News

De când ar putea trece elevii din Capitală în online. Sorin Cîmpeanu: “Din păcate, cifrele nu sunt încurajatoare”

Sorin Cîmpeanu a făcut un anunț îngrijorător pentru elevii din Capitală. Din cauza numărului mare de infectări, din ultimele zile, ei ar putea reveni la școala online.
20.09.2021 | 11:50
De cand ar putea trece elevii din Capitala in online Sorin Cimpeanu Din pacate cifrele nu sunt incurajatoare
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică faptul că de la jumătatea lunii octombrie, elevii din București ar putea învăța, din nou, online. Asta după ce numărul infectărilor de coronavirus, din școli și nu numai, din ultima săptămână, a crescut considerabil.

În momentul de față, sunt 13 localități din țară, care au rata de infectare peste șase la mie. Astfel, conform regulilor anti-Covid, aici elevii și profesorii au trecut la învățatul în regim online, până ce indicele de infectare va scădea sub șase la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

”Vineri, erau 13 localități cu nivelul de 6 la mie depășit. Toată săptămâna acesta, din punct de vedere al raportării față de pragul de 6 la mie, sunt 13 localități care intră în online. Automat școlile din aceste localități vor fi în online până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie.

În afară de aceste localități, sunt în online școlile care au intrat din motive de infrastructură. După care, avem aceste situații punctuale.

ADVERTISEMENT

Sunt trei tipuri de motive pentru care s-a intrat în online: depășirea pragului de 6 la mie, motive de infrastructură care nu permit derularea activității cu respectarea tuturor normelor sanitare și cazuri de infectare confirmate,” a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. 

Bucureștiul, aproape de rata de infectare de 6 la mie

Sorin Cîmpeanu a precizat că până la jumătatea lunii octombrie și în Capitală s-ar putea atinge pragul de contaminare al coronavirusului de șase la mia de locuitori. Drept urmare, va fi nevoie ca unitățile de învățământ să treacă la orele online. În prezent, rata de infectare în București este de 2,44.

ADVERTISEMENT

”De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori, trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri am avut 2,33 la mie.

Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî.

ADVERTISEMENT

Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat acestă dorință,” a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Localitățile din țară unde rata de infectare trece de șase la mia de locuitori

Localitatea Târșolț, din județul Satu Mare, are cei mai mulți bolnavi de SARS-Cov2, din țară, cu o rată de 13,88. Pe locul doi se află  localitatea Șeica Mică, din județul Sibiu, cu o rată de 11,15, iar următoarea localitatea este Cărand, din Arad, cu o rată de 10,22 la mia de locuitori.

Creșele și grădinițile vor rămâne deschise

Înainte de începutul noului an școlar, 2021-2022, Sorin Cîmpeanu preciza faptul că atunci când se va depăși pragul de infectare de șase la mia de locuitori, doar școlile vor reveni la orele online. În schimb, creșele și grădinițile vor rămâne deschise.

”Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic. După atingerea ratei de 6 la mie, școlile trec în online, iar creșele și grădinițele rămân deschise.

După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale. Ordinul este în forma finală, dar el va fi semnat după ce vom fi abilitați de CNSU. Sunt precizate toate situațiile în care apare un caz de infectare, ce se întâmplă. Credem că am acoperit toate situațiile posibile,” a declarat ministrul educației, în cadrul unei dezbateri la fundația ”Salvați Copiii România”, înainte de începutul noului an școlar.

ADVERTISEMENT