasă, a abordat recent subiectul acestei situații complicate, ignorate de-a lungul anilor ce-au trecut de numeroși politicieni, lipsiți de orice interes pentru sportul românesc.
“Dacă eu i-aș aduce într-o vizită sau în vreun cantonament pe adversarii mei sau pe prietenii mei din alte țări, să se antreneze cu mine la ‘Lia Manoliu’, ar zice că îmi bat joc de ei. Ar zice: ‘Nu, nu, e o glumă, hai du-ne unde te antrenezi’. Eu sunt convins că nu m-ar crede.
De aceea eu și prea puțini sportivi suntem în postura asta de campioni și foarte buni la sport, de-asta nu suntem mai mulți.
Pentru că noi nu avem o strategie reală pentru sport în România și nu avem un interes atât de mare al politicienilor pentru sport.
Ar trebui să existe, după părerea mea, mult mai mult interes pentru asta. Sunt atâtea chestii care se pot face diferit”, a spus David Popovici, în cadrul podcastului intitulat MCN, realizat de cunoscutul actor și umorist, Cosmin “Micutzu” Nedelcu.
Înotătorul legitimat la CS Dinamo București, care a făcut Sărbătorile de iarnă într-o casă nouă, a continuat pe marginea acestui subiect și a recunoscut că se simte norocos în comparație cu alți sportivi care sunt nevoiți să se deplaseze în alte țări pentru a se antrena sau chiar se văd nevoiți să abandoneze.
“Eu nu-mi doresc să fiu precaut pentru că nu fac decât să vorbesc despre ce ar trebui să se vorbească. În condițiile în care, la ‘Lia Manoliu’, 3-4 luni pe an, atât timp cât este frig, se pune un balon improvizat peste bazin și toată lumea își tușește plămânii pentru că e mult prea mult clor și nu e un sistem prea bun de ventilație.
În condițiile în care nu am o sală adecvată în interiorul complexului în care să mă pot antrena, o sală de forță, de pregătire fizică pe uscat.
În condițiile în care nu pot primi o astfel de sală, nu contează cine sunt sau ce am realizat, nu e de mirare că ajung oamenii în postura mea atât de rar.
Devine un miracol să faci performanță sportivă în România. De-asta e nevoie de mai multă implicare din partea statului pentru sport.
Eu sunt poate un pic norocos pentru că în perioadele în care clorul devine mult prea mult și nu mai poți să stai, merg și mă antrenez la Dinamo, la clubul meu.
Alți prieteni de-ai mei, înotători, pleacă în Bulgaria, iau o pauză de la înot sau se descurcă cumva. Nu e normal. Ar trebui să existe variante și vreau să vorbesc despre asta cât mai des”, a mai precizat David Popovici.