News

De când te poți înscrie pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti-Covid. Totul despre etapa a III-a

02.03.2021 | 15:14
De cand te poti inscrie pe listele de asteptare pentru vaccinarea antiCovid Totul despre etapa a IIIa
ADVERTISEMENT

Populația generală este cu un pas mai aproape de vaccinarea contra COVID-19. Beneficiarii din etapa a treia se pot înscrie pe lista de așteptare începând cu 15 martie. Nu se știe încă data de la care va debuta vaccinarea efectivă a acestei categorii. “Probabil în aprilie”, spune dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare.

UPDATE/ Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut noi precizări în cazu unei conferințe de presă, vorbind în special despre listele de așteptare pentru vaccinarea anti-Covid.

ADVERTISEMENT

„Această listă de așteptare va fi disponibilă în platformă din data de 15 martie. Modalitatea de înscrierea persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment, fiecare persoană în momentul în care își face un cont va alege opțiunea de a se programa prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare, persoana respectivă, selectează categoria din care face parte va trece în această listă de așteptare. În momentul în care, respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana respectivă va fi notificată prin SMS și respectiv mail și va avea la dispoziție acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea.

Practic etapa ulterioară a acestei notificări este foarte simplă doar va salva și va confirma că dorește programare. Trebuie să înțelegem că după data de 15 martie centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de de așteptare. Ele vor ajunge la interfața persoanelor care sunt listate și nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră și vor dori să găsească un loc liber. Platforma este de așa natură, încât va notifica în primul rândul persoanele care sunt în lista de așteptare, drept pentru care ne așteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de așteptare. După data de 15 martie noi ne dorim și vom încuraja evident programarea prin această listă de așteptare.

ADVERTISEMENT

Această listă de așteptare va ușura foarte mult procesul de programare efectivă și mai mult decât atât va permite o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele de vaccin disponibile pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcție de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile și atunci nu am mai ajunge în situația ipotetică în care ar trebui din cauza unor doze insuficiente să ajungem la amânări”.


Acesta a precizat că accesul persoanelor din mediul rural la centrele de vaccinare va reprezenta una dintre marile provocări ale acestei etape, de aceea se lucrează la operaționalizarea centrelor mobile de vaccinare.

ADVERTISEMENT

România va avea la 1 septembrie peste 10 milioane de persoane vaccinate, mai spune Gheorghiță, care a precizat că pragul de un milion de români vaccinați va fi atins până pe 5 martie.

Cum va funcționa lista de așteptare?

Medicul a explicat cum va funcționa lista de așteptare pentru cei din etapa a treia de vaccinare.

„Lista de așteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Prin operaționalizarea listei de așteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă și astfel putem estima și momentul la care ar putea fi vaccinate. Vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie”, a spus Gheorghiță la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cei de pe lista de așteptare vor fi programați cu prioritate și vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea. Doar dacă nu se ocupă toate locurile, le vor putea vedea cei care nu sunt pe lista de așteptare.

„După ce va deveni disponibilă această listă de așteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de așteptare. Practic nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber, pentru că platforma va avea această primă opțiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de așteptare. Se așteaptă 24 de ore pentru confirmare programării din partea persoanelor notificate și abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalți”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

“O mare provocare o va reprezenta accesul persoanelor din mediul rural la vaccinare și de aceea în această perioadă suntem preocupați să dezvoltăm acele unități mobile, acele centre mobile de vaccinare, care vor fi puse în folosință pentru fiecare județ în parte, tocmai pentru a începe vaccinarea persoanelor din mediul rural, care au un acces limitat la centrele de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare la Antena 3.

Cine se poate vaccina în etapa a treia?

Cea de a treia și ultima etapă a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 include populația generală și se va derula prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through.

Potrivit platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, lista de beneficiari pentru această etapă, include:

Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

  • lucrătorii din industria extractivă;
  • lucrătorii din industria prelucrătoare;
  • lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
  • lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
  • lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
  • lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
  • persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • persoanele private de libertate;
  • persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
  • lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
  • lucrătorii din biblioteci;
  • casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;

Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Cum a fost organizată campania națională de vaccinare?

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost organizat în trei etape, în care au fost incluse anumite grupe populaționale:

Etapa I – debut pe 27 decembrie 2020

Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;
Cine? Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;
Cum? Vaccinarea se va realiza prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

În Etapa I a campaniei de vaccinare au fost incluși lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

  • Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
  • Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
  • Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
  • Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
  • Personalul din serviciile stomatologice;
  • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
  • Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
  • Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
  • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
  • Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
  • Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
  • Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
  • Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a – debut pe 15 ianuarie 2021

Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;
Cine? Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;
Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

În Etapa a II-a a campaniei de vaccinare au fost inclusă populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Populaţia la risc:

  1. adulţi cu vârsta peste 65 de ani;
  2. persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate;
  3. persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea;
  4. persoane fără adăpost;

Lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

  1. personal-cheie din instituţiile statului, respectiv Parlament, Curtea Constituţională, Administraţia Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic şi Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Naţională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora;
  2. personalul în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătoreşti, interpreţii şi traducătorii autorizaţi de Ministerul Justiţiei, avocaţii înscrişi în tabloul avocaţilor întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, precum şi membrii din România în Parlamentul European;
  3. personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume / uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă / centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric / unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze / unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi / unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare / transport de persoane şi mărfuri / noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale / comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale / personalul navigant român maritim şi fluvial / personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol) / personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin (nave tip FPSO şi nave tip FSU);
  4. personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
  5. personalul poştal şi din servicii de curierat;
  6. personalul cultelor religioase;
  7. personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale;
  8. personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor;
  9. personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
  10. personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului/serviciul public de asistenţă socială care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti;
  11. persoanele care asigură asistenţă medicală şi socială persoanelor prevăzute la lit. a) pct. 3;
  12. personalul din administraţia publică locală;
  13. lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale;
  14. personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie;
  15. membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
  16. personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune;
  17. inspectorii sociali şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în relaţia directă cu beneficiarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti;
  18. personalul Curţii de Conturi a României şi al camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti;
  19. personalul din cadrul aparatului central şi local al Consiliului Concurenţei;
  20. sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi stafful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi;
  21. personalul sanitar-veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare.

Etapa a III-a – debut probabil în luna aprilie 2021

Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;
Cine? Include populația generală;
Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Câte persoane au fost imunizate în România până acum?

Potrivit celei mai recente raportări oficiale, până în 28 februarie, ora 17.00 au fost vaccinate 915.761 de persoane. Dintre acestea 707.295 au primit serul Pfizer, 77.812 pe cel produs de Moderna, iar 130.654  de persoane au fost imunizate cu vaccinul AstraZeneca.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în jurul datei de 5 martie va fi depășit pragul de un milion de persoane vaccinate în România, iar coordonatorul campaniei de vaccinare se așteaptă ca, în luna septembrie, să vorbim deja despre 10 milioane de persoane imunizate.

“(La 1 septembrie) ar trebui să avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Eu pot să vă spun că primul milion îl vom atinge săptămâna următoare. Până pe 5 martie vom ajunge la persoana cu numărul un milion vaccinată în România. Din acest punct de vedere, din luna martie, bazându-ne pe o estimare a calendarului de livrare în care probabil că vom avea acces la cel puțin trei milioane, poate chiar mai mult, de doze, vom putea crește ritmul de vaccinare în cât să atingem acel prag de cel puțin 10 milioane de persoane vaccinate”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT