News

De acord cu ea? ”Nu trebuie să facem baie și duș niciodată”. O expertă în igienă a stârnit multe ironii

Profesoara Sally Bloomfield, o expertă britanică în igienă, a generat o dezbatere intensă după ce a explicat de ce nu este bine să facem duș.
02.11.2022 | 00:58
De acord cu ea Nu trebuie sa facem baie si dus niciodata O experta in igiena a starnit multe ironii
Profesoara Sally Bloomfield spune că dușul ajută doar la reducerea mirosului corporal neplăcut. Foto: canva.com, safeconsume.eu – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Profesoara de la London School of Hygiene and Tropical Medicine susține că popularul duș zilnic nu este atât de important pentru igienă cum se crede. Sally Bloomfield consideră că îmbăierea ajută doar la reducerea mirosului corporal neplăcut.

Pentru Sally Bloomfiel, și cu duș, și fără este totuna

Potrivit declarațiilor consemnate pe dailymail.co.uk, ea spune că de fapt oamenii nu trebuie să facă baie sau duș niciodată pentru a avea o bună igienă. Totuși, când a fost întrebată dacă face duș zilnic, a răspuns afirmativ.

ADVERTISEMENT

Explicația? O face pentru ca părul ei să arate ”rezonabil”. Revenind la pledoaria expertei în igienă, o altă concluzie se referă la obiceiul oamenilor de a se spăla pentru a fi “acceptați din punct de vedere social“.

În acest context, jurnaliștii britanici au amintit că săptămâna trecută, Amou Haji, supranumit “cel mai murdar om din lume” pentru că nu s-a spălat timp de aproape șapte decenii, a murit 94 de ani, în Iran.

ADVERTISEMENT

Profesoara Bloomfield, care a susținut campania guvernamentală de spălare a mâinilor în timpul pandemiei de Covid-19, a lăsat să se înțeleagă că nu era nimic în neregulă cu stilul de viață al acestuia, din punctul de vedere al igienei.

Atenție la dereglarea nivelului de uleiuri de pe piele

Ea a spus că spălatul corpului de multe ori ar putea lipsi organismul de microbiomul său autoreglementat. Sursa citată s-a referit la niște microorganisme care trăiesc în corpul nostru și care controlează nivelul de ulei de pe piele.

ADVERTISEMENT

Mai simplu spus, dermatologii spun că persoanele care se spală des ar putea avea pielea mai sensibilă la iritanți. “În opinia mea, nu trebuie să facem baie și duș în fiecare zi. De fapt, nu trebuie să facem baie și duș deloc.

Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri urâte, dar nu sunt dăunători pentru noi. Iar motivul pentru care facem baie și duș este că vrem să scăpăm de aceste mirosuri și vrem să ne simțim confortabil.

ADVERTISEMENT

Este bine să ne spălăm înainte de a intra în piscină

Asta este bine, dar în ceea ce privește prevenirea bolilor, nu este cu adevărat important. Nu avem nevoie să facem duș sau să ne spălăm deloc”, a declarat Bloomfield pentru BBC Radio 5 Live Breakfast.

Unul dintre ei a scris că experta în igienă ar trebui să discute cu cineva care are o muncă manuală. Altul a comentat că peste duș poate sări eventual doar cine nu are o muncă fizică grea.

O femeie i-a transmis că transpirațiile nocturne și menopauza nu o lasă să stea nespălată în nicio zi. Spre finalul intervenției, profesoara a recomandat totuși spălatul pe mâini și spălarea corpului înainte de intrarea în piscine, pentru a evita răspândirea microbilor.

ADVERTISEMENT