David Popovici împlinește astăzi 20 de ani. Cel mai valoros sportiv al României a devenit campion olimpic la Paris, unde a mai câștigat și o medalie de bronz. David mai are în palmares două titluri mondiale și cinci europene.
Popovici a participat și la Olimpiada de la Tokyo, unde a ratat la mustață o medalie, terminând pe locul 4. Un an mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, din 2022, Popovici a câștigat medaliile de aur în cele două probe de referință ale sale (100 de metri liber și 200 de metri liber). El a devenit astfel primul înotător care a reușit acest lucru la aceeași ediție a Campionatelor Mondiale, de la Jim Montgomery în 1973.
La împlinirea vârstei de 20 de ani, FANATIK vă prezintă 20 de lucruri inedite din viața campionului român.
1. David a ajuns în bazinul de înot de la Lia Manoliu la 4 ani. Medicul le recomandase părinților lui să-l de la înot pentru a corecta un început de scolioză. În același timp, părinții sperau să-l ia acasă obosit, ca să doarmă mai mult. Nimeni nu se gândea la un parcurs de excepție în sport.
2. Prima lui poreclă a fost Zânul, deoarece avea plete și era puțin aerian. Se mișca în ritmul lui, fără a ține cont prea mult de indicațiile antrenorului. Privea sportul cu zâmbetul pe buze, la fel cum o face și acum.
3. La 11 ani și-a întâlnit antrenor, pe Adrian Rădulescu. S-a întâmplat la Aqua Team București (acum Navi), unde Rădulescu ajunsese inițial ca voluntar. Fusese recomandat de Pierre Joseph de Hillerin, fost director al Institutului Național de Cercetare Sportivă.
4. David era neastâmpărat și pus pe șotii. Se juca și în bazin și în afara lui. A fost poreclit Magicianul, deoarece le făcea colegilor diferite trucuri folosind cărțile de joc. O altă poreclă a fost Kahuna, pentru că avea un aer hawaian.
5. La 8 ani, David i-a spus unei antrenoare că vrea să ajungă la Jocurile Olimpice. Atunci, de ziua lui, părinții i-au făcut un tort și au inscripționat un tricou cu Tokyo 2020, prima ediție la care ar fi putut să se califice. David a ajuns la Tokyo, dar în 2021, din cauza pandemiei. A ratat milimetric o medalie.
6. Pe la 13 ani, antrenorul și-a dat seama că are de-a face cu un viitor fenomen al natației. Popovici era extrem de rapid în bazin, chiar dacă nu avea un fizic nemaipomenit.
7. Antrenorul a început să lucreze intens cu el în plan psihic. L-a îndemnat să-și cunoască emoțiile, reacțiile corpului, să înțeleagă mecanismele de funcționare ale organismului. Tot atunci, a apărut curiozitatea către filozofie. David a citit mult.
8. David îl admiră pe Seneca, care a spus: “Cel mai puternic este cel care se are pe sine însuși în propria putere”. Al doilea său citat model este al fostului președinte sud-african Nelson Mandela: “Întotdeauna pare imposibil până când este realizat”.
9. Chiar și acum, când e un sportiv consacrat, David se culcă de foarte multe ori sub ora nouă și jumătate. Asta pentru că uneori are antrenamente la 6.30 dimineața și la ora 5.00 e în picioare.
10. Alimentul său preferat este laptele. De multe ori echipa lui călătorește cu laptele la turnee. Preferă această variantă de teama produselor contaminate, pe care le-ar putea cumpăra din străinătate. El nu se abate nici acum de un mic dejun simplu, care îi oferă energie și nutrienții necesari. Acesta este preparat pe bază de iaurt, fulgi de ovăz, chia, banane și miere. După antrenamente, bea lapte cu miere și scorțișoară. Un pahar mare, 250-300 ml.
11. Modelul său sportiv este Eliud Kipchoge, un maratonist kenyan, pe care l-a urmărit foarte mult. E singurul om care a coborât vreodată sub două ore la un maraton, un atlet extraordinar, care l-a inspirat pe David.
12. David și-a donat medalia de aur câștigată la Campionatul Mondial de la Budapesta, din 2022, la proba de 200 m liber masculin, în sprijinul copiilor bolnavi de cancer. Medalia a fost topită și transformată în peste 100 de fundițe aurii.
13. Popovici a luat BAC-ul cu nota 8,65. El a terminat liceul “George Coșbuc” din Capitală, dar a susținut examenele în sesiunea dedicată sportivilor de performanță, la Colegiul Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
14. A refuzat numeroase oferte de la Universități din America și a preferat să se înscrie la Facultatea de Psihologie. După șase luni, el a decis să înghețe primul an, deoarece nu putea să se pregătească pentru Olimpiadă.
15. Campionul olimpic a fost legitimat la CS Steaua, dar în 2021 a trecut la Dinamo. El a avut contract cu clubul din Ștefan cel Mare până după Jocurile Olimpice de la Paris. E așteptat să-și prelungească angajamentul. Salariul său lunar este de 7000 de euro. Pentru medaliile de la Paris, Dinamo l-a premiat cu 100.000 de euro, jumătate din suma oferită de COSR.
16. Până să primească mașini de la Ion Țiriac, pentru performanțele de la Paris, David conducea un Audi A3, luat la mâna a doua. Din când în când se mai răsfață cu un autoturism decapotabil, care aparține unui prieten.
17. David este foarte atașat de părinții săi, care fac parte din echipa lui. Ambii l-au încurajat de mic să facă sport de plăcere. Nu au pus presiune pe el, dar nici nu l-au premiat după rezultatele bune pe care le-a obținut. Singura recompensă era să meargă, după concursuri, la IKEA și să-i cumpere prăjituri de acolo. Popovici locuiește și acum cu părinții, undeva lângă complexul Lia Manoliu.
18. Campionul are o iubită din liceu. Sportivul este împreună cu Taisia Nițuleasa, de aproape patru ani. Au fost colegi de liceu, iar acum ea studiază la SNSPA din București. Fata e și make-up artist, dar și pasionată de dans. Îl însoțește la turnee, atunci când programul îi permite.
19. După Jocurile Olimpice de la Paris, David a fost în vacanță în Bali. Ulterior, el a mers și la Telega, în județul Prahova. În ciuda faimei, campionul olimpic a rămas un băiat modest, care nu refuză niciodată poze sau autografe pentru admiratorii săi.
20. La 23 august 2024, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea filatelică “Medalii Olimpice – Paris 2024”. Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, cel mai tânăr recordman mondial.