News

Jaful care uimește lumea și după 50 de ani. Cum a dispărut D.B. Cooper fără urmă, cu un sac de bani

A trecut jumătate de secol de la unul dintre cele mai celebre jafuri din istorie. După 50 de ani, au fost interogați sute de suspecți, însă adevărul n-a ieșit la iveală.
24.11.2021 | 16:02
Jaful care uimeste lumea si dupa 50 de ani Cum a disparut DB Cooper fara urma cu un sac de bani
D.B. Cooper s-a parașutat în necunoscut în urmă cu 50 de ani. Sursa foto: Wikipedia, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Se împlinește fix jumătate de secol de la unul dintre cele mai faimoase jafuri din istoria americană și chiar din întreaga lume. N-a fost vorba despre vreun hoț care să dea o lovitură cu multe zerouri. Ba chiar respectivul a cerut și obținut o sumă relativ modică pentru un asemenea jaf. S-a făcut nevăzut cu banii, iar la 50 de ani distanță de acest eveniment, încă nu este clar ce s-a întâmplat.

Incidentul este unul dintre cele care n-ar mai fi posibile în prezent, când aeroporturile au devenit unele dintre cele mai bine păzite locuri din lume. Totuși, acum cinci decenii, când amenințările teroriste din deceniile următoare încă nu erau nici măcar scenarii de coșmar, era mult mai ușor să te îmbarci într-un avion și să mergi oriunde vrei.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, pe asta s-a bazat și un bărbat care a cumpărat un bilet de avion pentru zborul dintre Portland și Seattle. Era ajunul Zilei Recunoștinței, astfel că bărbatul care s-a prezentat Dan Cooper la ghișeu putea fi oricare dintre milioanele de americani care merg acasă pentru a serba alături de familie. Părea un om serios, undeva la 40 de ani, îmbrăcat la costum, cu cămașă și cravată albă.

Aceeași impresie le-a lăsat-o și însoțitoarelor de zbor care au interacționat cu el, Florence Schaffner și Tina Mucklow. Bărbatul a cerut un whiskey și o apă minerală, pe care le-a plătit. La câteva minute după decolare, în timpul zborului ce ar fi trebuit să dureze doar jumătate de oră, Cooper i-a dat un bilet lui Schaffner, aflată pe un scaun din apropierea sa. Deși stewardesa a ignorat biletul, crezând că e doar vreo tentativă de flirt, Cooper a abordat-o: ”Domnișoară, mai bine citiți bilețelul. Am o bombă.”

ADVERTISEMENT

Un pirat al aerului calm și civilizat

Schaffner s-a conformat și s-a mutat pe locul de lângă Cooper, care i-a arătat bomba pe care o avea în geantă (sau cel puțin asta susținea deturnătorul aeronavei). Și-a făcut cunoscute și revendicările. 200.000 de dolari (aproximativ 1,36 milioane de dolari în prezent) în bancnote mici, patru parașute (două principale și două de rezervă), dar și o cisternă care să alimenteze avionul odată ce acesta aterizează.

Pasagerii au fost eliberați în Seattle odată ce bărbatul și-a primit banii, însă călătoria avea să continue pentru echipajul aeronavei, alături de Dan Cooper. Aceștia urmau să zboare către Mexico City, cu încă o oprire în Reno, pentru realimentare. Deturnătorul și-a făcut clare și cerințele pentru acest zbor, astfel că avionul ar fi trebuit să fie menținut în aer la cea mai mică viteză posibilă (185 km/h), la o altitudine maximă de 3.000 de metri. A încercat să-i convingă pe cei din echipaj să decoleze cu ușa din spate deschisă și cu scara extinsă, însă a fost refuzat. A ales să nu dezbată problema cu căpitanul, deși considera că mișcarea propusă era sigură.

ADVERTISEMENT

Caracterul său non-combativ și atitudinea plăcută au fost descrise de cele două însoțitoare de zbor. Schaffner l-a descris ca fiind calm, politicos și civilizat, fiind foarte diferit de stereotipurile clasice de pirați ai aerului din perioada respectivă – infractori periculoși sau dizidenți ce voiau să fugă în Cuba. ”Nu avea emoții, părea chiar un om drăguț. Nu a fost brutal niciodată. A fost calm pe tot parcursul operațiunii”, declara Mucklow penru investigatori. A fost întrebat dacă poartă ranchiună companiei aeriene Northwest, răspunzând că ”Nu port pică companiei voastre, domnișoară. Doar port pică.”

În timpul zborului către Reno, a devenit evident pentru echipaj ce are de gând să facă Dan Cooper. Undeva la ora 20:13, avionul a ridicat brusc în partea cozii, indicând faptul că bărbatul ar fi sărit din avion. Pentru că încă nu era evident acest aspect, polițiștii au verificat în detaliu aeronava ce a aterizat în Reno.

ADVERTISEMENT

Astfel s-a făcut nevăzut în noapte Dan Cooper, ce avea să devină ulterior D.B. Cooper în cultura populară. Astăzi, la cincizeci de ani distanță de acest jaf incredibil, cazul încă nu a fost rezolvat și nu s-a aflat niciodată care a fost soarta temerarului jefuitor.

Banii furați de Cooper, dispăruți pentru totdeauna… cu o mică excepție

Agenții FBI au găsit în avion amprente pe care nu le-au putut lega de vreo persoană aflată în baza de date, însă la sol n-au reușit să dea de urma lui Cooper. Au fost încercări repetate de-a lungul anilor următori jafului pentru găsirea banilor – toate bancnotele au fost fotografiate pentru a li se păstra seria înainte să-i fie date deturnătorului. Niciuna însă n-a ajuns în circulație la vreun mare magazin sau instituție financiară în anii ce au urmat. Nici măcar locul aproximativ în care ar fi ajuns Cooper n-a putut fi descoperit. Era noapte, ploua, aeronavele militare ce escortau avionul n-au sesizat nimic la momentul estimat al săriturii, iar la sol nu s-au găsit urme.

Abia în 1980, un băiat de 8 ani a găsit trei pachete din banii înmânați lui Cooper în 1971. Totuși, descoperirea acestor bani a făcut, de fapt, să nască mai multe întrebări decât răspunsuri. Dovezile geologice nu ”s-au pupat” cu dovezile fizice referitoare la bani. Astfel, nu e clar cum au ajuns banii în locul în care au fost descoperiți, nici cum de au rămas trei pachete grupate astfel și nici de ce dintr-un teanc lipseau zece bancnote. Până în prezent, nicio pistă nu s-a dovedit a fi suficient de potrivită pentru a explica existența banilor.

Din restul de 9.710 bancnote încă nerecuperate, niciuna nu a fost depistată în circulație în ultimii 50 de ani. Astfel, nu e clar nici care a fost, de fapt, scopul jafului pus la cale de Dan Cooper. E posibil ca acesta să fi fost într-o situație disperată și să fi avut nevoie de acești bani, dar totodată ar fi putut fi o persoană dependentă de adrenalină, care și-a dus trucul până la capăt doar pentru a arăta că e posibil să o facă.

Ar fi avut D.B. Cooper șanse să scape?

Agenții FBI sunt de părere, însă, că D.B. Cooper n-a supraviețuit jafului. S-a aruncat din avion în beznă totală, pe ploaie, într-un vânt de 280 de kilometri pe oră, la o temperatură de aproximativ -9 grade Celsius (la altitudinea de 3.000 de metri), având un palton peste costum. Deși cunoștințele sale foarte specifice despre avioane și despre Boeingul 727 pe care a ales să îl deturneze lasă de înțeles că ar fi lucrat în industrie sau că ar fi avut un trecut militar, e greu de crezut că acestea l-ar fi ajutat să supraviețuiască în condițiile extrem de vitregi nu doar dim timpul parașutării, ci și ulterior ajungerii la sol. Și totuși, n-au fost semnalate persoane dispărute care să se potrivească portretului său robot.

Au existat mai mulți suspecți interogați de-a lungul anilor, însă niciunul dintre ei nu a corespuns întru totul celui ce s-a intitulat Dan Cooper. După 800 de persoane intervievate în anii următori jafului, autoritățile n-au ajuns la nicio concluzie. Nu ajută nici faptul că nu s-au găsit alte urme în afară de valuta din banii oferiți deturnătorului. Nici eventualele rămășițe ale lui Cooper și nici haine de-ale sale n-au fost găsite. Astfel, în 2016, la 45 de ani după evenimentele din 24 noiembrie 1971, cazul a fost închis oficial de FBI. De-a lungul deceniilor, mai mulți oameni au afirmat că ar fi fost D.B. Cooper. Unii au făcut-o pe patul de moarte, când repercusiunile nu mai existau, în timp ce alții au făcut-o mai degrabă în glumă, retrâgndu-și snoavele după ce au aflat că acuzațiile de piraterie nu se prescriu.

Incidentul pe care l-a provocat a dus chiar și la apariția unei noi componente a avioanelor. Este o simplă pană aerodinamică prin intermediul căreia ușa din spate a avioanelor Boeing 727 nu poate fi deschisă în timpul zborului.

Cele 60 de volume ale dosarului întocmit de agenți n-au reușit să ofere publicului un deznodământ pentru această poveste. Poate și de aceea, Dan Cooper (care a devenit D.B. Cooper dintr-o greșeală a unui jurnalist) s-a transformat într-un idol și a fost celebrat în diverse feluri de-a lungul timpului, mulți sperând că jefuitorul a scăpat basma curată din provocarea pe care el însuși a creat-o.

ADVERTISEMENT