News

De când vor fi interzise produsele din plastic. Amenzile vor ajunge până la 40.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG

De când vor fi interzise produsele din plastic în țara noastră și ce amenzi vor fi date.
24.08.2021 | 19:02
De cand vor fi interzise produsele din plastic Amenzile vor ajunge pana la 40000 de lei potrivit unui proiect de OUG
ADVERTISEMENT

Un proiect de ordonanță de urgență dorește ca țara noastră să se alinieze cu directiva europeană în ceea ce privește plasticul. Se dorește nu numai interzicerea completă a unor produse pe piață, ci și reducerea treptată a folosirii altora.

De când vor fi interzise produsele din plastic în țara noastră

De asemenea, sunt stabilite și niște amenzi pentru cei care nu respectă legea. Trebuie menționat și faptul că prevederile acestei propuneri nu vor intra în vigoare decât în cazul în care aceasta va fi votată și va fi, oficial, lege.

ADVERTISEMENT

Această ordonanță de urgență stabilește faptul că unele produsele din materiale plastice oxodegradabile, dar și cele care pot fi folosite o singură dată.

În această categorie intră bețișoarele de urechi din plastic, excepție făcând ele care intră la dispozitive medicale, tacâmurile și paiele de plastic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în aceeași categorie intră și bețele care se atașează baloanelor, recipientele din polistiren expandat, dar și paharele pentru băuturi din polistiren expandat sau paiele agitatoarele pentru băuturi.

Această ordonanță de urgență va intra în vigoare în trei zile de la momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, iar de atunci aceste produse din plastic vor fi interzise.

ADVERTISEMENT

Ce amenzi pot primi cei care nu respectă legea privind plasticul

Desigur că acest proiect de ordonanță de urgență privind produsele din plastic prevede și amenzi pentru cei care nu se conformează noii litere a legii.

Astfel, sancțiunile încep de la 20.000 de lei, dacă vorbim despre firme, și ele pot ajunge chiar și la 40.000 de lei. Pentru persoanele fizice, proiectul prevede pedepse mai puțin usturătoare.

ADVERTISEMENT

Persoanele fizice care nu respectă legea privind plasticul, atunci când ea va fi adoptată, pot primi amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl știe românii este că amenzile vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, transmite avocat.net.

De asemenea, același proiect prevede și ca folosirea plasticului să fie pe cât posibil redusă, după interzicerea anumitor produse. Vorbim aici despre paharele și capacele lor, cutiile cu capac sau fără utilizate pentru produsele alimentare.

Comercianții trebuie să reducă progresiv cantitățile introduse pe piață, după cum urmează: cu 5% în 2023, 10% în 2024, cu 15% în 2025 și 20% în 2026.

ADVERTISEMENT