News

De când se schimbă, de fapt, Codul Rutier. Din 12 octombrie, pedepsele se vor înăspri

28.09.2019 | 15:15
De cand se schimba de fapt Codul Rutier Din 12 octombrie pedepsele se vor inaspri

Începând din 12 octombrie, Codul Rutier se va schimba, iar pedepsele se vor înăspri. Apar noi obligații pentru șoferi, dar și pentru bicicliști ori pentru românii care dețin trotinete electrice. După ce în țara noastră au avut loc tot mai multe accidente pentru neatenția la volan, legiuitorii s-au gândit să pedepsească mai aspru șoferii care scriu mesaje, face live-uri pe Facebook ori vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Codul Rutier, înnoit din 12 octombrie

Guvernul României a adoptat pe 12 august, anul acesta, o ordonanță prin care se schimbă Codul Rutier actual. Este vorba despre completarea, prin modificare, a ordonanței numărul 195/ 2002 privitoare la circulația pe drumurile publice. Noile reglementări fac referire atât la șoferi cât și la deținătorii trotinetelor electrice.

Șoferii nu vor avea voie să țină în mână niciun dispozitiv audio-video, nici măcar unul de înregistrare în timp ce se află la volan. Cu privire la trotinetele electrice, guvernul le-a introdus în Codul Rutier fără a specifica pericolul pe care acestea îl presupun în traficul pietonale, pe trotuare, dacă acestea merg cu o viteză de 25 de kilometri.

codul rutier
Legea prevede interzicerea utilizării telefonului mobil în timpul condusului, indiferent de scop. Sursa foto: b1.ro

Amenzi usturătoare pentru șoferi

Opoziția lansase un act normativ prin care trotinetele să poată fi folosite doar pe pistele pentru bicicliști, dacă în localitate există astfel de locuri.

„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare”, este reacția Poliției Române în urma ordonanței adoptate de guvernanți.

„În ceea ce priveşte nerespectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei”, se mai arată în comunicatul Poliției, conform auto-bild.ro.

Amenzile prevăzute de cei care nu respectă interdicția de a vorbi la telefon în timp ce conduc ori de a face transmisiuni live expuse pe rețelele de socializare va porni de la 725 de lei, se mai arată în lege.