News

De când conduce Mugur Isărescu BNR-ul! Culisele numirii Vioricăi Dăncilă în funcția de consultant

FANATIK îți spune de când conduce Mugur Isărescu BNR-ul, dar și care au fost culisele numirii Vioricăi Dăncilă în funcția de consultant.
19.05.2021 | 18:01
De cand conduce Mugur Isarescu BNRul Culisele numirii Vioricai Dancila in functia de consultant
Mugur Isărescu este de ani buni la conducerea BNR. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea Băncii Naționale urma să expire în luna mai a anului 2019. A existat atunci un adevărat taifun media în jurul subiectului, dar totul a fost limpezit de politicienii care se aflau la putere în acel moment.

Concret, procedura pentru alegerea unui nou consiliu de administrație al BNR prevedea ca Parlamentul să demareze noi alegeri pentru un nou Consiliu de Administrație al Băncii Naționale.

ADVERTISEMENT

De când conduce Mugur Isărescu tot BNR-ul!

Astfel, conducerea Băncii era numită de Parlament, după ce comisiile permanente de specialitate ale Camerelor făceau propunerile. Mandatul noului șef al BNR urma să aibă o valabilitate de 5 ani.

Surprize, surprize, dar Mugur Isărescu a câștigat fără drept de apel și a rămas în funcția pe care o ocupă, atenție, încă din anul 1990.

ADVERTISEMENT

De altfel, Isărescu a reușit să atingă și un record la nivel mondial, fiind cel mai longeviv conducător al unei bănci naționale din întreaga lume.

Interesant este că cei nominalizați pentru această funcție nu au voie să facă parte dintr-un partid politic ori din autoritatea judecătorească sau din administrația publică.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Isărescu a ocupat și rolul de premier fiind primul tehnocrat al țării, dar a candidat și la alegerile prezidențiale.

 Cum a ajuns Mugur Isărescu guvernator peste BNR

Mugur Isărescu este născut în comuna Drăgănești din județul Vâlcea. În 1971 a absolvit cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice.

ADVERTISEMENT

Primul job important l-a avut după momentul decembrie 19898 atunci când s-a angajat în cadrul Ministerului de Externe. Nu s-a oprit aici și a ajuns chiar și la ambasada României din Statele Unite ale Americii.

Avea să preia funcția de guvernator al BNR în septembrie 1990. A făcut-o într-un moment cheie, unul în care toată rezerva valutară a Băncii Naționale a României era cheltuită pe importuri.

A ieșit puternic la rampă un an mai târziu când a condus Comisia Guvernamentală pentru Identificarea și Recuperarea Fondurilor Deturnate din patrimoniul statului în timpul regimului comunist, de către fostul președinte Nicolae Ceaușescu împreună cu colaboratorii săi.

Culisele numirii Vioricăi Dăncilă în funcția de consultant BNR

În timp, despre Mugur Isărescu s-a spus că obișnuiește să nu rămână dator. Tocmai de aceea numirea Vioricăi Dăncilă pe postul de consultant pare a merge pe aceleași coordonate.

Se știe despre Dăncilă că l-a protejat în câteva momente importante ale guvernărilor Dragnea pe Mugur Isărescu. De altfel, fostul lider PSD a insistat pentru schimbarea șefului BNR și înlocuirea lui cu un apropiat, nimeni altul decât Darius Vâlcov.

Singura care s-a opus mutării a fost Viorica Dăncilă care i-a dat credit în continuare lui Isărescu. Mai mult de atât, fostul premier nu a fost de acord nici cu dorința lui Liviu Dragnea de a repatria rezerva de aur. Dăncilă nu a ezitat o clipă și a solicitat chiar ajutorul Băncii Centrale Europene în această problemă.

Câți bani va câștiga Viorica Dăncilă din postul de consultant BNR

Drept pentru care, mâna întinsă de Mugur Isărescu în aceste momente are din start o logică aparte. Astfel, fostul premier în guvernul PSD/ ALDE și cea care i-a reprezentat pe social democrați în cursa pentru prezidențiale va ocupa funcţia de consultant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română.

Prima zi de lucru a lui Dăncilă în cadrul BNR a fost 15 mai. Fosta șefă PSD are parte și de un salariu generos. Aceasta va câștiga nu mai puțin de 10.000 de lei lunar.

Presa a notat că pentru a se angaja la BNR, Dăncilă a fost nevoită să depună dosar de înscriere la concurs și a susținut chiar și un interviu.

Vă readucem aminte cp Viorica Dăncilă este absolventa Facultății Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze. Fostul premier are și un master în Spațiul Public European la SNSPA.

ADVERTISEMENT