Sport

David Popovici, Gulliver din bisericuța de apă! “Nu-l zidiți ca pe o cupolă de circ!”

Cel mai valoros june sportiv al Europei ne-a botezat cuvintele în bazinul speranței. În România se moare mult, din diverse cauze pandemice, dar înotătorul David Popovici întinerește țara avidă de speranță.
04.01.2022 | 21:00
David Popovici Gulliver din bisericuta de apa Nul ziditi ca pe o cupola de circ
David Popovici, în bazin
ADVERTISEMENT

Înotătorul David Popovici a fost declarat cel mai valoros tânăr sportiv al Europei și a primit o bursă de formare de 15.000 de euro, la scurt timp a oferit un interviu eveniment pentru FANATIK. Este campion continental la seniori și triplu medaliat cu aur european la juniori.

Performanța lui Popovici adaugă un zâmbet pe figura unei națiuni care s-a deconectat de la speranță

Când colegii mi-au propus să scriu editorialul despre David Popovici, primul cuvânt care mi-a venit în minte, absolut inconștient-conștient, a fost numele „Gulliver”. Capodopera scriitorului Jonathan Swift ne înfățișează un erou principal pentru care timpul și spațiul dispar, iar odată cu ele, „măsurile” capătă alte forme. Gulliverul lui Swift nu se „descurcă”, așa cum o fac unii contemporani, în Liliput (țara piticilor) și în Blefuscu (țara uriașilor), ci ajunge să convingă și să conducă.

ADVERTISEMENT

David Popovici face un lucru similar, la două categorii. La juniori și la… adulți, ca să nu-i confundăm cu, Doamne ferește, „Clubul Seniorilor”. Mai în glumă, mai în serios, cu banii pe care i-a primit, poate să iasă la pensie încă de pe băncile școlii… Lăsând poantele, performanța lui Popovici adaugă un zâmbet și nicidecum un fard, pe figura unei națiuni care s-a deconectat de la speranță. Criza performanțelor din sport, tragedia ignoranței care definește contextul pandemic, hahalerismul politic și tăcerea buzunarelor schimonosesc o țară uitătoare de muncă.

A venit acest puști, plecat parcă din romanul lui Swift, și ne-a arătat că… apa e udă. Adică purtătoare de energie. Curenții pe care i-a stârnit tânărul David Popovici nu sunt dătători de speranță. Asta ar ține de un limbaj de lemn de cuc cu care nu vrem să facem cunoștință.

ADVERTISEMENT

Acele vibrații lucrează cu desăvârșirea. David Popovici face parte din categoria tinerilor care uimesc instituții precum Harvard, care sperie infractorii devenind cei mai buni experți FBI în materie de depistat infracțiuni online sau care susțin expoziții de pictură modernă în inima Parisului și despre care Bucureștiul nici măcar n-a auzit.

„Câștigă, trebuie să câștigi!”

Ochii mi-au revenit vii în frunte, când am auzit declarația unui băiat care putea, foarte bine, să câștige bani din psihologie motivațională, precum Louise Hay, John Maxwell sau Joe Dispenza: „N-am avut emoții înainte sau în timpul concursului, dar pe măsură ce m-am apropiat de momentul desemnării câștigătorului, spiritul competitiv din mine urla: Câștigă, trebuie să câștigi!”.

ADVERTISEMENT

Nu sunt vorbe de paradă. Vorbim despre un suflet care clocotește, sub cuvinte. Și care, culmea, nu plictisește. Discursul nu este motivațional „heirupist”, ci rezultatul unei trăiri intense și al unei educații.

Nenorocirea e alta. La vârsta de 17 ani, David Popovici nici măcar n-are voie să voteze. El și alții ca el ar putea schimba lumi, pentru că lucrul cel mai important este crearea mentalităților. Rolul social al sportivilor, al artiștilor, trece cumva neobservat într-o societate nu neapărat consumistă, cât, mai degrabă, auto-devoratoare.

ADVERTISEMENT

Pentru Popovici, cel mai important lucru este că „nu se știe” mai nimic despre el. Și așa trebuie să rămână. Ciudat, pentru un gazetar, să ajungă la o asemenea concluzie, nu-i așa? Este important pentru el să nu devină „vedetă”. Se scoală soarele în picioare când asemenea puști trăiesc printre noi, dezâmbătrânindu-ne, fără fasoane și fără eschibiții publice.

Nu-l zidiți ca pe o cupolă de circ!

Când David Popovici s-a calificat la JO de la Tokyo, devenind cel mai tânăr membru al delegației României, am văzut în el un viitor brand. Nu l-am asemuit cu nimeni, poate și pentru că noi, românii, suferim de viciul comparației. „Noul Hagi”, „Noua Nadia”, etc… Aberații, droguri de moment, vaccinuri care țin de folclorul popular și în niciun caz de o renaștere spirituală…

David Popovici este „viitorul David Popovici”. El nu „trebuie” să facă ceva anume, ci să insiste pe propriul prezent. Nu creați din el o vedetă, nu-i aduceți osanale și nu-i cotrobăiți în viață. Lăsați-l să crească precum o bisericuță de apă, nu ca pe o cupolă de circ.

ADVERTISEMENT