News

De câte ori creşte nivelul anticorpilor după a treia doză de vaccin anti-Covid-19. Studiu

Doza a treia a vaccinului anti-Covid-19 crește semnificativ numărul de anticorpi față de nivelul înregistrat la 6 luni de la rapel, indică un studiu MedLife.
22.11.2021 | 13:53
De cate ori creste nivelul anticorpilor dupa a treia doza de vaccin antiCovid19 Studiu
ADVERTISEMENT

Cercetarea efectuată de MedLife arată că 99% din persoanele imunizate cu doza a treia a vaccinului împotriva COVID-19 au un nivel semnificativ de anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală. Eficienţa celei de-a treia doze a fost observată la toate categoriile de vârstă.

Specialiştii departamentului de cercetare de la MedLife au analizat un grup de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora li s-au recoltat probe biologice pentru detectarea anticorpilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea dozei booster.

ADVERTISEMENT

Doza a treia, cea mai eficientă la formele severe de COVID

Potrivit studiului, nivelul de anticorpi scade, în medie cu 78%, la 6 luni de la administrarea rapelului, apoi doza a treia îl readuce la cote ridicate, depășind de aproape trei ori valorile obținute la 10 zile de la rapel.

„După doza a treia de vaccin, procentul celor care au un titru (nivel, n.r.) de anticorpi protectivi creşte cu 20 de puncte procentuale faţă de intervalul 6 luni de la rapel“, anunţă compania.

ADVERTISEMENT

În etapa anterioară a studiului, MedLife anunţa că nivelul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la administrarea a două doze de vaccin (schema completă de vaccinare). 78% din eşantionul studiat prezenta un titru de anticorpi protectivi după acest interval de timp.

În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

ADVERTISEMENT

„Conform datelor analizate, eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă analizate, fără diferenţe majore între segmente. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51–70 ani, care prezentau într-o proporţie mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%“, arată MedLife.

Boosterul creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi de după rapel

Conform studiului, valoarea medie a nivelului de anticorpi anti-S după administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni de după rapel.

ADVERTISEMENT

“Rezultatele obţinute confirmă încă o dată utilitatea şi eficienţa dozei a treia în creşterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, faţă de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulţi oameni care au o rezistenţă mai mare împotriva formelor grave de boală (…)“, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife.

„Rămâne de văzut şi de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra acelaşi ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză sau dacă ritmul va încetini, imunizarea, fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp“, a adăugat Jardan.

Valul cinci, așteptat în februarie

Potrivit specialiștilor, dacă rata de vaccinare scade în România, valul al cincilea al pandemiei ar putea să se producă în luna februarie. “În măsura în care vaccinarea va frâna, cel mai probabil, vom înregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie. Ţările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mişcării persoanelor nevaccinate vor ieşi mai devreme din criza socială si economică şi vor reintra în normalitate“, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife.

„Dacă şi România se va alinia acestor măsuri ferme, vom putea, la rândul nostru, să ieşim mai repede din această criză, copiii noştri vor putea merge normal la şcoală, bătrânii vor putea ieşi în parcuri şi pe stradă, vom putea călători şi ne vom putea bucura de viaţa socială ante-pandemică”, a continuat Marcu.

Compania a anunțat că va lansa, în ianuarie 2022, un studiu de amploare pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT