Un raport realizat la sfârșitul anului trecut în rândul mai multor țări arată în cât timp se poate cumpăra o locuință de 100 de metri pătrați, cu câte salarii. Raportul pune în balanță prețurile proprietăților cu numărul de luni de salariu mediu necesar.
În Europa, cei care locuiesc în Danemarca au nevoie de cel mai scurt timp pentru a economisi pentru a-și cumpăra o locuință, conform unui raport de BestBrokers.com. Aceștia au studiat prețurile locuințelor, venitul mediu net lunar, inflația și ratele dobânzilor ipotecare „reale”, care sunt ratele ipotecare ajustate cu inflația, în 62 de țări din lume.
„Deoarece prețurile și veniturile variază semnificativ de la o țară la alta, echipa BestBrokers a decis să examineze piața imobiliară prin prisma numărului de luni de salariu necesare pentru a cumpăra o locuință în diferite țări europene”, se arată în raportul lor, care nu a luat în calcul cheltuielile cu mâncarea, cazarea, îngrijirea copiilor sau orice altceva, ceea ce face ca acest clasament să fie unul teoretic, scrie Euronews.
Conform constatărilor raportului, prețul mediu al unei proprietăți de 100 de metri pătrați este echivalentul a 114 salarii nete în Danemarca, clasând țara nordică drept cea mai accesibilă țară din Europa pentru achiziționarea unei locuințe.
În rest, Danemarca a fost cea mai scumpă țară din Uniunea Europeană în 2023 (conform Eurostat, prețurile la bunuri și servicii au fost cu 43% mai mari decât media UE), iar câștigul mediu anual a fost al șaptelea cel mai ridicat din Europa.
Tot conform acestui raport, Irlanda și Suedia sunt a doua și a treia cea mai accesibilă țară din Europa, cu 123 și, respectiv, 129 de salarii nete, suficiente pentru a cumpăra o casă de 100 de metri pătrați. Aceasta este echivalentul a aproximativ 10 ani de salarii anuale. Pe următoarele locuri se clasează Spania (132), Belgia (132), Cipru (139), Norvegia (140), Olanda (154) Letonia (159).
În acest clasament, România vine pe locul 10, cu 173 de salarii pentru a cumpăra o locuință de 100 de metri pătrați, echivalentul a 14,5 ani. Desigur, în acest caz, ca și în cazul altor țări, sunt mai multe variabile de luat în calcul. Prețurile imobiliare variază mult în funcție de orașele unde se cumpără un apartament sau o casă.
Cele mai scumpe locuințe sunt în Cluj, unde se cer 2.777 de euro/mp util, scrie bugetul.ro. Surprinzător sau nu, locul doi este ocupat de Brașov, cu o medie de 1.911 euro/mp util, urmat de București, cu o medie de 1.745 euro/mp util.
La polul opus se află țările unde este nevoie de cel mai mult timp pentru a economisi bani pentru cumpărarea unei case. Ultimele locuri în Europa sunt ocupate de Republica Cehă și Slovacia. În aceasta din urmă, casa medie de 100 de metri pătrați costă de 297 de ori salariul mediu, care ar putea fi câștigat timp de aproape 25 de ani. Dacă cineva reușește să economisească jumătate din salariul său net, va avea în față 50 de ani petrecuți economisind viguros pentru a deține o casă pentru o familie.
În acest top mai sunt Muntenegru (256), Bosnia și Herțegovina (255), Luxemburg (246), Elveția (243), Polonia (242), Croația (238), Portugalia (234), Republica Moldova (233), Malta (232), Grecia (228), Ungaria (226), etc.
Cea mai accesibilă țară din lume pentru a cumpăra o casă în raport cu salariile este Africa de Sud, unde oamenii au nevoie de 71 de salarii medii pentru a deține o proprietate de 100 de metri pătrați.
Statele Unite ocupă locul al doilea în acest clasament. Cu toate acestea, prețurile proprietăților variază foarte mult de la un stat la altul. Raportul a constatat că, în SUA, oamenii au nevoie de 76 de salarii lunare medii pentru a cumpăra o locuință. Acest lucru este echivalent cu aproximativ șase ani de salarii anuale.
La coada clasamentului se află Nepalul, cu 684 de salarii necesare pentru a cumpăra o locuință, urmat îndeaproape de Turcia, unde numărul este de 631, echivalentul câștigurilor de-a lungul a peste 52 de ani.