News

De când se pot vaccina anti-Covid copiii de 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță anunță datele probabile pentru Pfizer și Moderna

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar putea fi aprobată mai devreme. Valeriu Gheorghiță a transmis mai multe detalii despre data la care ar putea începe imunizarea acestei grupe de vârstă.
16.11.2021 | 14:25
De cand se pot vaccina antiCovid copiii de 511 ani Valeriu Gheorghita anunta datele probabile pentru Pfizer si Moderna
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar putea fi aprobată mai devreme decât se credea inițial.

În aceste condiții, țara noastră deja se pregătește pentru a pune la dispoziția doritorilor toate mijloacele necesare.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră a precizat și datele posibile de la care poate începe imunizarea copiilor, pentru cele două seruri ce urmează să primească autorizarea.

Astfel, pentru vaccinul Pfizer, data de autorizare de la Agenția Europeană a Medicamentului este 25 noiembrie, în timp ce pentru Moderna autorizarea va avea loc la jumătatea lunii decembrie.

ADVERTISEMENT

Totuși, nu se știe când vor începe imunizările efective pentru copiii din această grupă de vârstă.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană.

ADVERTISEMENT

Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Campania de vaccinare pentru copii, organizată de CNCAV

Deoarece foarte curând aceste seruri pot fi autorizate și folosite oficial și pentru copiii cu vârste de cinci până la 11 ani, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) deja a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru copii.

ADVERTISEMENT

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a informat că sunt deja centralizate cererile privind organizarea unor centre de vaccinare în fiecare județ.

Trebuie precizat faptul că vaccinarea se va putea face și la medicii de familie.

Valeriu Gheorghiță speră ca la finalul acestei luni să fie gata toate pregătirile, inclusiv platforma de vaccinare. Părinții vor fi cei care vor face programări pentru copiii lor.

„Sperăm ca până la finalul lunii să fim gata cu pregătirile logistice.

Se lucrează și la optimizarea platformei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Valeriu Gheorghiță, detalii despre doza de vaccin pe care urmează să o primească copiii sub 11 ani

Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea copiilor va fi diferită față de cea a adulților. Minorii vor primi o treime din doza destinată unui adult, adică 10 micrograme.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră a ținut să precizeze că eficacitatea acestui vaccin este mai mare de 90% în cazul copiilor care se îmbolnăvesc cu Covid-19 și au simptomele specifice.

„E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza e de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți.

Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT