News

De ce a ajuns carnea de vită o mâncare a bogaților! Românii, penultimii din Europa la consum

20.04.2021 | 17:51
De ce a ajuns carnea de vita o mancare a bogatilor Romanii penultimii din Europa la consum
Carnea de vită pleacă la preț redus de la fermier, dar intermediarul, abatorul și comerciantul adaugă procente serioase. Sursa foto - youtube
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune de ce a ajuns carnea de vită o mâncare a bogaților, o mâncare pe care românul de rând nu prea și-o permite. Drept pentru care s-a trezit pe penultimul loc în Europa la consum, mai ales că autoritățile nici n-au intervenit prea mult în proces și l-au lăsat pe fermier de izbeliște. 

De aici încolo intermediarul, abatorul și comerciantul își intră în rol. De altfel, crescătorul de animale acuză în termeni duri faptul că afacerea lui a devenit mai degrabă un hobby.

ADVERTISEMENT

Fermierii spun că cei care nu își calculează atent cheltuielile de furajare și întreg procesul de creștere al animalului ar putea ajunge la sapă de lemn într-un timp relativ scurt.

De ce a ajuns carnea de vită mâncarea bogaților!

Mai exact, pierderea la creșterea unui animal crescut pentru valorificare cărnii poate ajunge la aproape 9.000 de lei, după cum arată calculele realizate chiar de un crescător de bovine din rasa Bălțată Românească. Petru Mihai Pustai nu a ezitat o clipă și a pus pe hârtie toate costurile pe care le-a întâlnit numai cu partea de hrană a animalelor.

ADVERTISEMENT

Acesta a prezentat cât plătește pentru furajarea animalului pentru 12 luni, dar și prețul cu care vinde exemplarul, după ce acesta a ajuns la o greutate optimă pentru sacrificare.

Sursa foto – hepta.ro

După ce a adunat totul, fermierul a ajuns la un total de 38,55 lei/cap de animal/zi. Atenție! Nu a pus la calcul nicio altă cheltuială de întreținere.

ADVERTISEMENT

”Las aici un calcul estimativ la prețurile pieței (OLX) pentru furajele utilizate în hrănirea exemplarului de mai jos ca acesta să ajungă la greutatea medie de 550kg. Nu condamnați, este strict ce utilizez eu zilnic, fiecare are propriul sistem de furajare!”, a notat acesta

Cât costă hrana unei vite până la sacrificare

Bărbatul nu s-a oprit aici și a explicat concret toate costurile. Când a tras linie situația nu era deloc una roză. Mai ales că abatorul sau intermediarul aproape că își bat joc de munca lui.

ADVERTISEMENT

Costul mediu/kg la prețurile pieței pentru furajarea taurinelor:
Lucernă uscată 2 lei/kg.
Semifân (baloți înfoliați)  2,06 lei/ kg
Porumb boabe 1 leu/kg
Orz  1 leu/kg
Triticale 1 lei/kg
Siloz porumb 0,23 lei/kg
Soia (șrot) 2,7 lei/kg

Sursa foto – hepta.ro

Cantități utilizate în furajul zilnic:
Lucernă ; 6 kg
Semifân ; 7 kg
Faină porumb; 4 kg
Faină orz ; 1 kg
Faină triticale; 1 kg
Siloz  20kg
Șrot soia; 0,5 kg

Nu calculez paieta de însămânțare, nu calculez manoperă operator însămânțător, nu calculez forța de muncă pe întreaga perioadă, nu calculez utilajele, nu calculez laptele consumat de către vițel și combustibilul și nu calculez timpul meu”, a adăugat fermierul.

Când se poate vinde o vită la un preț decent

Crescătorul de animale a transmis că animalul ajunge la vârsta de 16 luni, adică 480 zile, la o greutate medie de 550 kg, adică greutate de sacrificare. „Din perioada de 16 luni, tăiem jos perioada primară de viață ca să nu reiasă sume colosale și calculăm doar vârsta la care poate consuma mixul furajer, adică de la 4 luni, și rămân 12 luni cu un total de 360 zile, perioadă în care animalul consumă o cantitate totală de furaj de 14.220 kg la prețul final de 13.878 lei.

Știu, sună fabulos, dar ăsta e adevărul! Încercați fiecare să vă calculați prețul furajelor pe perioada în care creșteți animalul. Bineînțeles, apar variații de cost și de cantități de consum furaj, cât și de prețuri, calculul este strict adaptat la sistemul pe care îl am eu în fermă”, dezvăluie fermierul.

Sursa foto – hepta.ro

Din păcate, abia de aici încolo vin piedicile cele mai mari. ”Vine momentul valorificării. Pui anunțul, te sună tot felul de oameni, care oferă 6-7 lei sau unii mai binevoitori 8 lei/kg în viu sau 14-15/kg în carcasă. Stai și cugeți bine și îți faci câteva socoteli și îți dai seama că dacă ceri 9 lei, că doar ai pus osul și ai transpirat, acești buni oameni te reped, îți vorbesc urât, unii ajung să facă batjocură sau chiar să te înjure, că doar așa e frumos.

Revin la pret, iei cei 9 lei și îi înmulțești cu greutatea animalului, în cazul de față 550 kg și îți iese o valoare de 4.950 lei. Acum, iei această sumă și o raportezi la costul de furajare calculat mai sus, adică la 13.878 lei, și îți dai seama că după un an întreg (cele 12 luni de furajare) ajungi pe un minus cu 8.928 lei, din care mai scazi acea subvenție mirifică de 5 lei și vezi cât ești de mulțumit!”, a menționat acesta.

Cum ajunge vita de la câțiva lei la câteva sute în magazine

FANATIK a stat de vorbă cu un alt crescător de animale pentru a încerca să afle de ce carnea de vită este atât de scumpă în magazine. Concret, de la 5 lei aceasta ajunge și la 50 în vitrinele comercianților.

Mihai Ionel Ambruș a explicat că în acest moment 45% din prețul vitei îi revine fermierului. Restul se duce în altă parte. „Mai apare abatorul care lucrează prin samsar de multe ori. Pentru că e foarte greoi să pătrunzi la abator. Fermierii trebuie să devină prieteni cu patronii abatoarelor. 

Procent din fiecare exemplar are și intermediarul care îl duce la abator și comerciantul. Oficial ai cheltuială din start cu achiziția animalului, cheltuieli cu mâncare, însămânțarea vacii, cheltuieli la veterinar cu pașaportul animalului, plus formularul de mișcare, apoi medicul fermei, identificarea. 

Transportul se face numai cu autovehicule omologate. Abatorul îmi dă 6 lei, 6,2 lei în viu, dacă îl duci tu acolo, intermediarul nu îți dă mai mult de 5 lei”, a zis acesta.

Sursa foto – hepta.ro

De la 5 lei kilogramul în viu la 50 de lei în supermarket drumul este unul cât se poate de simplu. Fermierul ridică din umeri și spune că abia își scoate investiția în timp ce intermediarii fac adevărate averi.

Abatorul și comerciantul adaugă serios la prețul final, un preț care îl trimite pe român la coada Europei în privința consumului de carne de vită. Suntem, de altfel, la ani lumină de americani și mult în spatele statelor membre din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT