Life

De câte ori e bine să te spovedești într-un an. Actorul-teolog spune și când nu e recomandat, de fapt, să faci curățenie: „E îndoielnic”

De câte ori e bine să te spovedești într-un an? Când nu e recomandat să facem, de fapt, curățenie? Un actor teolog face lumină.
05.12.2024 | 17:41
De cate ori e bine sa te spovedesti intrun an Actorulteolog spune si cand nu e recomandat de fapt sa faci curatenie E indoielnic
Silviu Biriș, despre lucrurile de care trebuie să ținem cont în post și nu numai. Foto-montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Actorul-teolog Silviu Biriș spune de câte ori e bine să te spovedești într-un an, dar și de ce trebuie să ținem cont cu adevărat în Postul Crăciunului sau la marile sărbători, de fapt.

Silviu Biriș spune de câte ori e bine să te spovedești într-un an

De fiecare dată când se apropie o mare sărbătoare, precum Crăciunul, apar tot felul de sfaturi, mai mult sau mai puțin avizate, despre ce e bine sau nu să facem. Printre regulile de bază, de fiecare dată la un mare eveniment religios, se numără interdicția de a face curățenie ori de a spăla haine, aici intrând și o serie de alte munci casnice.

ADVERTISEMENT

Silviu Biriș lămurește, în exclusivitate pentru FANATIK, de ce e bine să țină cont cei care se consideră creștini cu adevărat, dat fiind toate superstițiile transmise de la generație la generație, mai ales în zonele tradiționaliste, adică în mediul rural.

Actorul, care a luat și calea Bisericii, specializat în teologie ortodoxă, ne-a spus de câte ori ar fi bine să ne spovedim și să ne împărtășim în timpul anului, mai ales la principalele posturi.

ADVERTISEMENT

„Biserica are niște dogme foarte frumoase, care funcționează de mai bine de 2.000 de ani. Noi spunem așa: dacă de patru ori pe bani reușești să te spovedești, să te împărtășești, e bine, să postești, faci milostenie. Fapta să îți fie precum vorba”, a declarat Silviu Biriș, pentru FANATIK.

E cu adevărat interzis să facem curățenie de sărbători sau în timpul slujbei?

Întrebat dacă e cu adevărat interzis să facem curățenie în zilele de sărbătoare sau în anumite zile importante din Postul Crăciunului, Biriș a avut un răspuns extrem de clar, lămuritor pentru toată lumea. Dacă mizeria ne dă afară din casă, nu e niciun păcat să aruncăm gunoiul sau să strângem ce ne deranjează, chiar dacă la Biserică se face slujbă. Ideal, spune actorul, este să menținem curățenia mereu.

ADVERTISEMENT

„Avem șapte zile pe săptămână. Dacă șase zile eu muncesc, în a șaptea, alea două ore cât ține Sfânta Liturghie poți să I le dai lui Dumnezeu. Există, într-adevăr, sărbători cu cruce roșie. Dacă nu arde ceva, e bine să stai la slujbă, în rugăciune, să stai cum vrei tu. Să te gândești și la suflet. Rufele alea pot să aștepte. Dacă mizeria stă cât casa, o scoatem afară. Creștinul adevărat este un om vesel, curat, cu bun simț. Nu ai să vezi într-o casă de creștin adevărat mizerie. Unde este mizerie, e îndoielnic ce se întâmplă”, ne-a mai spus teologul.

Teologul, despre păcatele omului modern: „Pentru o plăcere trecătoare reușește cu succes să își vândă libertatea”

Biriș a spus, în continuare, care consideră că este cel mai mare păcat al omului modern. Actorul susține că printre lucrurile care i-au atras atenția se numără consumerismul și transumanismul.

ADVERTISEMENT

„Începând cu Revoluția Franceză, lucrurile s-au schimbat. În momentul în care omul de rând și-a omorât conducătorii s-a schimbat sistemul de valori. Această democrație cu ghilimele, pe care o perpetuează lumea modernă, acest transumanism și consumerism nu fac decât să fie păcatul nostru al tuturor. Avem nevoie de lideri, avem nevoie de oameni înțelepți, cu frică de Dumnezeu. Regele, Împăratul erau unșii lui Dumnezeu.

Că se abăteau de la dogmă, că aveau copii din flori… De exemplu, Ștefan cel Mare este sfânt. În afara faptului că a dus o viață, poate pentru unii dezordonată, el a apărat o virtute, virtutea creștină.

Ceea ce se întâmplă acuma, în situația noastră, nu mai e așa, apropo și de post, mai ales într-o Europă care se vrea creștină. Se pare că acest cosmopolitism este păcatul cel mai mare al omului de rând. Pentru o plăcere trecătoare, reușește cu succes să își vândă libertatea”, a încheiat Silviu Biriș, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT