De câte ore de somn au nevoie femeile, de fapt, în fiecare noapte? Poate vei rămâne surprins când vei afla, însă se pare că femeile au nevoie de mai mult timp de odihnă decât bărbații.
Somnul este esențial pentru o mai bună funcționare a organismului. Toată lumea își dorește să dea randament a doua zi. Iar pentru asta este nevoie de odihnă pe timp de noapte, fie că vorbim despre adulți sau copii.
Este bine cunoscut faptul că în funcție de vârstă, e bine să ne odihnim câteva ore pe noapte. Totuși, poate nimeni nu a luat în calcul faptul că femeile vor avea nevoie de câteva minute în plus față de bărbați.
De câte ore de somn au nevoie femeile, de fapt, în fiecare noapte? Cele mai recente studii au scos la suprafață detalii interesante. Se pare că femeile consumă mai multe resurse pe timp de zi, spre deosebire de bărbați.
Asta înseamnă că noaptea au nevoie de câteva minute în plus de odihnă. Cât de mult însă? Doar 11 minute. Cercetătorii au aflat că 11 minute în plus de somn pe noapte pentru o femeie sunt suficiente astfel încât aceasta să fie în formă.
Deși la prima vedere 11 minute pot părea nesemnificative, adevărul e că ele pot afecta starea generală de sănătate. Asta în contextul în care spre deosebire de bărbați, femeile trec prin schimbări hormonale care pot afecta somnul.
„Din motive fiziologice, femeile sunt mult mai implicate, adică ele au loc de muncă, iar acasă îşi fac mai departe treaba: gătit, spălat, copii, e complicat. Într-adevăr ar avea nevoie de mai mult, nu neapărat 11 minute, poate chiar 15-20, în principiu un pic mai mult decât bărbaţii”, a explicat medicul Ştefan Mihaicuţa, conform observatornews.ro.
De câte ore de somn au nevoie femeile în fiecare noapte, deci? Între 7 și 8 re. Aceasta este durata medie de somn suficientă pentru cele mai multe persoane. La acestea se mai adaugă și acele 11 minute.
Important de știut e faptul că sunt anumite obiceiuri care trebuie evitate înainte de culcare, pentru un somn odihnitor. Utilizarea telefonului, a tabletei, dar și a televizorului pot afecta calitatea somnului.
„Problema este că în ultimii 100 de ani, noi am pierdut cam 1 ora din somn. Din cauza luminii albastre de pe tableta sau telefon, care interferă cu melatonina care induce somnul, dormim mai greu şi aţipim mai târziu şi atunci pierdem din durata somnului pentru că facem ceva seara. Ar trebui să vorbim în principiu de un somn între 6,5 ore şi 8 00. Asta e o durată medie de somn, care e suficientă pentru cei mai mulţi oameni”, adaugă medicul Ştefan Mihaicuţa.