News

De azi, aceste telefoane sunt interzise în România. Ce riscă cei care le vând şi cei care le deţin

27.06.2020 | 11:29
De azi aceste telefoane sunt interzise in Romania Ce risca cei care le vand si cei care le detin
De azi, aceste telefoane sunt interzise în România. Ce riscă cei care le vând şi cei care le deţin. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

O ordonanță de urgență de anul trecut prevede ca toate telefoanele care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT să fie retrase de pe piață. Mai exact, este vorba de ordonanța Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT.

Așadar, comercianții din țara noastră au fost nevoiți ca până la finalul zilei de vineri, 26 iunie, să retragă de la vânzare toate aceste tipuri de telefoane, altfel riscă să fie sancționați. Asta înseamnă că începând de azi, sâmbătă, 27 iunie, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu se vor mai găsi în magazinele de specialitate.

ADVERTISEMENT

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, se arată în ordonanță.

Telefoanele care nu pot recepționa mesajele RO-ALERT, retrase de pe piață

Comercianții care se ocupă cu vânzarea telefoanelor mobile au putut vinde aparatele până pe 26 iunie, inclusiv, însă începând de pe 27 iunie, cei care dețin telefoane mobile care nu pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT vor fi aspru pedepsiți.

ADVERTISEMENT

Potrivit avocatnet.ro, comercianții care nu respectă regulile impuse de autorități vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 35.000 și 70.000 de lei. În cazul în care, interdicția este încălcată de mai multe ori, atunci amenzile vor crește și vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

Persoanele abilitate pentru acordarea sancțiunilor în legătură cu această prevedere a ordonanței de urgență din 2019 sunt inspectorii Protecției Consumatorilor care vor avea obligativitatea de a controla inclusiv firmele care pun anunțuri pe site-uri, dar și magazinele fizice.
De asemenea, firmele care nu afișează informații legat de telefoanele mobile incompatibile cu sistemul RO-ALERT vor fi sancționate cu amenzi între 5.000 și 50.000 de lei.

Ce este sistemul RO-ALERT și la ce folosește el

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale, acesta fiind implementat în România de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

În plus, sistemul de avertizare în caz de situații majore care privesc viața și sănătatea cetățenilor este implementat și cu ajutorul suportului tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Acesta este folosit în cazul fenomenelor meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

ADVERTISEMENT

Cei care deţin telefoane care nu sunt compatibile cu acest sistem trebuie să ştie că nu vor primi mesaje de avertizare de la autorităţi şi riscă să nu ştie despre pericolele din zona lor.

 

ADVERTISEMENT