Sport

Davis Cup devine Cupa Mondială a tenisului! S-au decis schimbări majore

Cupa Davis se află într-o perioadă de transformare totală, transformare al cărei scop principal este sporirea interesului pentru această competiţie
27.02.2018 | 10:49
Davis Cup devine Cupa Mondiala a tenisului Sau decis schimbari majore
ADVERTISEMENT

Federaţia Internaţională de Tenis a făcut un anunţ care a surprins pe toată lumea, a încheiat un parteneriat cu un grup de investiţii manageriat de fotbalistul Gerard Pique, cu obiectivul de a transforma Cupa Davis într-o Cupă Mondială a Tenisului şi de a aduce venituri substanţiale, care să meargă în tenis, către jucători şi către federaţiile membre ITF. Iniţiativa lui Pique este susţinută de un promotor chinez, iar suma care ar urma să fie alocată noii competiţii ar fi cuprinsă între 30 şi 40 milioane euro. “Sunt mândru să anunţ acest acord istoric”, a scris Pique pe contul său de Twitter.

Proiectul a fost deja demarat şi adoptat în unanimitate de către Consiliul de Administraţie al ITF, urmând să fie supus dezbaterii şi votului final al Adunării Generale Anuale a ITF, care va avea loc în luna august. Conform conceptelor vehiculate, Cupa Mondială de tenis va avea loc în fiecare an în luna noiembrie, la finalul calendarului competiţional, când jucătorii nu mai au niciun obiectiv măreţ în plan, cum ar fi turneele de Grand Slam.

ADVERTISEMENT

Davis Cup, o competiţie revoluţionată total

Noua competiţie se va întinde pe şapte zile, va avea un format round-roubin, urmat de etapa sferturilor de finală. Fiecare confruntare va consta în două meciuri de simplu şi unul de dublu, pe sistemul cel mai bun din trei seturi. Vor participa 18 echipe, dintre care 16 se vor califica automat (cele 16 din Grupa Mondială a Cupei Davis), iar două vor fi selectate de Federaţia Internaţională de Tenis. În acelaşi timp, se va disputa şi un play-off, ce adună la un loc opt echipe care vin din Zona Grupei I. Câştigătorii acestui play-off  îşi garantează un loc în ediţia următoare. În ceea ce priveşte formatul grupelor pe zone, aici nu vor fi schimbări. Grupele I şi II vor păstra aceleaşi reguli tradiţionale din Cupa Davis, ceea ce înseamnă că trei săptămâni din calendar vor fi destinate meciurilor de Cupa Davis.

Vestea acestei transformări radicale a Davis Cup a fost primită cu mult entuziasm de comentatori, jurnalişti sau analişti, însă au existat şi motive de revoltă. Personalităţile din tenis care au mai degrabă legătură cu Fed Cup au cerut socoteală pe reţelele de socializare. Este şi cazul căpitanului nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong. “Dar despre Fed Cup? Vom vedea vreodată vreo schimbare”, a scris aceasta pe contul său de Twitter.

ADVERTISEMENT