În ultimele luni, prețurile au crescut extrem de mult în România, iar oamenii reușesc cu greu să le mai facă față. Cei mai afectați sunt pensionarii a căror venituri abia dacă le ajung să facă față cheltuielilor lunare.
Potrivit datelor INS, în România sunt 3,2 milioane de familii de pensionari, din care 1,3 milioane sunt singuri, 900.000 de gospodării au un pensionar, iar celălalt lucrează, asta în timp ce în puțin peste un milion de familii amândoi sunt pensionari.
În timp ce pensia medie din primul trimestru al anului a fost de de 2.418 lei, pensionarii spun că acești bani nu le ajung să își acopere cheltuielile lunare.
Pentru a afla care este suma minimă cu care un pensionar din țara noastră ar putea să facă față cheltuielilor lunare INS a realizat un sondaj.
La întrebarea „care ar fi cel mai mic venit bănesc net lunar de care să dispuneți pentru a face faţă tuturor cheltuielilor curente” cei mai mulți dintre pensionari au spus că suma minimă necesară este de 4.000 de lei.
Deși unii români ar spune că este o sumă destul de mare, specialiștii INS atrag atenția că 1.2 milioane de familii trăiesc în mediul urban, unde cheltuielile lunare sunt destul de mari.
De asemenea, datele INS arată că pensionariii din mediul rural s-ar descurca și cu mai puțini bani, asta în timp ce aproximativ 800.000 de familii spun că și-ar acoperi toate cheltuielile dacă ar avea pensii cuprinse între 3.000-4.000 de lei.
Foarte important de precizat este faptul că majoritatea pensionarilor care spun că s-ar descurca cu acești bani sunt ajutați de copii.
Astfel, jumătate dintre familiile de pensionari din România spun că ar avea nevoie de minim 4.000 de lei venit lunar pentru a putea trăi decent.
„În general, se observă o tendinţă de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit bănesc net lunar tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor”, au transmis reprezentanții INS.