Sport

David Popovici, surpriză pentru Europenele de la Roma! A ales o nouă probă la care va lupta pentru medalie

David Popovici va aborda, la întrecerile continentale de seniori, de la Roma, programate în luna august, probele în care a câștigat titlul mondial în Ungaria, dar și una surpriză.
31.07.2022 | 17:32
David Popovici surpriza pentru Europenele de la Roma A ales o noua proba la care va lupta pentru medalie
La Europenele de seniori din Italia, David Popovici va participa la o probă în premieră: 400 de metri. Foto: INQUAM Photos/George Calin
ADVERTISEMENT

În iunie, David Popovici a câștigat probele de 100 și 200 metri libere la Mondialele disputate în Budapesta. O performanță care n-a mai fost realizată din 1973, când americanul Jim Montgomery izbutea dubla.

Și-a trecut în cont apoi, la Europenele de juniori, de la Otopeni, cinci medalii. Între care patru de aur, de pe listă nelipsind probele deja amintite. În care, de altfel, deține și recordul mondial al juniorilor. Succese care, desigur, îl propulsează între vedetele incontestabile ale întrecerilor continentale ale seniorilor, ce se vor disputa, între 11 și 21 august, la Roma.

ADVERTISEMENT

David Popovici va concura la trei probe, între care, una în premieră: 400 metri

David Popovici va concura la Campionatul European din Italia la trei probe. Evident, de pe listă nu lipsesc cele două în care a obținut, în iunie, titlul mondial. Mai exact, 100 metri liber și 200 metri liber.

Cea de-a treia nu este însă proba de 50 de metri liber. Una în care are deja două titluri continentale ale juniorilor, la Roma 2021 și Otopeni 2022. Și la care a participat la Jocurile Olimpice. Într-o postare pe contul de facebook al celor de la CS Dinamo este dezvăluită informația că Popovici va lua startul la 400 de metri.

ADVERTISEMENT

Un bazin pentru recorduri

Ediția din acest an a Campionatelor Europene se va disputa la Stadio del Nuoto, Foro Italico. ”A World Record Swimming Pool”, așa cum îl prezintă organizatorii.

Vorbim despre o arenă cu o istorie impresionantă. A găzduit evenimente internaționale majore, de la Jocurile Olimpice din 1960 până la Mondialele din 1994 și 2009. Dar și Europenele din 1983 ori tradiționalul Trofeul Internațional de înot Sette Colli.

ADVERTISEMENT

Apreciat drept cel mai frumos bazin din lume acesta a fost locul în care s-au stabilit o mulțime de recorduri mondiale. Seria fiind deschisă de către britanica Anita Lonsbrough. Cea care, pe 27 august 1960, la Jocurile Olimpice, a oprit cronometrul la 2:49.50 la 200 m bras feminin.

La ultima ediție a Mondialelor găzduite de Stadio del Nuoto, în 2009, s-au bătut nu mai puțin de 40 de recorduri mondiale. Dintre cele 17 stabilite în întrecerile băieților 6 sunt încă valabile. În timp ce în competiția feminină, doar unul dintre cele 23 de recorduri este încă în vigoare.

ADVERTISEMENT

Merită însă făcută și o mențiune. Tot aici, în 2021, David Popovici a izbutit să bată de două ori cel mai bun timp din istorie al juniorilor la 100 de metri liber. Cel mai bun timp, 47.31, l-a făcut pe Popovici să fie cel mai rapid om din lume în 2021, depășindu-l pe Kliment Kolesnikov.

Între timp însă, la Budapesta, Popovici și-a îmbunătățit performanța: 47.13. Să profite de Stadio de Nuoto pentru un nou record?

 

ADVERTISEMENT